Nie można wyświetlić tego widżeta.

Technicy nie znają przyczyny, również orange, światłowód co kilka dni postanawia nie działać

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59385
  • 722

Technicy nie znają przyczyny, również orange, światłowód co kilka dni postanawia nie działać

@isalexalex_1  przez lata pracy miałem doczynienia z różnymi użytkownikami różnych usług..i wierz mi..podziwiam seniorów, którzy ogarniają rzeczy techniczne równie szybko jak ja im staram się je wytłumaczyć. 

Oni chcą to pojąć i zrozumieć...

To taka myśl, która mi do głowy przyszła. Wiele razy przez telefon tłumaczyłem jak wyglądają elementy sieci, abym wiedział z czym mam się zmierzyć jak pojadę na miejsce. Przeważnie uzyskiwałem trafne podpowiedzi wynikające z obserwacji ludzi tam, na miejscu...

Trudno jest coś podpowiedzieć, gdy trafia się na opór materii....

Wystarczy popatrzeć...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6638
  • 27255
  • 217

@isalexalex_1napisał(-a)

Nie, nikt mnie nie poinformował o tym czy idą ziemią czy słupem

Rozumiem że nie przebywasz fizycznie w tym problematycznym miejscu i nie możesz tego sam sprawdzić? Piszesz to wszystko w imieniu kogoś innego?

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 707
  • 2989
  • 15

@isalexalex_1 podaj nazwę ulicy i miasto. Może uda się cokolwiek ustalić na podstawie danych z map dostępnych w sieci.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 64
  • 0

A no tak właśnie przypomniało mi sie, tak idzię pod ziemią na 100%

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2325
  • 11122
  • 92

@j131napisał(-a)

@Samotnicknapisał(-a)

...

PS Menu FB3, jakby były wątpliwości.

A czemu ja nie mam takiego fajnego menu w moim FB3?

@j131 Przepraszam, źle zapamiętałem i zmyliła mnie stopka na obrazku. Zrzut pochodzi z https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/Poprawność-instalacji-FTTH-do-domu-jednorodzinnego/m-p/351...

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 429
  • 1140
  • 7

@Samotnicknapisał(-a)

@j131napisał(-a)

@Samotnicknapisał(-a)

...

PS Menu FB3, jakby były wątpliwości.

A czemu ja nie mam takiego fajnego menu w moim FB3?

@j131 Przepraszam, źle zapamiętałem i zmyliła mnie stopka na obrazku. Zrzut pochodzi z https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/Poprawność-instalacji-FTTH-do-domu-jednorodzinnego/m-p/351...

To jest z routera T-Mobile, jakby ktoś nie wiedział.

A dla ciekawskich wygląda teraz tak

TM.png

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59385
  • 722

@jaryn  czyli mieści się w widełkach..

W głównym wątku problemem jest nie poziom sygnału, ale jego zjazd poniżej mocy minimalnej raz na jakiś czas...

Uszkodzenie może być wszędzie i chyba należałoby zrobić pomiary reflektometrem i sprawdzić gdzie może być strata mocy i z jakiego powodu. Najgorsza jest usterka chwilowa zależna bardziej od niczego... taką trudno wyszukać i naprawić 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2773
  • 10236
  • 54

@isalexalex_1 to już nie istotne czy idą ziemią czy napowietrznie. Musisz zgłosić że masz bardzo słaby sygnał prawie -26dBm i często tracisz połączenie. Monter powinien to sprawdzić i zejść z tłumieniem o 6 czy 7 dBm. A nie że przyjechał sprawdził że teraz działa a na słaby sygnał pokiwał głową i odjechał. Nic tu więcej Ci nie pomożemy tym bardziej że sam nie posiadasz wiedzy technicznej aby coś Ci podpowiedzieć.