- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
5G Zowee CPE 6 (H165-383)
Nawiązując do mojego wpisu i osiąganych transferów, to ustawienie na sztywno bandów i ipv4 delikatnie poprawiły rezultaty. Bawiłem się również zmianą docelowego miejsca ułożenia routera i to też delikatnie poprawiło sytuację. Natomiast, największym gamechangerem okazało się przejście na… WiFi 5G 🤦
Cytując Zenka, „jak do tego doszło nie wiem”, ale chyba z racji że hasło WiFi jest takie samo do obu sieci, a do obu się podłączałem w trakcie konfiguracji, to mój iPhone stwierdził, że przecież to jest to samo i będzie priorytetowo traktował tę wolniejszą . Na WiFi 5G wyniki już naprawdę ładne - lepsze niż z telefonu (oprócz pingu).
No i po tygodniu mogę powiedzieć jedno - jest naprawdę stabilnie, cała TV chodzi przez internet, urządzenia mobilne i laptop również i nie ma zgrzytu. Nie mam wątpliwości, że to był najlepszy wybór w budżecie do 1k.
Poniżej screeny: niższe wyniki z iPhone’a, wyższe z H165-383.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli sieć jest połączona 2.4/5 to telefon i pewnie dowolne urządzenie ma priorytet na siłę (moc) sygnału a nie osiągi. Ja zawsze to rozdzielam bo wtedy mam większą swobodę w wybieraniu a urządzenia smart np. gniazdko ma problem z połączeniem gdy sieć jest złączona.\
Wykluczyłem tylko 5G2100.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem userem tego routera od niedawna i mam kilka obserwacji 🙂
- ogólnie działa bardzo stabilnie
- przy aktywnej transmisji danych (speedtest), w informacjach o routerze widać tryb pracy MIMO i jakie modulacje są użyte - ciekawe
- sieć 5Ghz - pojawia się ona dopiero jakiś czas po uruchomieniu routera (pewnie skanuje jaki dobrać kanał + DFS), stąd też często gdy telefon/laptop zacznie szukać sieci, najpierw podłączy się do sieci 2.4Ghz. Dobrze jest wtedy odczekać chwile i na nowo połączyć się z wifi - wtedy powinna wskoczyć sieć 5Ghz. Nie zaobserwowałem aby potem były jakiś problemy ze spadkiem na 2.4
- w logach zauważyłem informacje o nieodebranym połączeniu. Z ciekawości zacząłem badać temat - zadzwoniłem na numer włożony do routera i miałem normalnie sygnał + informacje w logach. Czyli wygląda na to że router posiada VoLTE (przynajmniej w sieci T-Mobile, ale jestem w trakcie przenosin do Flexa więc tam też sprawdze). W momecnie połączenia znikała agregacja n78, ale dostęp do 4 pasm LTE wciąż jest i leciało jakieś 50-70Mbps 🙂 Niestety nie posiadam telefonu stacjonarnego aby sprawdzić port rj11
- od spodu jest wentylator - ale domyślnie wyłączony. Pewnie uruchamia się dopiero od jakiejś temperatury (tak jest też w poprzenim modelu h155 z tego co czytałem)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Stabilność to główna jego zaleta, trzyma połączenie czy pada czy wieje (przynajmniej u mnie).
Opcja z zablokawaniem pasma na konkretnym nadajniku działa i jest praktyczna w niektórych przypadkach (testowałem na N78).
Ile pasm Tobie agreguje z N78 ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Agreguje mi 4 pasma LTE + jedno n78. Myślałem że złapie jeszcze n28 ale nie pokazuje - nawet jak wymuszam ręcznie. Możliwe że u mnie jednak tego nie uruchomili jeszcze (chociaż wydawało mi się że telefon mi kiedyś n28 łapał..)
Z innych ciekawostek - wymuszenie samego pasma b8 (LTE900) nie agreguje n78, ale każde inne LTE agreguje n78
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Widać że u Ciebie nadajnik pozwala na więcej. U mnie od dawna pozwala na B1/B3/B7/N78 i tak samo miałem na MC888 od ZTE...pewnie uznał nadajnik że mi wystarcza to co mam 😉
N28 jeszcze nie mam bo wymuszenie tylko tego pasma 5G nic nie łączy.
N78 u mnie ma taki sam PCI co pasma LTE co może sugerować że masz N78 z innego nadajnika niż LTE.
- « Poprzedni
- Następny »