- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?
Posiadam nowo zainstalowany światłowód z Orange (do przetestowania) na nowo wybudowanej infrastrukturze Orange. Mam usługę dla firm oraz Funbox7, bo zależało mi na tym by mój router był na porcie 2.5G oraz w trybie mostu (bridge mode). Mam tą funkcję włączoną. Jestem na etapi konfiguracji routera i znalazłem jakieś info że Orange opcjonalnie dostarcza również IPv6 na tej infrastrukturze.
Moje pytanie: Czy można mieć jednocześnie w trybie mostu, publiczny stały adres IPv4 (płacę za pulę 4, więc mam jeden dla mojego urządzenia), oraz pulę IPv6 żeby nadać urządzeniom adresy IPv6 osiągalne z Internetu IPv6?
Taki Dual Stack, obydwie pule na jednym segmencie Ethernet?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?
@Łukasz22 niestety nie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange oczywiście pozwala na korzystanie z adresacji IPv6, ale wszystko zależy od typu umowy. Normalnie klienci indywidualni dostają jeden zmienny adres IPv4 dzielony z innymi (CGNAT) oraz pulę adresów IPv6 globalnych. Albo dostają jeden zmienny IPv4 (i wtedy NAT na FunBoxie) ale nie dostają adresów IPv6. To zależnie od swojego widzimisię.
Podobno w umowach biznesowych DS jest możliwe, ale to raczej informacja anegdotyczna niż sprawdzony fakt - zapewne jednak nie na wszystkich umowach.
W przypadku klientów indywidualnych, jeśli uzyska się ONT i nie korzysta z FunBoxa tylko z własnego rutera, jest możliwe skonfigurowanie czegoś w rodzaju DS, z tym że IPv4 jest jednak za NAT, z jednym adresem IPV4 publicznym, zmienianym co 11 dni. Natomiast w ramach adresacji ipv6 dostaje się do zagospodarowania globalny prefix /56.
To też w zależności od indywidualnych upodobań.
Klienci indywidualni nie mają dostępnej opcji przestawienia FunBoxa w tryb mostu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przy usłudze biznes ze stałym adresem IP do loginu przypisany jest konkretny adres (1,4,8 w zależności od wykupionej opcji) i innych nie otrzymasz...