Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dziwne zachowanie Flybox (Huawei B525s-23e). Nie zapisuje ustawień po restarcie.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 14
  • 0

Dziwne zachowanie Flybox (Huawei B525s-23e). Nie zapisuje ustawień po restarcie.

Cześć.

Mam router jak w temacie. 

Mam wrażenie, że po zmianie niektórych ustawień, np. typie IP na IPv4 router się resetuje do ustawień fabrycznych, bo po restarcie ponownie muszę wybierać język i ustawiać hasło do zalogowania się. 

Generalnie każda utrata zasilania daje taki efekt po ponownym włączeniu. Przez lata  nie miałem takiego problemu. Ma ktoś pomysł co może być nie tak?

Pozdrawiam.

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz edytowałem treść - moderator Wojciech.

6 ODPOW. 6

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14336
  • 58918
  • 719

@Kristoforos  w niektórych softach był problem i no w jednym ze stacjonarnych trzeba było odłączyć specjalnie "zapamiętaj ustawienia sieci" inaczej po restarcie wracał do fabryki. 

U Ciebie może być problem z podtrzymaniem pamięci wewnętrznej po kilku latach używania...się po prostu wyładowuje i traci ustawienia 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1845
  • 8041
  • 66

Sprawdź czy jest nowsze oprogramowanie lub wgraj mod (custom) soft. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6479
  • 26605
  • 216

@Kristoforos 

Skoro po latach, to pewnie któryś kondensator w układzie zasilania się poddaje. Sprzęt kona.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 14
  • 0

Dzięki za różne sugestie. Ponieważ to sprzęt na moim stanie firmowym to grzebać w sofcie na razie nie mogę. Zobaczę jak się sprawy będą miały jak w wolnej chwili włożę tam poprzednio używaną kartę OPL. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19746
  • 57221
  • 781

@Kristoforos skoro występują problemy z utratą wprowadzonych danych, warto pomyśleć o wymianie na nowszy sprzęt. Huawei B 525 to już starszy sprzęt z agregacją dwóch pasm. Jeśli ma utratę pamięci, to naprawa nie będzie opłacalna.

Można jeszcze podłączyć pod UPS-a, co uchroni przed utratą ustawień na czas kilkudziesięcio minutowych wyłączeń prądu lub chwilowego zaniku. 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2486
  • 13573
  • 65

@Kristoforos obstawiam problem z elektroniką i raczej wgrane innego oprogramowania nic nie da, rozejrzyj się za następcą, najlepiej nowej generacji 😃