Zaloguj się, by potwierdzić, że nie jesteś botem

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 14
  • 0

@Glut niestety VPN nie wchodzi w grę. Ze względu na zasady w szkole dostęp do poczty prywatnej jest zablokowany (filtr w antywirusie). Stosując VPN umożliwiam im tym samym dostęp do poczty priv - przynajmniej tak wykazały moje testy z operą.

@agat13  zrobiłem tak, że odłączyłem sprzęt orange od prądu wpiąłem się bezpośrednio i sytuacja analogiczna kiedy jestem zalogowany YT śmiga kiedy wylogowany jest blokoada.

@Piotrekk85 admin czyli ja 😁. Znasz jakąś szybką ścieżkę dostępu? Czy po prostu napisać na  https://edu.google.com/intl/ALL_pl/resources/institution-type/k-12-solutions/ i czekać?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

@ZSMK jeśli nie masz pieniędzy extra to tak.

Jeśli masz kasę na kilka kont (dla wybranych nauczycieli), można kupić kilka konta nauczycielskich u pośredników. Wtedy oni potrafią załatwić.

PS. I radzę asertywnie - na nic się nie zgódź zanim nie pomogą z Youtubem. Czasem wciskają jakieś bezpłatne Gemini Edu, a Ci z YT nie pomogą.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13880
  • 129

@Glutnapisał(-a)

Jak masz IPv6 to go wyłącz.

Wręcz przeciwnie. Gdyby OP korzystał z IPv6 wtedy każde urządzenie wychodziłoby na zewnątrz ze swoim własnym publicznym adresem. Stos IPv6 ma zwykle wyższy priorytet więc możliwe, że nic nie musiałby dodatkowo konfigurować.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35079
  • 293

Dziwne tam macie zasady. Dostępu do poczty nie chcecie dać a do YT tak? Skoro VPN obchodzi oba ograniczenia to uczniowie (przynajmniej ci bardziej ogarnięci) żadnymi ograniczeniami się nie przejmują.
Jeśli w tej usłudze jest możliwość pracy W IPv6, to warto to rozważyć (podbijając to co napisał @Samotnick). Wtedy problemu z jednoczesnym zestawianiem wielu anonimowych sesji YT z jednego adresu nie będzie, bo każdy będzie miał swój adres.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 14
  • 0

@j131 @Samotnick a jak na Zyxelu VMG8924-AC ustawić IPv6? 

Zasady są jakie są nie ja je wymyślałem. YT jest dobry, bo tam są filmy edu, poczta priv jest zła, bo można przesłać sobie na nią coś czego nie powinno. 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13880
  • 129

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35079
  • 293

@ZSMKnapisał(-a)

@j131 @Samotnick a jak na Zyxelu VMG8924-AC ustawić IPv6? 

Zasady są jakie są nie ja je wymyślałem. YT jest dobry, bo tam są filmy edu, poczta priv jest zła, bo można przesłać sobie na nią coś czego nie powinno. 

Kto z młodych używa jeszcze dziś do "przesyłania czegoś czego nie powinno" poczty elektronicznej? Komunikatory są do tego używane, a w ostateczności MMS można przecież wysłać. Tych kanałów chyba nie blokujecie? A na YT materiałów edukacyjnych jest faktycznie dużo. Nie wszystkie jednak nadają się do prezentowania w placówce oświatowej.

Generalnie zagadnienie cyber-higieny w szkole jest dla mnie ciekawe - obawiam się jednak że praktyka pozostaje tu w tyle za technologią, a wdrażane polityki nie skutkują niczym dobrym.

Jeśli w tej usłudze jest dostępna adresacja IPv6, to jest bardzo prawdopodobne że samo jej włączenie umożliwi obejście wszystkich ograniczeń (oczywiście niekoniecznie - zależy jak je macie zaimplementowane), to też trzeba brać pod uwagę.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@j131napisał(-a)
A jeśli chodzi tylko o utrudnienie w korzystaniu z YT przez uczniów na przerwach, to w ogóle nie widzę potrzeby żadnej akcji.

no pewnie, na komórkach swoich nie mają żadnych utrudnień. Jest to też wskazówka, jak poradzić sobie na lekcjach.