Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?

Posiadam nowo zainstalowany światłowód z Orange (do przetestowania) na nowo wybudowanej infrastrukturze Orange. Mam usługę dla firm oraz Funbox7, bo zależało mi na tym by mój router był na porcie 2.5G oraz w trybie mostu (bridge mode). Mam tą funkcję włączoną. Jestem na etapi konfiguracji routera i znalazłem jakieś info że Orange opcjonalnie dostarcza również IPv6 na tej infrastrukturze.

Moje pytanie: Czy można mieć jednocześnie w trybie mostu, publiczny stały adres IPv4 (płacę za pulę 4, więc mam jeden dla mojego urządzenia), oraz pulę IPv6 żeby nadać urządzeniom adresy IPv6 osiągalne z Internetu IPv6?

Taki Dual Stack, obydwie pule na jednym segmencie Ethernet?

2 ODPOW. 2

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16187
  • 67422
  • 875

@Łukasz22  niestety nie 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9695
  • 40260
  • 333

Orange oczywiście pozwala na korzystanie z adresacji IPv6, ale wszystko zależy od typu umowy. Normalnie klienci indywidualni dostają jeden zmienny adres IPv4 dzielony z innymi (CGNAT) oraz pulę adresów IPv6 globalnych. Albo dostają jeden zmienny IPv4 (i wtedy NAT na FunBoxie) ale nie dostają adresów IPv6. To zależnie od swojego widzimisię.

Podobno w umowach biznesowych DS jest możliwe, ale to raczej informacja anegdotyczna niż sprawdzony fakt - zapewne jednak nie na wszystkich umowach.

W przypadku klientów indywidualnych, jeśli uzyska się ONT i nie korzysta z FunBoxa tylko z własnego rutera, jest możliwe skonfigurowanie czegoś w rodzaju DS, z tym że IPv4 jest jednak za NAT, z jednym adresem  IPV4 publicznym, zmienianym co 11 dni. Natomiast w ramach adresacji ipv6 dostaje się do zagospodarowania globalny prefix /56.

To też w zależności od indywidualnych upodobań.

Klienci indywidualni nie mają dostępnej opcji przestawienia FunBoxa w tryb mostu.