- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z Wi-Fi i utratą połaczenia internetowego.
Jeśli nie miałbyś problemów z FB3 to tak, nowa umowa, ale skoro masz je, możesz zasugerować i negocjować wymianę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinpnapisał(-a)
...Nie wiem jak mogę to "przetestować" jest to totalnie losowe.
1). Pokaż jaka jest jakość połączenia w menu FB. Skoro wszystko jest na zielono, to pewnie jest dobra, ale pewności nie mamy.
2). Pokaż czy speedtest daje wartości nominalne z umowy, kiedy wszystko jest w porządku. To pokaże czy nie ma jakichś ukrytych problemów przez cały czas.
3). Kiedy masz brak połączenia z internetem - czy FB jest wtedy osiągalny w LAN? Czy też w ogóle połączenia kablowe z FB są zrywane? To widać we właściwościach połączenia sieciowego.
4). Czy masz prawidłowe napięcie w gniazdku z którego zasilany jest FB?
5). Przy wymianie rutera dostałeś też nowy zasilacz, czy zasilacz jest ten sam? Nic się nie grzeje? Tzn. zasilacz i ruter mają "normalną" temperaturę?
Jest mnóstwo rzeczy które możesz "przetestować". Natomiast bez "przetestowania" możesz jedynie narzekać. Jeśli narzekaniem przekonasz kogoś żeby ci wymienił ruter, to bardzo dobrze, ale to też nie zagwarantuje że problem będzie rozwiązany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Reset do fabryki nic nie dał, teraz jest jeszcze gorzej. Na większości urządzeń po WiFi brak połączenia z internetem itp… Te Orange to jakaś porażka, infolinia wszystko widzi dobrze. Od 2 tygodni czekam na umówienie technika, jakieś żarty…
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinp tak naprawdę nic nie powiedziałeś o swojej sieci. Orange obchodzi sieć do Funboxa. Dalej to Twoja sprawa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinp reset trzeba zrobić samemu.
Wcześniej połącz komp z modemem po kablu, to pokaże czy jest net. Później zmień hasło na wifi i podlaczaj urządzenia nie od razu, a po kolei ..w odstępach czasowych, aby znaleźć problem w sieci. Nie podlaczaj wszystkiego na raz i eliminuj urządzenia mogące wprowadzać problemy do sieci.
Jedno urządzenie po kablu i reszta po kolei. To jedna z dróg weryfikacji tego co śmieci możesz wymienić kabel do tego laptopa/kompa na fabryczny, aby wyeliminować zwarcie na switchu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut powiedz proszę jakie informacje mam udostępnić.
Router zmieniony miesiąc temu, infolinia twierdziła że problem może leżeć w routerze. (Nic nie pomogło)
Reset routera do fabryki (Nic nie dało)
Po rozdzieleniu pasma na 2.4 i 5 , ponieważ niektóre sprzęty jak klimatyzacja działają mi tylko na 2.4, telewizor "łączy" się z wifi, lecz wyskakuje brak internetu, lub brak połączenia z serwerem. Łączenie przez WPS nic nie daje.
Internet poprzez Ethernet działa, często go gubi i traci połączenie. Wygląda to tak, dam przykład na jakiejś grze online. Jeśli jestem już zalogowany w meczu/serwerze, wszystko jest okej poza dziwnymi skokami pingu. Ale jeśli wyjdę z serwera/meczu, gra zazwyczaj wyrzuca brak internetu.
Może jakieś dane z rubryk DHCP,NAT/PAT itp coś wam powiedzą ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1. Wysłałem załącznik.
2. Speedtest podczas prawidłowego działania, wskazuje prędkości okej.
3.Zrywa i Wifi i kablowe w jednym czasie. Jeśli używam telefonu i widzę że wifi zaniemogło, próba odpalenia strony www na Komputerze po kablu też nie działa.
4.Nie sprawdzone, jutro to zrobie.
5.Nic się nie grzeje, wymieniony tylko sam router, bez zasilacza i przewodu światłowodowego który idzie od "tej puszki" do routera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinp błąd, że bez zasilacza...to on może śmiecić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem w stanie to jakoś sprawdzić, przykładowo za pomocą multimetra. ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marcinp to mogą być krótkie skoki napięcia... miałem tak z dekoderem...
FB ma standardowy zasilacz 12V. Można ewentualnie podmienić w salonie lub użyć taki sam, o tych samych parametrach