- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zabójcza prędkość światłowodu
Witam
Mam problem z światłowodem założonym tydzien temu, internet od samego rana osiąga prędkości maksymalnie 12mb/s pobierania (korzystam z oferty 600mbs), czy spotkał się już kiedyś z taką sytuacją?
Nie dzwoniłem od razu na infolinie, bo sądziłem, że wkrótce problem sam zniknie, a kiedy wkońcu się zebrałem, okazało się, że na infolinie będę mógł się dodzwonić dopiero w poniedziałek, a troche irytujące jest to, że strony niekiedy się nie mogą nawet załadować...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@scatastix jak łączysz się z routerem: po WiFi, czy przez kabelek?
Jeżeli przez WiFi, to czy duża odległość jest między laptopem, a routerem?
Czy na pozostałych urządzeniach podłączonych do routera też osiągasz takie prędkości?
Podając trochę więcej informacji, łatwiej coś będzie podpowiedzieć.
Warto w laptopie sprawdzić czy prawidłowo działa karta sieciowa i ewentualnie przeinstalować sterowniki.
Jeżeli łączy się po WiFi, to warto testy wykonać na WiFi 5GHz.
@Arti_Kn_Pl już poprawiłem 😀👍✅
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur5GHz nie 5G :-). 5G to "niebezpieczny temat" 😆.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@scatastix Jeśli masz komputer z wejściem ethernet sprawdź jaką masz prędkość po kablu. To jedyna wiarygodna metoda pomiaru. W modemie porty są gigabitowe, więc jeśli masz również kartę sieciową w kompie opisaną jako gigabitową to osiągi powinny być na poziomie tych 600Mb/ sek. To jest pomiar wyjściowy, który mówi o prawidłowo działania usługi. Później można się dalej bawić w pomiary wifi
FTTH działa tak, że albo masz pełną prędkość albo wcale..reszta to wina sieci wewnętrznej i odbiornikow
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pomiar nie jest certyfikowany.
Rozłącz wszystkie urządzenia od routera połączone kablowo i po wi-fi i podłącz się kablowo tylko jednym urządzeniem, na którym będziesz robił pomiar. Dodatkowo urządzenie musi mieć kartę obsługująca 1Gb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@-brtk- ma rację, choć o certyfikowanym pomiarze za wcześnie mówić. Wystarczy na początek ten na speedtest.net
Najważniejsze, aby ustalić w czym tkwi problem z tak niskimi pomiarami z rana
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A więc powoli 😄
Pierwsza sprawa jest taka, przez +-9 godzin prędkość wyglądała jak na zdjęciu, ale 10 minut po umieszczeniu posta magicznie wróciła do normy 😄
A dalej:
-korzystam z komputera i oczywiście kabelek, żadne tam bezprzewodowe czary mary 😜
-komputer jest nowy, także żadne ograniczenia przez sprzęt nie wchodzą w gre.
-pomiar nie był certyfikowany ze względu na zbyt niską prędkość połączenia, a odnośnie tej zbyt dużej liczby urządzeń podłączonych do sieci to jest tv i telefon, które nie korzystały z internetu, bo sie nawet nie dało 😄
Dzięki za pomoc i obyśmy się już nie spotkali w tym temacie 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@scatastix Magia...Trzeba dać ogłoszenie w Kurierze, że jak masz problem, zgłoś post na forum..."satysfakcja gwarantowana lub zwrot pieniędzy" 🤣