- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Trasy pakietów w Polsce w Orange Światłowód
Dosłownie przed chwilą udało mi się uchwycić moment "czkawki" do Blizzarda.
Na Orange coś takiego zdarzyło mi się raz na 2 lata, a w Netii codziennie minimum kilkanaście razy.
Właściwie teraz NIE DA się grać w ogóle, próbowałem sprawdzić pocztę w grze i czekałem prawie minutę ... w międzyczasie pingi w grze skoczyły do ponad 3000 ms
Tak to wygląda jak puściłem na dłużej winmtr z pingami co sekundę :
Pograłem chwilę w inną grę Blizzarda - Overwatch i też gubi pakiety wyświetla ikonę utratypakietów i ping rośnie z 50ms do ponad 100ms
W tym samym czasie po Polsce nic się nie dzieje:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie udało mi się uchwycić największą ciekawostkę wieczoru, puściłem jednocześnie pingi do eu.battle.net i dwóch losowy wybranych serwerów CS jeden w Niemczech a drugi we Francji, w identycznym momencie do 3 serwerów były utraty pakietów, a po Polsce nic.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
przeciążona zagranica, jak widać Netia też przestaje sobie dawać radę 😞
mamy weekend co prawda ale tak być nie powinno, Netia w Polsce ma bardzo dobre punkty styku ale widać że nie wyrabia na świat, ciekawe jak te opóźnienia do Blizzarda wyglądają dziś w Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Weekend nie weekend ale tak samo było w środku tygodnia w okolicach południa.
W Orange tak nie było u nich zagranica działała bez problemów.
Wykonuję również testy z Orange za pomocą atlas.ripe.net, nie jest to aż tak dokładne jak winmtr ale pokazuje mi utraty pakietów na Netii i brak utraty pakietów w Orange w tym samym czasie.
Także @Anonim nie opłaca się na razie przechodzić do Netii bo Orange działa lepiej.
Szkoda, że nie wiedziałem tego wcześniej, bo bym nie rezygnował z Orange a z drugiej strony byłem po prostu ciekawy jak działa Netia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Proponuję im to zgłosić. Może zareagują na problem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
heh z pewnością ...
Za długo żyję, żeby być naiwnym, że taki problem jak ten da się rozwiązać zwykłym zgłoszeniem.
To będę wracał do Orange, trudno drożej ale lepiej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zawsze możesz im na odejście zgłoszenie zrobić, ciekawe co odpowiedzą.. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie zdążyliby odpisać, oni odpisują około 2-3 dni robocze, a na infolinii czeka się 40 minut ...
BTW jest po północy a Netia nadal gubi pakiety zagranicę ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzisiaj do mniej więcej południa było ok a potem znowu są utraty pakietów w Netii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Powiem Ci szczerze, że nie jestem typem który bezpodstawnie atakuje jednego czy drugiego dostawcę, co można przeczytać w moich poprzednich postach. Zdaję sobie sprawę z problemami w Netii - ale niestety, mówiąc, że w Orange jest kolorowo na świat - również nie masz racji.
Ostatnie dni w Orange to jest ciągła walka z wiatrakami. Grając w Path of Exile wykresy pingu wyglądają u mnie tak:
Jeśli chodzi o kwestie routingowe - Facebook, Google idzie do mnie z Warszawy - ale oczywiście przez zagranicę. W Netii zamyka się to w kraju. Akamai, Valve, Amazon, Twitch, Netflix - wszystko brane jest z kraju. I o to tutaj chodzi.
Kwestia wyjść na świat u żadnego z operatorów nie jest kolorowa ze względu na obciążenie sieci, jednak jeśli odpowiednio zoptymalizuje się prowadzenie ruchu - tj. to co może być brane z kraju, będzie z niego brane - to znacząco uwolni to pojemność tranzytu. I Netia regularnie monitoruje i prowadzi działania mające na celu wyeliminowanie tych problemów.
Na załączonych przez Ciebie testach w Netii widać, że wąskim gardłem jest Equinix Frankfurt, a nie wyjście na świat. Tranzyt idzie Level3 i Cogentem.
I żeby nie było, że jestem gołosłowny - w Orange do battle.net również idzie przez Equinix Frankfurt - i możesz mi na słowo nie uwierzyć, ale zobacz:
Skoki pingów występują na tej trasie również w Orange - nie ma jednak utraty pakietów - chociaż przypuszczam, że to dlatego, że jest godzina prawie 15 w niedzielę 🙂 Wczoraj mogłem sprawdzić właściwie. Ogółem Battle.net ma problemy u większości dostawców na pewnych węzłach - kwestia routowania pakietów do nich.
Co do hosta 95.156.230.139 - zauważ, że na trasie do niego nie ma żadnych strat pakietów - a zaczynają się one, mimo stabilnego opóźnienia już na hoście docelowym. To nie jest wyznacznik zapchanego wyjścia na świat - mówiąc obiektywnie.
Tak samo host 5.254.20.23 - po wejściu do sieci voxility zaczynają się problemy. Do niego niestety nie wstawię WinMTR bo nie odpowiada host docelowy, ale idzie przez Telię.
Natomiast do 95.156[..]:
Także jak widać jest i lepiej i nie lepiej w Orange. To jest loteria. Dla mnie większość ruchu i tak jest w stanie zostać w kraju - Discord, Facebook, Google, Valve i lokalne serwery na których gramy ja i mój brat.
Wyjście na świat nie jest super ważne - bo gdyby Orange peerował się w IX-ach i brał z Polski serwisy, gdzie niskie opóźnienie jest bardzo pożądane - pewnie nie myślałbym nad zmianą. Sam widzisz, że i w Netii i w Orange są problemy.
Właściwie u każdego dostawcy są na pewnym etapie - jednak problemem Orange jest to, że tak jak ostatnio padła Telia i potem chwile był niedostępny opentransit - o czym pisałem na forum - było to kilka minut, ale nie było połowy internetu. Dlaczego? Bo prawie wszystko - nawet z Warszawy (tak, pobierając coś z Google Drive pobieram z Warszawy, jednak przez... Frankfurt) - idzie przez zagraniczne łącza.
Gdyby Orange udało wyeliminować się ten mankament - nie byłoby problemu - o tym tez pisałem na poczatku niejednokrotnie. Wyjścia na świat zapchane mają nawet zagraniczni, zachodnioeuropejscy operatorzy - taki mamy czas. Jednak gdyby korzystać z IX-ów i "odciążyć" te wyjścia na świat, by to co niestety dostępne jest tylko z zagranicy - to Orange miałoby jeszcze lepsze tranzyty i do tego dobre pingi do tego co krajowe.
Nie będę komentował tekstu, że nie warto brać Netii bo każdy ma inne potrzeby - ja np. potrzebuje brać to, co ma video streaming i video rozmowy z kraju, np. wideorozmowy na Mess, streaming video na Facebooku - bo tu po prostu ważne jest opóźnienie, każda milisekunda jest na wagę złota - a jeśli dojdzie do tego uniezależnienie od tranzytu międzynarodowego, wychodzi mega stabilna i wydajna mieszanka, z której każdy byłby zadowolony.
Ja osobiście mam u siebie do wyboru T-Mobile, UPC i Netię właśnie - z Orange umowy nie przedłużę.
Z prostej przyczyny - nie ma IX-ów w kraju i nie będzie, bo kasa. Nie tam żadne techniczne wymówki - kasa. I każdy kto choć trochę zna się na telekomunikacji zrozumie.
Nie bronię Netii, nie atakuję Orange - wyrażam po prostu swoją subiektywną opinię.
Nie zdarzyło mi się osobiście jakoś dłużej nie mieć pasma w Orange - te łącza są względnie wydajne. Jednak pod względem pingów - Orange leży. Po prostu.
Otwarcie się w jakimkolwiek IX-ie bądź np. korzystanie z AS24724 - czyli ATM S.A (usługi tranzytu i wymiany ruchu) - oznacza moje pozostanie w Orange. Inaczej nie mają nawet po co do mnie dzwonić - bo umowy i tak nie przedłużę, a numer z Orange Love przeniosę do Plusa.
Jest to zdecydowanie warunek obligatoryjny. Tranzyt w Orange też ma różne problemy, jednak tutaj jest to już nieco mniej odczuwalne - bo Opentransit musi zapewnić pasmo dla wszystkich operatorów z grupy Orange. Tak samo jak Liberty Global.
Biorąc tranzyt dla jednego operatora, problematycznym jest dobranie odpowiedniej pojemności styku - ale jest to o wiele prostsze do rozbudowy. I biorąc pod uwagę elastyczność Netii - po zgłoszeniu - co prawda nie z dnia na dzień, ale powinni przyjrzeć się Twoim problemom - i jeśli wykluczą problemy na lokalnym węźle i Twoim sprzęcie - to trasy zapewne zostaną zmienione na bardziej optymalne.
Tu nie ma co bronić jednego i atakować drugiego dostawcę - bo mamy czas jaki mamy, ale jednak peering w IX-ach dla mnie jest koniecznością. A sam podałeś bardzo ważny argument - @Piotrekk85 - w Netii jest taniej i są IX-y - to tak nawiązując do Twoich wypowiedzi, że by operator peerował się w IX-ach trzeba by podnieść ceny 🙂