- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej,
od jakiegoś czasu zauważyłem, że w panelu administracyjnym FB 6.0., w zakładce "moja sieć" - część WiFI - pojawiają się niezidentyfikowane urządzenia opisane jako PC-787 .... czasem pojawia się tego aż do PC-798 a czasem tylko 2.
Aplikacja androidowa - Mój Funbox - nie pokazuje tych duchów.
Zakładka - zaawansowane - konfiguracja sieci - DHCP - nie przypisano żadnego IP do tych "urządzeń". Zdalny dostęp wyłączony.
Sieć zabezpieczona hasłem, filtrowaniem po MAC adresie.
👻??
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Morciak Dogłębnie tentegowałem ów przypadek z mądrzejszymi głowami. Wnioski :
Sytuacja ikon-duchów jest związana z losowym adresem MAC dla WiFi. Nowe androidy i apple mają taką funkcję i dlatego nie są rozpoznawane jako typowe urządzenia. A to, że widnieją w menu modemu a nie apce to związane jest z tym, że w menu pokazywane są również urządzenia w historii, a w apce pokazywane są tylko obecnie podłączone urządzenia.
Losowy MAC, tzn, że połączenia po WiFi realizowane są z różnym MAC. MAC nie jest statyczny jak kiedyś :), a każdy MAC traktowany jest jako inne urządzenie przez FB (można to zmienić w ustawieniach telefonu)
Jak w menu przy ikonie nie ma IP tzn, że urządzenie nie jest podłączone i dlatego nie ma w apce (tylko podłączone urządzenia)
Po zmianie ustawienia jakieś w WIFi to ponownie mogą pojawić się takie urządzenia.
@Morciak Po przywróceniu do fabryki automatycznie wykasowałeś historię urządzeń podłączonych i dlatego duchy zginęły...I to wyjaśnienie problemu 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FB 6.0. dodaje niezidentyfikowane urządzenia do WiFi
@Morciak jakiś bubel jak nic. Jesli widać ich adresy mac , sprawdz jakiej są firmy. Jak to widać ok restarcie i po resecie?
Przy filtrowaniu adresów nic nie powinno się połączyć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może masz jakieś Apple w sieci? One czasem generują losowe MAC, dla każdego połączenia inne. Jeśli masz filtrowanie MAC to i tak IP na tych adresach nie dostaną, ale mogą duchy generować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te "urządzenia" widać jedynie w zakładce - moja sieć - podłączone urządzenia ale nie można ich "spersonalizować" ani nie mają przypisanego żadnego adresu IP ani MAC.
Wygląda to tak jak na zrzucie ekranu. Teraz naklonowało się tego do 799.
Nie, nie mam Apple.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IIRC to już kiedyś takie coś było zgłaszane. Konkluzja była że to nieszkodliwe duchy z przeszłości. Powinny zniknąć po restarcie. Ewidentna pluskwa, IMHO.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety restarty nic nie dają.
Pluskwa... hmm nie dobrze. Jest jakaś możliwość sprawdzenia czy nie generuje to ruchu w sieci? JUST IN CASE
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Morciak potwierdzam, restarty/resety na to nie pomogą, miałem kiedyś coś podobnego, z tym że pokazywało się jako PC-18, PC-19 też bez adresu IP czy MAC po czasie samo znikło i na razie się nie pokazuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję Panowie za wsparcie.
Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych ze zmianą hasła do fifirifi.
Póki co "duchów" brak.
Spokojnego wieczoru!
ps. W dobie zintensyfikowanej cyber wojny równoległej z napaścią na Ukrainę nie chciałbym aby mój router robił za zombie bramkę VPN dla kacapów...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Morciak przeanalizuj domowe urządzenia z siecią lub komunikacją bezprzewodową. Nie tylko te pelne, ale i stacje pogodowe, baby sittery, lodówki budziki itp...nawet aparaty fotograficzne czy drukarki też pracują po wifi...
Informuj czy się pojawią te wpisy ponownie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Morciak Dogłębnie tentegowałem ów przypadek z mądrzejszymi głowami. Wnioski :
Sytuacja ikon-duchów jest związana z losowym adresem MAC dla WiFi. Nowe androidy i apple mają taką funkcję i dlatego nie są rozpoznawane jako typowe urządzenia. A to, że widnieją w menu modemu a nie apce to związane jest z tym, że w menu pokazywane są również urządzenia w historii, a w apce pokazywane są tylko obecnie podłączone urządzenia.
Losowy MAC, tzn, że połączenia po WiFi realizowane są z różnym MAC. MAC nie jest statyczny jak kiedyś :), a każdy MAC traktowany jest jako inne urządzenie przez FB (można to zmienić w ustawieniach telefonu)
Jak w menu przy ikonie nie ma IP tzn, że urządzenie nie jest podłączone i dlatego nie ma w apce (tylko podłączone urządzenia)
Po zmianie ustawienia jakieś w WIFi to ponownie mogą pojawić się takie urządzenia.
@Morciak Po przywróceniu do fabryki automatycznie wykasowałeś historię urządzeń podłączonych i dlatego duchy zginęły...I to wyjaśnienie problemu 🙂
- « Poprzedni
- Następny »