- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sieć szerokopasmowa Polski Wschodniej a orange światłowód
Witam pod koniec 2015 r. w mojej okolicy została położona sieć szkieletowa z programu Sieć szerokopasmowa Polski Wschodniej. W internecie pisze że dostawcy uruchomili już usługi oparte o tą sieć.Tymczasem ja mam nadal marne do 10 mbps z czego otrzymuję chwilowo 5 mbps.Czy ktoś wie gdzie mógłbym się dowiedzieć czy orange planuje podłączyć się do tych światłowodów i kiedy? Może ktoś z orange się wypowie ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witaj
Powstanie samej sieci szkieletowej to dopiero początek odległych planów na dystrybucję sygnału do indywidualnych odbiorców. Z tego co wiem problemem jest też niechęć firm do światłowodu, co utrudnia realizację. Cyt: "Plan był prosty. Pięć wschodnich województw otrzymało pieniądze z UE, żeby opleść regiony światłowodami. Ten największy w historii Polski projekt teleinformatyczny miał pomóc podłączyć do internetu wsie i miasta, gdzie sieci do tej pory nie było, bo firmom dostarczającym internet nie opłacało się kłaść światłowodów. Ale firmy nie chcą korzystać z sieci wybudowanej za miliony złotych." Myślę że najbliższe podłączenia ruszą nie prędzej jak za dwa, trzy lata, ale to tylko i wyłącznie moja opinia, którą wnioskuję z dostępnych w sieci informacji. Nie jestem pewien, czy na chwilę obecną orientuje się w tym BOK. Może ktoś z pracowników Orange ma jakieś "tajne" informacje i podpowie Ci co "w trawie piszczy", jednak na żadne rewelacje bym nie liczył...
Na chwilę obecną wygląda to tak...: cyt: "Inwestycję wzięli na siebie marszałkowie województw. Doprowadzili infrastrukturę do węzłów, a firmy miały się do nich podłączać i doprowadzać światłowody do domów, urzędów, przedsiębiorstw, szkół, bibliotek. Tylko w Lubelskiem położono prawie 3 tys. km sieci, jest 312 węzłów, a całość kosztowała 385 mln złotych. Siecią i płynącymi w niej danymi zarządza firma Glenbrook Investment. Można ją porównać do „hurtownika internetu”, który sprzedaje go „detalistom” - operatorom, a ci dostarczają internet do domów. I biorą za to pieniądze." Dopóki nie uregulują się sprawy pomiędzy urzędami a firmami, sprawa będzie wisiała w próżni...
Pozdrawiam
Maciej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za odpowiedź.Czekam na kolejne informacje ze strony Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A dlaczego firmy nie chcą korzystać z sieci wybudowanej za miliony złotych ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
...a to już pytanie do prezesów firm które nie przejawiają zainteresowania nowymi technologiami. Myślę że przerosło ich to "a firmy miały się do nich podłączać i doprowadzać światłowody do domów, urzędów, przedsiębiorstw, szkół, bibliotek", ale to tylko moja opinia...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za informację czekam na odpowiedź kogoś z Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przykro mi, ale nie jestem w stanie pomóc 😞
Nie mam dostępu do informacji o usługach stacjonarnych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@karol555 dlaczego oczekujesz na tym forum takich szczegółowych informacji od Orange? Przecież to nie jest miejsce na publikowanie planów inwestycyjnych... zapoznałeś się z celem forum, zasadami forum?
Zastanawiam się także czy podobne pytanie oferujesz także do innych dostawców usług internetowych... czy mają plany dotarcia do tzw. użytkownika końcowego? Wszak z tego co piszesz i cytatami podparł inny użytkownik - @mabud73 - istnieje sieć szkieletowa i jest ona dostępna dla wszystkich zainteresowanych "rynkiem" dostawców usług...
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »