Nie można wyświetlić tego widżeta.

Zdalny dostęp do kamery za pomocą DDNS noip.com

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2334
  • 8884
  • 33

Zdalny dostęp do kamer za pomocą VPN

@Januszbbanapisał(-a)

ja chce się połączyć z kamerami.

Radmin nie do tego służy, Z wikipedii - https://pl.wikipedia.org/wiki/Remote_Administrator

Remote Administrator – program umożliwiający zdalny dostęp do komputera. Zasada jego działania polega na utworzeniu przez aplikację „lustrzanego sterownika”, tzn. wirtualnej karty graficznej, która „odrysowuje” wszelkie ruchy na komputerze. Umożliwia to obserwowanie innego komputera lub kontrolę nad nim

Gdyby kamera była windowsem z pulpitem zdalnym, być może mógłbyś, no ale przecież nie jest.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1111
  • 3659
  • 0

@pirenej  Ale i tak to się uda tylko za pomocą vpn że jak się to skonfiguruje w routerze za pomocą pptp to potem w windowsie jest wbudowane vpn i trzeba wpisać coś i się połączy.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6483
  • 26619
  • 216

@Januszbba 

Wiem, wiem, jestem niekonsekwentny.😉

@Januszbbanapisał(-a)

...

jak się to skonfiguruje w routerze za pomocą pptp

...

No w tym chyba szkopuł że nie wiesz jak to zrobić, prawda?

Ja też nie wiem, z prostego powodu: nie napisałeś jakiż to "ruter" tam masz, a niestety bez tego ani rusz.

Jeśli idziesz tropem PPTP, to w lokacji, tej do której chcesz się dostać zdalnie, musi być postawiony serwer PPTP. Może on oczywiście być postawiony "na ruterze" i tak byłoby najprościej, ale większość prostych ruterów nie ma czegoś takiego więc niekoniecznie jest to możliwe.

Natomiast rutery mają najczęściej możliwość przekierowywania przychodzących połączeń do LAN, więc w takim wypadku można postawić serwer PPTP na którymś komputerze w LAN i do niego z rutera przekierować przychodzące połączenia tunelowe.Tu masz przykładową instrukcję jak to można ogarnąć:

https://www.thefastcode.com/pl-pln/article/how-to-setup-a-vpn-pptp-server-on-debian-linux

PS. To wszystko oczywiście ma się do anonsowanego przez Ciebie problemu z przepustowością nijak. Nie wciśniesz trzech strumieni szerokości 4Mbps do jednego kanału szerokości 6Mbps. Z czegoś musisz zrezygnować albo poszerzyć kanał (co jak rozumiem jest niemożliwe). Masz problem.

PS2. Żeby nie było że podpowiadam złośliwie rozwiązania linuksowe wiedząc jaką masz awersję do tego systemu, tu masz tutorial na W10:

https://pureinfotech.com/setup-vpn-server-windows-10/

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 19
  • 72
  • 0

Zmień sobie router na TP-Link Archer C6 (porównywalna cena).

Ustawiasz sobie DDNS w darmowej domenie (*.tplinkdns.com) oraz serwer VPN (PPTP lub OpenVPN).

Jak chcesz podłączyć pod funbox to trzeba będzie ustawić jeszcze przekierowanie portów.

• 1111
  • 3659
  • 0

Dzięki za pomoc

• 1111
  • 3659
  • 0

@xon  @j131  Przesyłam zdj jeśli  chodzi o PPTP  ale nie wiem co mam wpisać żeby to zadziałało? domyślnie jest ustawione jako dynamiczne ip jako łączność z internetem.

PPTP.jpg

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6483
  • 26619
  • 216

@Januszbba 

To jest zdjęcie jednej ze stron konfiguracyjnych modemu C20. Ta strona odpowiada za ewentualne nawiązanie połączenia PPTP z tego modemu, a nie do tego modemu.

W lokalizacji w której masz kamery chcesz postawić serwer PPTP i, co bardzo ważne, jeśli ten serwer nie będzie uruchomiony bezpośrednio na urządzeniu dostarczającym tam internetu (z tego co pamiętam to internetu dostarcza tam jakiś aparat tooway o którym nic nie wiadomo), do tego serwera przekierować połączenia przychodzące VPN (co też trzeba koniecznie zrobić na urządzeniu/ruterze "pierwszym w kolejce do internetu").

To nie jest kwestia typu "co mam wpisać w to pole", to jest kwestia zrozumienia jak to ma działać. Z Twoich postów można niestety wywnioskować że nie masz o tym pojęcia.

• 19
  • 72
  • 0

Twój router nie posiada funkcji serwera VPN.

Aby zobaczyć jak to wygląda wejdź na stronę TP-Link'a => https://emulator.tp-link.com/c6-eu-v2/index.html

1. VPN: "Advanced" => "VPN Server" i tutaj wybierasz "PPTP" lub "OpenVPN".

2. DDNS: "Advanced" => "Network" => "Dynamic DNS" => "Service Provider" wybierasz "TP-Link".

• 1111
  • 3659
  • 0

@xon Czyli  Mój router nie jest odpowiedni co do serwera vpn  i musi być ten router co mi podałeś linka ?

• 19
  • 72
  • 0

Tak. Może być ten lub inny posiadający funkcję serwera VPN.