Po aktualizacji Funboxa 10 odłączyło mi większość urządzeń na wifi

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 8
  • 0

Wczoraj w nocy chyba wpadła jakaś aktualizacja bo wywaliło mi internet z większości urządzeń i dodatkowo jak chciałem sie zalogować do routera to dostałem prośbę o zmianę hasła. Teraz po aktualizacji nie widzę żadnego urządzenia w zakładce "podłączone urządzenia". Ma ktoś podobnie ? 

12 ODPOW. 12

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17352
  • 95

Orange światłowod aktualizacja

Na Tp-linku wszystko jest ok.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@KamkadzeChicken  ja na swoim Funbox 6 mam wszystko ok. Spróbuj go zrestartować, może nie wszystko "załapał".

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@KamkadzeChickennapisał(-a)

Wczoraj w nocy chyba wpadła jakaś aktualizacja bo wywaliło mi internet z większości urządzeń i dodatkowo jak chciałem sie zalogować do routera to dostałem prośbę o zmianę hasła. Teraz po aktualizacji nie widzę żadnego urządzenia w zakładce "podłączone urzadzenia". Ma ktoś podobnie ? 

Ale masz połączenie z internetem?

Czy nie masz?

Zadajesz dość tajemnicze pytanie: skąd możemy wiedzieć czy mamy "podobnie" skoro nic o swojej konfiguracji nie napisałeś: jaki ruter, jaka umowa, jaka lokalizacja.

Żadnej masowej awarii nie było, jeśli o to pytasz. A aktualizacje przychodzą asynchronicznie i sporadycznie, więc tez trudno spodziewać się że ktoś ma "podobnie".

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17352
  • 95

Swoją drogą to chyba lista końcówek z DHCP chyba nigdy nie działała dobrze na FB.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@KamkadzeChicken  według objawów router został przywrócony do ustawień fabrycznych.

Sam tego nie zrobił, chyba, że się uszkodził. Zdalny reset jest możliwy, ale to tylko jako efekt zgłoszenia uszkodzenia modemu na infolinii.

Jeśli nie zglaszales nic, to może oznaczać mały problem i w przypadku większej ilości samoresetów, wymianę sprzętu 

Jaki to FB i jaki ma nr softu?

• 4
  • 8
  • 0

Funbox10 soft: SGF10-pl-02.01.05.31

Wypieło mi niektóre urządzenia. Moj telefon mial wifi ale syna juz nie. Wszystkie urządzenia podpięte kablem działały. Zobaczymy czy ten problem będzie się  powtarzał. Wiem że wczoraj kolo 1 w nocy byl problem z orange i od tego momentu się tak podziało.

Screenshot_20260215_170520_Chrome.jpg

• 4
  • 8
  • 0

@j131 napisał(-a)

Ale masz połączenie z internetem?

Czy nie masz?

Zadajesz dość tajemnicze pytanie: skąd możemy wiedzieć czy mamy "podobnie" skoro nic o swojej konfiguracji nie napisałeś: jaki ruter, jaka umowa, jaka lokalizacja.

Żadnej masowej awarii nie było, jeśli o to pytasz. A aktualizacje przychodzą asynchronicznie i sporadycznie, więc tez trudno spodziewać się że ktoś ma "podobnie".

Sorka

• Orange światłowód 2Gb, 
  • modem funbox10
  • Internet normalnie rano działał  tylko rozłączyło i rozparowało większość urządzeń wifi łącznie z repeaterem który nie chciał się połączyć bez resetu

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

WiFi nie ma nic wspólnego z połączeniem internetowym. Błędy w działaniu WiFi to wyłącznie problem rutera. Może miałeś jakieś problemy z zasilaniem? Jakiś zanik lub spadek napięcia w sieci energetycznej? Obserwuj, a gdyby się powtarzało to zgłoś.

BTW te liczby zgłoszeń które cytujesz o niczym poważniejszym nie świadczą, IMHO. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@KamkadzeChicken  według kolejnych info, coś się zadziało. Nie wiadomo co, bo urządzenie nie zgubi części ustawień i połączeń. O hasło upomina się po resecie, chyba, że wcześniej pominąłeś to ustawienie. Jak długo masz działającą usługę, bo to może typowy restart co 10 dni, tylko coś niekoniecznie się udało