Quo vadis FTTH od Orange , czyli krótka historia łącza lub też wiatr zmian.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9392
  • 38468
  • 324

A, to rozumiem: chcesz sobie po prostu ponarzekać.
OK. To w takim razie sobie narzekaj do woli.
Tylko adresujesz te lamenty pod zły adres: tutaj nikt z Orange ich nie usłyszy, bo udzielają się tu tylko klienci Operatora, tacy sami jak Ty - to jest forum samopomocowe.
Jest nam całkowicie obojętne co zrobisz ze swoimi umowami. Skoro nie oczekujesz od nas konkretnej pomocy to w zasadzie sprawę można uznać za zakończoną.
Nikt z nas nie ma wpływu na jakość obsługi BOK więc twoje filipiki z Misiem w tle są nietrafione. Oczywiście ze my twojego płaszcza nie mamy: nam go nie dawałeś. Doskonale wiemy że jakość obsługi pozostawia wiele do życzenia, ośmielę się nawet napisać że rady udzielane na tym forum są często skuteczniejsze niż rady udzielane przez BOK, ale najwyraźniej to też Ci nie pasuje, bo zależy ci przede wszystkim na tym żeby poprawić jakość obsługi BOK, a nie na tym żeby Twoje łącze działało poprawnie - "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Jak chcesz. Nikt ci jednak nie sugeruje, że masz iść do sądu - jeśli umowa nie jest świadczona zgodnie z jej treścią, to nikt nie robi łaski - przysługuje ci reklamacja i tyle. Nie chcesz z tego skorzystać, to sam jesteś sobie winien, nie BOK.
FYI: speedtest (nawet w wersji CLI) to taki sobie miernik - może pokazywać nieadekwatne wyniki. Szczególnie jeśli jest bombardowany "testami" praktycznie w trybie ciągłym.

PS. Też mam monitor łącza podpięty pod HA, ale test jest robiony tylko kilka razy na dobę - wyniki poniżej. Test robiony do serwerów Netflixa (fast.com), jednocześnie download i upload oraz ping i jitter. 

j131_0-1778138431544.png

PS2. Integracja speedtest w HA domyślnie uruchamiana jest raz na godzinę, zgodnie z dokumentacją

https://www.home-assistant.io/integrations/speedtestdotnet

Czemu tak drastycznie podbiłeś tę częstotliwość?

PS3. Wspomniałem o tym że to narzędzie może nie dawać wiarygodnych wyników. Miałem na myśli konkretnie to:

https://github.com/sivel/speedtest-cli#inconsistency

W dodatku maszyna na której to odpalasz wykonuje też inne zadania HA, to też może wpływać na wynik.

PS4: Jeszcze jedno: napisałeś że test jest robiony co 5 minut, ale na ostatnim zrzucie widać że jednak nie - wynik jest generowany w domyślnych, godzinnych odstępach czasu. Jesteś pewien że faktycznie robisz test co 5 minut?

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 28
  • 0

@j131 

Ależ oczywiście nie neguję jakości rad i rozwiązań podawanych na tym forum, zwaszcza że BOKi mają naprawdę ograniczone możliwości.

Daleki jestem od narzekania - po prostu w końcu zła krew mnie zalała , a jej powodem jest marnowata jakość usługi za którą płacę.

Nawet jeśli CLI jest marnym miernikiem , z całą pewnością pokazuje choć w przybliżeniu jakość oferowanego przyłącza ( np spadek prędkości pobierania do 200 Mb/s od  godz. 0:30 ).Mam zainstalować np :Paessler PRTG Net Monitor? Mogę , tylko po co. W razie sporów sądowych z Orangem i tak muszę mieć "dewajs" od UKE.

Po raz kolejny napiszę ,na światłowodzie Orange ( cały czas w tej samej lokalizacji) jestśmy od 8 czy 9 lat i jeszcze do niedawna nie było z nim większych problemów. Wiatr zmian.

Moim zdaniem konwersacja rozwija się w złym kierunku, zatem proponuję oznaczyć ją jako EOT.

Kłoni się

Milles

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1974
  • 8478
  • 68

@Milles  Ty oczekujesz, że oni przyjmą reklamację w sposób jaki Twoim zdaniem jest odpowiedni z dowodami, które według Ciebie wskazują na problem operatora.  Według mnie to droga do nikąd i sam sobie utrudniasz.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9392
  • 38468
  • 324

Coś ci się zepsuło, a Ty zamiast starać się to naprawić denerwujesz się i obrażasz na cały świat. Rzeczy się psują i trzeba czasem je naprawiać, nic w tym nie ma niezwykłego. Test urządzeniem z UKE jest banalnie prosty i nic nie kosztuje. Przy okazji mógłbyś wykorzystać ePuap. Zachęcam.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2496
  • 11020
  • 94

Przeczytałem pobieżnie na szybko wątek. Zwróć uwagę co masz w umowie i zestaw to z prędkości przesyłania danych dla Internetu domowego

Tak jak już tutaj koledzy sugerowali, sonda od UKE to najprostsze rozwiązanie i jednocześnie wykluczasz potencjalne problemy na swoim sprzęcie. Aczkolwiek wahania prędkości są zgodne z umową wg tego PDFa który załączyłem wyżej. 

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 28
  • 0

Witajcie!

Dzięki uprzejmości agat13 i pomocy techników Orange'a przeprowadzono zdalne testy łącza i sieci domowej. Światłowód OK .Domowy LAN OK.A reszta? "Reszta jest milczeniem".

Zgodnie z sugestiami wejdę więc chyba w Whiteboksa od UKE  i znaczy "się zobaczy".

Jeszcze raz podziękowania dla agat13 i jego znajomych techników.

Kłoni się

Milles

• 3083
  • 11592
  • 68

Wątek do zamknięcia.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2496
  • 11020
  • 94

@mardernapisał(-a)

Wątek do zamknięcia.

Może niekoniecznie, bo @Milles może jeszcze uzupełnić wątek wynikami z sondy UKE. 

• 3083
  • 11592
  • 68

Po tym co pisał wcześniej jakoś nie interesują mnie te wyniki 😜