- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No więc była sobie przez wiele lat sieć z światłowodem, ONT Dasan, Funboxem 2.0 z wyłączonym wi-fi i podłączonym do niego Apple Airport Time Capsule przez ethernet. Dobre było i miłe WiFi z tego Appla, łączyło pasma, działało mocno no i ruterek robił bezobsługowy backup na tym swoim wbudowanym dysku. Na piętrze dorzuciłem sobie jeszcze jeden Apple AirPort w trybie rozszerzania sieci, wieżę przez AUX do gniazda audio w tym ruterze. I gra muzyka, wystarczało, konfiguracja doskonała.
Niestety, tak od tygodnia coś jest nie teges. Ping jest rwany, zdarzają się timeouty, sieć zrobiła się niestabilna – nie pod względem siły sygnału, bo ten ciągle jest taki sam, kresek dużo, ale jakby coraz częściej „brakowało w niej sieci”. Co ciekawe, po wyłączeniu tego AirPorta z kontaktu, włączeniu i przełączeniu się na tą sieć WiFi z Funboxa 2 pingi się ustabilizowały. Tylko, że, wiadomo, 10 metrów od tego Funboxa jest już sygnału co kot napłakał, no i to AirPlay, i ten backup... Ech.
Wymienię tego Funboxa na model 6, ale pytanie mam proste – da się ocalić jakoś to Airport Time Capsule, czy raczej nie do uratowania? Te backupy to się jednak robiły same tak bezobsługowo, a ze dwa razy uratowały mi dane...
Jeszcze tu poczytałem, że można by wymienić FunBox jako „sprzęg” z tym ONT Dasan na inny router obsługujący VLAN, i do niego dopiero podłączyć to aplowskie pudełeczko, ale czy to ma sens...
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogarnięte, dziękuję za pomoc
Wymieniłem router na Funboxa 6. Jak ręką odjął.
Jak to jest poskładane? Router Apple Time Capsule podpięty jest kablem ethernet do FunBoxa 6. W tym Funboxie jest wyłączone wi-fi i dhcp – adresy przydziela ten router Apple, bo tylko on nadaje sieć wi-fi. Tam jest ustawiona rezerwacja puli kilkunastu adresów (do .20) – by w miarę możliwości inne routery i bramkę Ikea Tradfri podłączać po stałych IP.
Na piętrze przez wi-fi po stałym ip podłączony jest do tego routera Apple Time Capsule inny stary router Apple Extreme – w trybie „rozszerzania sieci wi-fi” – i to nawet działa bez jakiegoś strasznego mulenia (zresztą, zawsze tak działało :)) Aczkolwiek transfer jest mniejszy, ale wiem i akceptuję to, bo nagrody mam za to dwie: bezobsługowy backup w dysku wbudowanym w router no i apple airplay.
Właśnie ze względu na to airplay, w trybie tylko dostępu do sieci, podpięte są jeszcze dwie małe kostki-routerki Apple – służą jako bramki do wież audio na parterze i piętrze. Bo mają w sobie ADC i analogowe wyjście audio, więc wystarczy je podłączyć zwykłym kablem pod gniazda AUX w wieżach. I gra w całym domu.
Na koniec ważna uwaga: Apple przestał produkować te swoje routery jakieś 10 lat temu, więc nikomu nie polecam takiego rozwiązania. Mam, używam, działa (ale wolniej, sieć wifi to tylko „n” – pingi są dwukrotnie wyższe w porównaniu do sieci rozsyłanej przez samego Funboxa 6). Jak długo jeszcze pociągnie, nie wiadomo. Jak przestanie, trzeba będzie poszukać równie funkcjonalnego i bezobsługowego zamiennika, pewnie opartego o jakieś *casty gugla.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Apple Airport Time Capsule – jakaś nadzieja?
@aldek pytanie, czy nie da rady wymienić na FB2? Trzeba zapytać i uzasadnić...najlepiej w salonie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tzn. wymienić jednego Funboxa 2 na drugiego Funboxa 2?
Problem w tym, że ja do końca nie wiem, i nie wiem jak sprawdzić, czy to wina Funboxa 2 (coś mu się robiło z podawaniem internetu przez ethernet) czy też może ten router Apple Time Capsule jest chory...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aldek a jak się o tym przekonać? Wymienić modem... najprościej. Od czegoś trzeba zacząć
Jeśli TC było podłączone po kablu, to i wymiana modemu na inny , nawet FB6 nie powinna stwarzać problemu. Jeśli widzisz odmienne działanie samego FB to i tak musisz coś zrobić, bo zdechnie całkiem.
Skladales reklamację na działanie usługi? Resetowales modem do fabryki? Może trzeba zweryfikować w miarę możliwości gdzie powstaje problem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A tego szóstego FunBoxa to nie da się w ten sposób używać, jak drugiego? Tzn. wypuścić z niego internet po kablu ethernetowym do tego Airporta? Jest jakieś zabezpieczenie wbudowane?
Dogrzebałem się tutaj wątku, by między ONT a router Apple Time Capsule włączyć jakąś inną kostkę, która ma VLAN i pozwoli się zalogować od usługi Orange, tylko jaki model wybrać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aldek już dopisałem, że po kablu i 2, i 6 będą działać podobnie. Może trzeba zwrócić uwagę na Ipv6....
Adresacja LAN taka sama, a bebechy nowsze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aldek Używasz tego AirPorta w trybie routera czy AP? Z tego co udało mi się znaleźć to, niestety, rzeczone urządzenie nie obsługuje VLANów na porcie WAN, także jak sam wiesz nie pozbędziesz się FB. Z drugiej strony AirPort w trybie AP traci pewne funkcje np sieć dla gości. Więc albo podwójny NAT albo okrojenie funkcjonalności. Jeżeli jednak działało dobrze i nagle pojawiły się kłopoty to proponuję:
- podłączyć się przewodem sieciowym do AirPorta i sprawdzić stabilność łącza
- wymienić przewód pomiędzy AirPortem a FB
Jeżeli podłączenie przewodowe do AirPorta nie wykaże problemów to pewnie jest coś nie tak z WiFi. Jeżeli nadal będzie rwało to masz szansę na uszkodzony przewód od FB do AirPorta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najpierw ustal co jest zepsute, a dopiero potem zmieniaj.
W Twojej konfiguracji każdy FunBox będzie zachowywał się dokładnie tak samo. Wszystko jedno czy to będzie 2, 3 czy 6. Jeśli ten co masz jest zepsuty to wymień na inny i wszystko powinno działać jak do tej pory.
Jeśli to sprzęt Appla zaczął nawalać, to niewiele z tym zrobisz, ale możesz przecież sprawdzić gdzie się pojawiają problemy - testując dostęp do internetu na sprzęcie podpiętym w poszczególnych miejscach: kabelkiem do FB, kabelkiem do Appla, na koniec WiFi do Appla, najlepiej tą samą aplikacją z pro.speedtest.pl
Wsparcie oficjalne dla tych ruterów Appla skończyło się kilka lat temu, ale upewnij się też że oprogramowanie mają aktualne - firma chyba nadal udostępnia narzędzia do sprawdzenia/aktualizacji.
IMHO jakiś kabelek Ci się poluzował i stąd problemy. Albo, jeśli nie masz kabelków, to eter zaczął być bardziej zatłoczony i lekarstwem będzie przejście na kabelki w maksymalnym możliwym zakresie.
Jeśli na samym FB2 test wykaże jakieś odstępstwa od umowy (ale tylko w takim wypadku), to reklamuj uszkodzenie FB2 i dostaniesz zapewne inny ruter (choć wersja jest w tym przypadku IMHO bez znaczenia). Ważne żeby był sprawny.
Cokolwiek więcej możnaby napisać, gdybyś pokazał aktualną konfigurację sieci (adresacja, tryb pracy Appla, typ adresu zewnętrznego).
PS. Nadzieja umiera ostatnia...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogarnięte, dziękuję za pomoc
Wymieniłem router na Funboxa 6. Jak ręką odjął.
Jak to jest poskładane? Router Apple Time Capsule podpięty jest kablem ethernet do FunBoxa 6. W tym Funboxie jest wyłączone wi-fi i dhcp – adresy przydziela ten router Apple, bo tylko on nadaje sieć wi-fi. Tam jest ustawiona rezerwacja puli kilkunastu adresów (do .20) – by w miarę możliwości inne routery i bramkę Ikea Tradfri podłączać po stałych IP.
Na piętrze przez wi-fi po stałym ip podłączony jest do tego routera Apple Time Capsule inny stary router Apple Extreme – w trybie „rozszerzania sieci wi-fi” – i to nawet działa bez jakiegoś strasznego mulenia (zresztą, zawsze tak działało :)) Aczkolwiek transfer jest mniejszy, ale wiem i akceptuję to, bo nagrody mam za to dwie: bezobsługowy backup w dysku wbudowanym w router no i apple airplay.
Właśnie ze względu na to airplay, w trybie tylko dostępu do sieci, podpięte są jeszcze dwie małe kostki-routerki Apple – służą jako bramki do wież audio na parterze i piętrze. Bo mają w sobie ADC i analogowe wyjście audio, więc wystarczy je podłączyć zwykłym kablem pod gniazda AUX w wieżach. I gra w całym domu.
Na koniec ważna uwaga: Apple przestał produkować te swoje routery jakieś 10 lat temu, więc nikomu nie polecam takiego rozwiązania. Mam, używam, działa (ale wolniej, sieć wifi to tylko „n” – pingi są dwukrotnie wyższe w porównaniu do sieci rozsyłanej przez samego Funboxa 6). Jak długo jeszcze pociągnie, nie wiadomo. Jak przestanie, trzeba będzie poszukać równie funkcjonalnego i bezobsługowego zamiennika, pewnie opartego o jakieś *casty gugla.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aldekCzy oprócz wymiany FB2 na FB6 wymieniłeś jakiś przewód ethernetowy?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »