- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witajcie
Mam problem z internetem objawiający się:
- Skokami pingu w grach do bardzo wysokich wartości
- Sporymi opóźnieniami w ładowaniu stron internetowych (oraz w nawigowaniu po nich).
- Częste "znikanie" internetu: wszystkie diody oraz ustawienia pokazują poprawną prace lecz nie ma dostępu do sieci.
- Brak synchronizacji / brak możliwości jej złapania (nie jestem pewien): modem potrafi się rozłączyć w losowym momencie a potem nie jest w stanie się zsynchronizować. Próbuje po kilka/kilkanaście razy do momentu jak się uda. (tylko na Orange Funbox 2.0)
- Oraz zauważyłem że kiedy internet działa (bo czasem działa) minimalny ping podniósł się z ok: 40ms do ok: 75ms
Usługa to neostrada do 20Mb/s pobierania oraz 1Mb/s wysyłania
Problemy występują na wszystkich urządzeniach tak samo na kablu jak i na WIFI
Co jednak ciekawsze problemy pojawiają się na 3 różnych modemach
1. Orange Livebox 2.0
2. Orange Funbox 2.0
3. Segemcom F@st 2704
Z pomocą klienta kontaktowałem się kilkukrotnie i oprócz wizyty serwisanta i lekkiej 3 dniowej poprawy brak efektów
Czy wie ktoś jak to rozwiązać?
Proszę o pomoc
PS: załączam 2 zrzuty ekranu które udało mi się zrobić podczas skoku opóźnienia
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wykonaj certyfikowany test na stronie UKE. Następnie zgłoś sprawę do BOK Orange wraz z tym testem a także do UKE. Wszystkie sprawy prowadzone przez ten organ dają motywację do poprawy świadczenia usług. To co było niemożliwe staje się możliwe 🙂😀.
Jeśli pomogłem oznacz moją odpowiedź jako rozwiązanie. Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z internetem neostrada
@Michał_1Zrób zrzut parametrów łącza na FB2.0 (zakładka DSL)
Jak łączysz się z modemem? Zrób speedtest certyfikowany na stronie https://pro.speedtest.pl po kablu eth
Problem leży w linii (co może wykazać screen) lub w porcie
. Czy technicy coś wspominali jaka długa jest linia i jak przebiega (kable podziemne, słupy itp)?
Jak wygląda instalacja w domu? Ile masz gniazdek i czy telefon stacjonarny (jeśli jest) wychodzi z modemu czy za pomocą filtra dołączany jest do gniazda telefonicznego na ścianie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Z modemem łącze się za pomocą WIFI, ale problem występuje też na komputerze stacjonarnym połączonym kablem bezpośrednio do modemu.
- Technicy nic o długości linii nie wspominali co do sposobu jej poprowadzenia to domyślam się że idzie ona pod chodnikiem.
Jeżeli chodzi o instalację w budynku idzie ona do skrzynki w piwnicy bloku potem w pionie do góry a potem do mojego mieszkania.
W mieszkaniu kabel idzie do modemu a potem do telefonu. Telefon stacjonarny jest odłączony nie mam go
- W mieszkaniu mam 1 gniazdko
Zrzuty wykonywałem połączony kablem bezpośrednio do modemu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wykonaj certyfikowany test na stronie UKE. Następnie zgłoś sprawę do BOK Orange wraz z tym testem a także do UKE. Wszystkie sprawy prowadzone przez ten organ dają motywację do poprawy świadczenia usług. To co było niemożliwe staje się możliwe 🙂😀.
Jeśli pomogłem oznacz moją odpowiedź jako rozwiązanie. Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Michał_1 linia wydaje się ok. Mało błędów ( choć są i to w tym czasie przy SNR poniżej normy może ping skakać)
Niestety przy technologii ADSL taki parametr ( skleroza, jak przypomnę sobie to dopiszę) który obniża wartość ping kosztem synchronizacji łącza. Jeśli to są wybryki chwilowe, to nic z tym nie zrobisz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Technologia też ma swoje ograniczenia Okej ale specjalne pismo UKE do OPL potrafi zrobić cuda. Technik przyjedzie i nagle internet będzie stabilny jak nigdy 🙂.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Michał_1 to się nazywa inter leave dept. Tu masz jeden wątek https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/Problemy-z-pingiem-w-grach/m-p/245264#U245264
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Michał_1 jak już to się nazywa Interleave Delay, a nie Interleave Depth. Podłączając Segemcom F@st 2704 w nim widać jak jest skonfigurowane.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »