Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3802
  • 17497
  • 95

Zapewne chodzi o wartość TV, która jest zbyt niska, bo u mnie działa, więc wychodzi na to, że mam za większe pieniądze 🙂 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16063
  • 66651
  • 857

@Milles  nie określiłeś, że to 3. Do 1Gb/sek przeważnie dają 6. Stąd moje pytanie. 

A tak z innej beczki: zrób test na lapku podłączonym po ethernet i na programie ściągniętym ze strony UKE.

Bez przeglądarek, serwerów i innych urządzeń w sieci 

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 28
  • 0

@agat13 

Pisałem o tym na samym początku. Urządzenie na którym "stoi" soft testujący to dedykowany komp/serwer na Debianie. Jest on podłączony bezpośrednio do portu LAN Fanboksa 3 dobrej jakości kablem. Test wykonywany jest co 5 minut  przez całą dobę 365 dni w roku pod naszą obecność i nieobecność.

Zechciej sobie ze mnie nie żartowć.

Kłoni się 

Milles

PS. No chyba że nasze koty tak ostro szleją/surfują po necie.

M.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16063
  • 66651
  • 857

@Milles  nie zamierzam żartować tu znikogo ( no, chyba, że sam da powód) i w Twoim pierwszym poście ( głównym) nie znajduję info o 3, stąd moje pierwsze po nim zapytanie. 

Przyzwyczajeni jesteśmy do skromnego dozowania informacji przez osoby zgłaszające problemy, stąd nasze sugestie o alternatywnych prostych testach. Nie zamierzamy nikogo do niczego zmuszać, tylko sugerujemy pomysły własne do weryfikacji tego, co wyczytamy. 

Nie twierdzę, że nie masz racji, ale Tomasz to moje 3 imię....

• 11
  • 28
  • 0

@agat13 

Sorki , niecom już zmęczon i jeszcze z rozpędu zamiast "Publikuj" kliknąłem "Oznacz jako rozwiązane".

Ot senność i "szybkie palce". Raczej nie jestem typem pieniacza ( mam taką nadzieję) . Gdyby "oranżowy net" działał w miarę dobrze nie byłoby tego tematu. Z FTTH od Orange jesteśmy pewnie od 8 lat ( nie chce się mi sprawdzać) , ale  tegoroczna degradacja łącza  zmusiła mnie do podjęcia działań.

Kłoni się

Milles

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9391
  • 38457
  • 324

Podstawą reklamacji w takim wypadku może być jedynie certyfikowany pomiar UKE. Zgłoś się do nich, oni przyślą ci swoją "sondę" którą zamiast twojego serwera testującego połączenie zainstalujesz i wyniki takiego pomiaru będą respektowane. Nic to nie kosztuje.

PS. Ciekaw jestem jak konkretnie zintegrowałeś to swoje coś z HA i czemu aż osobny serwer do tego musiałeś stworzyć. Przecież do takich testów wystarczy prosty skrypcik. Istotne jest też co właściwie testuje ten twój serwer - tzn. z kim/czym się łączy. Pytam żeby sprawdzić czy może ode mnie też widać jakieś problemy z rzeczonym, a bez takich technikaliów nie mam jak się do Twoich problemów odnieść. Nie rozumiem czemu odrzucasz możliwość uszkodzenia rutera, w końcu to dość już stary sprzęt.

PS2. Jeśli co pięć minut wysycasz łącze w obie strony, to z sieci nie da się normalnie korzystać, to wydaje się dość oczywiste.

• 11
  • 28
  • 0

@j131 

Zatem tak. Po primo niczego nie odrzucam. Po secundo  speedtest-cli ( speedtest.net) zaimplementowany jako żywo do Home Assistant -bo czemu nie?Po tertio, zawierając umowę na jakąkolwiek usługę teleinformatyczną oczekuję/oczekujemy że będzie ona stałej , dobrej jakości a ew. uwagi czy reklamacje będą rozpatrywane rzetelnie. Odpowiedzi podobne do  szatniarzy z filmu "Miś"czyli  :

"Szatnia za pozostawione rzeczy nie odpowiada" 

"Nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobi?" 

czy też przysłowiowego Admina "U mnie wszystko działa!"

nie są  dobrym sposobem na rozwiązywanie problemów z klientem czy załawianiem reklamacji.

Po quatro, jeśli będę się chciał procesować z Orangem , to zwrócę się do UKE - jak sugerujesz.

Póki co procesować się nie chcę ( bom chyba leniwy) , zwracam tylko uwagę na moje marne łącze oraz sposób i jakość załatwiania przez "Pomarańczowych" reklamacji. Finałem tego postu- zerknij na poniższy załącznik.

Kłoni się

Milles

Screenshot 2026-05-07 at 07-19-05 Historia – Home Assistant.png

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1969
  • 8465
  • 68

@Milles  to daj im dowody, które uznają np. test z nowszego Funboxa, lub sondy UKE.

• 11
  • 28
  • 0

@Glut 

Tak jak pisałem - nie mam zamiaru się procesować, bo to z mego punktu widzenia strata nerwów, czasu, pieniędzy itp itd. Zwracam tylko uwagę na pogarszającą się jakość usługi i sposób przyjmowania i załatwiania reklamacji. "Wzruszył" mnie zwłaszcza sposób działania serwera pocztowego Orange'a i brak innych elektronicznych skrzynek podawczych ( ePUAP, eDoręczenia, ePolecony).

Jest takie powiedzenie : "Klienci głosują nogami" .

Ponawiam zapytanie "Quo vadis Orange FTTH?"

Nasza umowa kończy się w czerwcu i pewnie powiał wiatr zmian.

Kłoni się

Milles

PS. Umowy z klientami/obywatelami są tak skonstruowane, że ISP (dowolny ) nie jest w zasadzie za nic odpowiedzialny. 

M.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3802
  • 17497
  • 95

@Millesnapisał(-a)

@Glut 

"Wzruszył" mnie zwłaszcza sposób działania serwera  

Zasada jest dość prosta. Mail nie dojdzie pod nieistniejący adres 😄

mail.png