- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak zdalnego dostępu do rutera Funbox 3
Witam
W ruterze włączone zezwolenie na zdalny dostęp, z sieci zewnętrznej po wpisaniu okresu, dostaję coś takiego:
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak zdalnego dostepu do rutera fanbox 3
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @Mirek-L
Spróbuj w przeglądarce wyczyścić ciasteczka i pliki cookies. Jeśli to nie pomoże to spróbuj wyłączyć i włączyć ponownie modem Funbox. Natomiast jeśli to nie pomoże to spróbuj modem przywrócić do ustawień fabrycznych
Daj znać czy są jakieś postępy
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niczego nie resetuj, to bezsensowny pomysł. Problem jest najwyraźniej po stronie przeglądarki na telefonie skoro nie wyświetla poprawnie nawet strony logowania. Zmień przeglądarkę/telefon/bloker skryptów. Najlepiej przetestuj to z poziomu komputera, na telefonie wiele i tak nie zobaczysz.
Rozważ zamiast tego użycie apki Mój Orange: ona ma dostęp do FB nawet bez włączania dostępu zdalnego. Możesz przy jej pomocy grzebać w swoim WiFi zdalnie do woli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, sprawdzę wszystkie wskazówki, jak będę w domu. Mam TP-linka Archer ax55 Pro, na którym chcę uruchomić serwer VPN WireGuard i połączyć z FanBoxem jako ruterem brzegowym, myślę że FB nie będzie miał nic przeciwko temu i nie zablokuje mi portu 51820 na którym pracuję VPN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W domyślnej konfiguracji FB blokuje wszystkie połączenia przychodzące. Musisz ustawić odpowiednie przekierowanie. To najlepiej zrobić z LAN, przez portal konfiguracyjny. Natomiast żadnej komunikacji typu VPN ruter FB nie blokuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wygląda jakby były blokowane skrypty .js. Zrób mały eksperyment, jeśli naprawdę musisz wychodzić przez IP: dodaj wpis do pliku hosts i sprawdź, czy nie wyrzuca strony o podwyższonym ryzyku wejścia na witrynę z powodu braku ważnego certyfikatlu SSL.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie jak wpiszę IP publiczne: nr poru, to wyskakuje ostrzeżenie o niebezpiecznej stronie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mirek-Lnapisał(-a)No właśnie jak wpiszę IP publiczne: nr poru, to wyskakuje ostrzeżenie o niebezpiecznej stronie
Tak samo w LAN? Rutery Operatora nie mają ważnych certyfikatów, więc wchodzenie przez https tak właśnie się objawia. W LAN można w miarę bezpiecznie to zignorować i używać protokołu nieszyfrowanego, ale z zewnątrz trzeba zmusić przeglądarkę do zaakceptowania nieważnego certyfikatu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem było by dostanie się np. przez AnyDesk, czy TimeViwer do komputera w sieci lokalnej, a następnie do routera, niż bezpośrednio do routera z zewnątrz. Bardzo dobrze pamiętam atak na routery jeszcze w tedy Telekomunikacji Polskiej, gdzie bez problemu zostało przejętych wiele routerów z zewnątz. Obecnie Orange blokuje taki dostęm już na samym routerze i tego bym nie zmieniał, a dostęp uzyskał przez dostęp do komputera z zewnąrz.
- « Poprzedni
- Następny »