- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
5G Zowee CPE 6 (H165-383)
To nie wina routera i ich ustawień ale priorytetów na nadajniku który daje pierwszeństwo telefonom.
Poczytaj trochę różne fora i sobaczysz że w zdecydowanej większości tak jest iż na telefonie jest więcej niż routerze.
Dodatkowo iPhony wyciągają więcej niż inne telefony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za odpowiedź!
Teraz już rozumiem, że to jest standardowe zachowanie. W każdym razie czy jest cokolwiek co mógłbym labo powinienem zrobić aby zoptymalizować pracę tego urządzenia?
Na razie eksperymentuję z różnym rozstawieniem w mieszkaniu i już widzę efekty. Pytanie moje raczej skłania się w stronę konfiguracji blokowania band - zostawić jak wyżej wspomniałem czy powrócić na full automat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobrze jest zablokować tylko pasma pojemnościowe choć nadajnik i tak je preferuje. Czasami jak masz więcej nadajników koło domu to można zablokować na konkretny przez blokadę na PCI (mam tak zrobione u siebie).
Ogólnie to tylko testy odpowiedzą konkretnie bo dużo zależy jak jest na danym nadajniku, jaki ruch na danych pasmach, warunkach terenowych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie ma dowodów, że operator rozróżnia modemy i telefony pod względem priorytetu. Po prostu porównujesz chińszczyzne z fajnym telefonem. Mój tp link bez problemu wyciąga 800mbps i telefon mniej więcej tyle samo...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To prawda, ale coś w tym jest skoro inni zgłaszają ten sam problem 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie bez powodu zdecydowałem się na tego Huaweia - miałem możliwość sprawdzenia Tp-Linka NX220 w tej lokalizacji i out of the box było tragicznie, ale uczciwie przyznaję, że nie bawiłem się ustawieniami.
Zastanawiałem się nad ZTE M888 i tytułowym Huaweiem i w związku z dobrą okazją padło na H165-383.
Na tę chwilę wyciągam tyle:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeusek Czytając inne fora można się za głowę złapać. Unikam poglądów i opinii. Bazuje tylko na tym co operator dostarcza w komunikacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobrze zrobiłeś 👍
Miałem przez ponad rok MC888 i powiem że Huawei trzyma połączenie stabilniej. Osiągi są zbliżone choć Huawei ma więcej na wysyłaniu. Ping też trochę niższy na Huawei względem MC888.
Ps. Aktualnie mam tyle.
Aha, ważna sprawa.
Jeśli tego nie zrobiłeś to zmień APN na ipv4 bo akurat w Orange bywa z tym problem. Możesz osiągnąć mniej niż byś mógł na domyślnym profilu.
Ps. Mam tak ustawione.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeuseknapisał(-a)
Miałem przez ponad rok MC888 i powiem że Huawei trzyma połączenie stabilniej. Osiągi są zbliżone choć Huawei ma więcej na wysyłaniu. Ping też trochę niższy na Huawei względem MC888.
MC888 - stabilność 10/10. Żadnych samowolnych restartów, nie potrzebuje też ręcznych restartów - nie zamraża połączenia, zdarzyło się, że bez wyłączenia/bez restartu połączenia spowodowanego np. wymianą karty sim pracował u mnie ponad 2 miesiące. Na rynku już ze 3 lata - staniał, ale wcale się nie zestarzał. Jeśli ktoś ma dobry zasięg dla routera wewnętrznego i niekoniecznie chce wydawać masę 💵💲 na wciąż drogie routery 5G, to nic tylko brać jak tylko zostaną uzupełnione stany magazynowe w sklepie Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zakupiłem router, lecz na karcie orange mam tylgo 4g+. Na innych kartach w tym nju, bez problemu łapie 5g. W BOK powiedziano mi że to urządzenie nie obsługuje 5g w Orange, co jest lekko absurdalne.