Zaloguj się, by potwierdzić, że nie jesteś botem

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 14
  • 0

Mam od poniedziałku problem z dostępem do YouTube bez logowania na konto Google. Po zaakceptowaniu komunikatu o cookies, próbie wyszukania czegokolwiek i przejściu do wybranego filmu, zamiast reklamy lub samego materiału pojawia się komunikat jak w temacie. Restart routera i ONT nie przyniósł żadnego rezultatu.

Korzystam z usługi Biznes Pakiet Fiber ze stałym publicznym IP, dlatego jego zmiana nie jest możliwa po mojej stronie.

Zrzut ekranu 2025-12-2 o 22.44.42.png

17 ODPOW. 17

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

@ZSMK  wyczyść ciasteczka

• 5
  • 14
  • 0

Próbowałem niestety bez efektu. Problem dotyczy dosłownie wszystkich komputerów w sieci.

• 1486
  • 5924
  • 57

• 5
  • 14
  • 0

Sprawdziłem VPN w Operze i wtedy działa. Recz w tym, że problem dotyczy szkoły i około 150 komputerów więc rozwiązanie z VPN odpada. Wiadomo nie każdy korzysta z YT ale jednak.

• 1486
  • 5924
  • 57

@ZSMK  można to zrobić jednym skryptem masowo.

Jak masz IPv6 to go wyłącz.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64163
  • 825

@ZSMK  sprawdź z niezależnego laptopa po przypisaniu IP do karty sieciowej i z pominięciem Twojego routera. Możesz też komp szkolny skonfigurować jako jeden za modemem Orange zgodnie z konfiguracją jednego odbiornika ze stałym IP.

Kwestia weryfikacji jak działa usługa 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Pewnie ileś tam końcówek korzystało jednocześnie z Youtobe'a, i faktycznie TY myśli, że to bot. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

Proponuję, by administrator szkoły skontaktował się z supportem Youtuba i wyjaśnił po co jest potrzebny masowy dostęp do Youtuba. Wtedy istnieje możliwość dodania adresu IP do wyjątków, wyłączenia reklam (jeśli są osoby poniżej 13 roku życia).

Warto rozważyć, aby szkoła przystąpiła do darmowych programów Google dla szkół z systemu K12.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

W takiej konfiguracji (150 komputerów z tym samym publicznym IP), to bez osobnej umowy z YT jedynym rozwiązaniem jest poddanie się polityce YT i zalogowanie. Jeśli korzystanie z YT jest potrzebne dla statutowej działalności szkoły, to nie widzę żadnego problemu ze skonfigurowaniem tego na komputerach które miałyby z tego korzystać. A jeśli chodzi tylko o utrudnienie w korzystaniu z YT przez uczniów na przerwach, to w ogóle nie widzę potrzeby żadnej akcji.