5G Zowee CPE 6 (H165-383)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 12
  • 0

Nawiązując do mojego wpisu i osiąganych transferów, to ustawienie na sztywno bandów i ipv4 delikatnie poprawiły rezultaty. Bawiłem się również zmianą docelowego miejsca ułożenia routera i to też delikatnie poprawiło sytuację. Natomiast, największym gamechangerem okazało się przejście na… WiFi 5G 🤦

Cytując Zenka, „jak do tego doszło nie wiem”, ale chyba z racji że hasło WiFi jest takie samo do obu sieci, a do obu się podłączałem w trakcie konfiguracji, to mój iPhone stwierdził, że przecież to jest to samo i będzie priorytetowo traktował tę wolniejszą . Na WiFi 5G wyniki już naprawdę ładne - lepsze niż z telefonu (oprócz pingu).

No i po tygodniu mogę powiedzieć jedno - jest naprawdę stabilnie, cała TV chodzi przez internet, urządzenia mobilne i laptop również i nie ma zgrzytu. Nie mam wątpliwości, że to był najlepszy wybór w budżecie do 1k. 

Poniżej screeny: niższe wyniki z iPhone’a, wyższe z H165-383. 

IMG_0550.jpegIMG_0549.jpeg

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1268
  • 5358
  • 46

@Szuri21 

Jeżeli sieć jest połączona 2.4/5 to telefon i pewnie dowolne urządzenie ma priorytet na siłę (moc) sygnału a nie osiągi. Ja zawsze to rozdzielam bo wtedy mam większą swobodę w wybieraniu a urządzenia smart np. gniazdko ma problem z połączeniem gdy sieć jest złączona.\

Wykluczyłem tylko 5G2100.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 26
  • 0

Jestem userem tego routera od niedawna i mam kilka obserwacji 🙂 

- ogólnie działa bardzo stabilnie

- przy aktywnej transmisji danych (speedtest), w informacjach o routerze widać tryb pracy MIMO i jakie modulacje są użyte - ciekawe 

- sieć 5Ghz - pojawia się ona dopiero jakiś czas po uruchomieniu routera (pewnie skanuje jaki dobrać kanał + DFS), stąd też często gdy telefon/laptop zacznie szukać sieci, najpierw podłączy się do sieci 2.4Ghz. Dobrze jest wtedy odczekać chwile i na nowo połączyć się z wifi - wtedy powinna wskoczyć sieć 5Ghz. Nie zaobserwowałem aby potem były jakiś problemy ze spadkiem na 2.4

- w logach zauważyłem informacje o nieodebranym połączeniu. Z ciekawości zacząłem badać temat - zadzwoniłem na numer włożony do routera i miałem normalnie sygnał + informacje w logach. Czyli wygląda na to że router posiada VoLTE (przynajmniej w sieci T-Mobile, ale jestem w trakcie przenosin do Flexa więc tam też sprawdze). W momecnie połączenia znikała agregacja n78, ale dostęp do 4 pasm LTE wciąż jest i leciało jakieś 50-70Mbps 🙂 Niestety nie posiadam telefonu stacjonarnego aby sprawdzić port rj11

- od spodu jest wentylator - ale domyślnie wyłączony. Pewnie uruchamia się dopiero od jakiejś temperatury (tak jest też w poprzenim modelu h155 z tego co czytałem) 

• 1268
  • 5358
  • 46

@dav4dav4 

Stabilność to główna jego zaleta, trzyma połączenie czy pada czy wieje (przynajmniej u mnie).

Opcja z zablokawaniem pasma na konkretnym nadajniku działa i jest praktyczna w niektórych przypadkach (testowałem na N78).

Ile pasm Tobie agreguje z N78 ?

• 6
  • 26
  • 0

dav4dav4_0-1769784626527.png

Agreguje mi 4 pasma LTE + jedno n78. Myślałem że złapie jeszcze n28 ale nie pokazuje - nawet jak wymuszam ręcznie. Możliwe że u mnie jednak tego nie uruchomili jeszcze (chociaż wydawało mi się że telefon mi kiedyś n28 łapał..)

Z innych ciekawostek - wymuszenie samego pasma b8 (LTE900) nie agreguje n78, ale każde inne LTE agreguje n78

• 1268
  • 5358
  • 46

@dav4dav4 

Widać że u Ciebie nadajnik pozwala na więcej. U mnie od dawna pozwala na B1/B3/B7/N78 i tak samo miałem na MC888 od ZTE...pewnie uznał nadajnik że mi wystarcza to co mam 😉

N28 jeszcze nie mam bo wymuszenie tylko tego pasma 5G nic nie łączy.

N78 u mnie ma taki sam PCI co pasma LTE  co może sugerować że masz N78 z innego nadajnika niż LTE.

• 6
  • 26
  • 0

Testuje CPE6 teraz w innej lokalizacji, gdzie na pewno mam n28 - jednak CPE6 wciąż nie chce się do n28 połączyć. Nawet przy wymuszeniu. Zastanawiam się czy nie trafiłem na jakiś trefny model dedykowany dla jakiegoś rynku - sprzet z UK. 

Czy możesz podać jaką masz wersje hardware i software version?  Albo ogólnie screen z informacji o urządzeniu (system > device information). Z góry dzięki! 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 564
  • 2740
  • 25

@dav4dav4 Gdyby N78 i N28 miało być równorzędne i miał wygrywać silniejszy, to dopiero byłaby afera zwłaszcza przy niemożliwej agregacji obu 5G. Taka informacja zwrotna jak Twoja to dobra info dla tych którzy poszukują dla siebie urządzenia licząc, że złapią z daleka prawdziwe prawdziwe 5G tzn. n78. Rozumiem aspekt naukowy - zaspokajanie ciekawości, doświadczenia działania urządzeń, sieci i sam takie posty bardzo chętnie czytam i czekam na kolejne, także Twoje, obserwacje. Od strony użytkownika, to takim stanem rzeczy nie ma się jednak co martwić

• 6
  • 26
  • 0

Zgadzam się z Tobą w pełni. Oba pasma nie mają zbyt sensu. Obecnie jednak jestem w miejscu gdzie n78 ledwo dolatuje i często znika, wolałbym wymusić sobie w takiej sytuacji n28 bo pewnie nie jest zbyt obciążone 😉 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 564
  • 2740
  • 25

Generalnie o to chodzi, że n28+LTE niekoniecznie musi dawać więcej (w praktyce a nie w teorii!) niż  agregacja samych pasm LTE 🙂 Dodatkowo jeśli mocniejszy sygnał n28 nie wypiera słabszego sygnału n78, to można coś pokombinować chociażby z lokalizacją ustawienia routera, aby jednak dawał radę łapać nawet słabe N78

Wszelkie doświadczenia jak jest są jak najbardziej wskazane