Słabo zrobiona instalacja z zewnątrz. Brak jest rozwiązania reklamacji i poprawy sytuacji.

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 0
  • 0

Słabo zrobiona instalacja z zewnątrz. Brak jest rozwiązania reklamacji i poprawy sytuacji.

Witam.

Powiem tak jeśli nie obejdzie się bez nerwów bo firma orange jest całkowicie nie poważna. 

Złożyłem zamówienie na orange światłowód. W internecie jest opisane jak to cudownie i pięknie zostanie to wykonane. Kabel nie będzie widoczny, technik ma 4h na wykonanie usługi bla bla i tak dalej. A jak to wygląda w realu? Przyjeżdża który w ogóle nie ma sprzętu (wszystko mu daj drabine itp), dalej gniazdko ma być zamontowane tam gdzie klient chce a pan technik z orange mówi że to ma być na szybko zrobione i że tak się nie da. Można było się przewiercić przez starą skrzynkę od telefonu i kabla by nie było widać a później umiejętnie poprowadzić żeby naprawdę nie było go widać i zamątować gniazdko tam gdzie chciałem. Nie nie da się ma być szybko. I mam wywaloną dziurę na środku pokoju z gniazdkiem zwisającym byle jak i kabel który widać z kilometra. Złożyłem pierwszą reklamację dnia 09.06.2026 która w pierwszej kolejności została uznana ale pani na infolinii poinformowała mnie że musi założyć drugą bo chyba chodziło o dodatkowe konsultacje. Niestety druga reklamacja została odrzucona przez jakiś śmieszny backoffice czy coś takiego argumentując to tym że ich śmieszny technik powiedział że przez skrzynkę się nie dało przewiercić (co jest jawną kpiną) na co złożyłem drugą reklamacje z dnia 18.06.2026 udowadniając im że dało się zrobić przewiert w tej skrzynce ale dzisiaj reklamacja została ponownie odrzucona utrzymując swoje zdanie z poprzedniej reklamacji. W między czasie dzwonił 2x do mnie ale reklamacja została odrzucona. Pytanie po co dzwonił jak i tak mnie olaliście? Dwa gdzie są te wasze standardy z waszych linków i filmów? Trzy czemu nikt nie przyjechał oglądnąć jak to wygląda tylko uznaliście po słowie że tak ma być chociaż były dowody że można to zrobić inaczej? Jeśli orange będzie dalej tą reklamację olewał sprawa zostanie skierowana do UOKIK, UKE i rzecznika praw konsumenta. Dołączam zdjęcia że odwaliliście fuszerkę i przy najbliższej okazji zrezygnuje z usług tak nie poważnej firmy. Nadmienię jeszcze że kabel od światłowodu tak już obwisł że przejedzie większa ciężarówka i wyrwie wszystko i reklamacja na to też została olana. Proszę o odpowiedź konkretne osoby z orange i nie robienie więcej ze mnie durnia.

Messenger_creation_396F4B5A-7C36-4F8B-BAE7-C4DAD8957BCB.jpegP_20260618_144805.jpgP_20260509_113228.jpg

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz edytowałem treść - moderator Wojciech.

4 ODPOW. 4

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2277
  • 10374
  • 72

@Khan34  to jest forum samopomocy tu nikt z Orange Ci nie odpowie. Filmiki dotyczą instalacji w "idealnych warunkach", więc nie ma ich co traktować zbyt poważnie. Chciałeś inaczej to trzeba było wcześniej wywiercić sobie samemu. Technik nie zrobi więcej niż musi, bo nikt mu za to nie zapłaci.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 487
  • 1799
  • 13

Orange Światłowód kpina z klienta.

Łączę się z Tobą w bólu i oburzeniu, ale:

1) to jest forum, co do zasady, użytkowników dla użytkowników (taka "samopomoc chłopska" 😉
2) to od użytkownika/właściciela lokalu zależy zgoda na akceptację "projektu" poprowadzenia światłowodu przez instalatora;

3) mam położony światłowód w 3 różnych lokalizacjach i w każdej instalator/technik najpierw ustalał oczekiwania użytkownika, potem weryfikowaliśmy możliwość bezkolizyjnego przebiegu światłowodu, a dopiero po tych krokach następowała instalacja (w dwóch lokalizacjach - pistolet klejowy, w ostatniej - zszywki i w moim odczuciu to ostatnie wygląda najbardziej estetycznie (jeśli ktoś lubi oglądać kawałek światłowodu przy podłodze...)).

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3276
  • 17575
  • 85

Orange Światłowód kpina z klienta.

@Khan34 trzeba było zaraz zareagować, albo technik robi to porządnie, jak na szybko, to rezygnujesz z instalacji, pokusił bym się o telefon do Orange, fuszerka na zdjęciach, nie jeden laik zrobił by to lepiej, teraz po fakcie to reklamacja pozostaje tylko, czy to coś da, trudno zgadnąć 😎

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16150
  • 67166
  • 868

@Khan34  uzupełniając słuszne poniekąd wypowiedzi moich poprzedników chciałbym zaznaczyć że to klient narzuca sposób i trasę wykonania instalacji przez technika ( tak jest w założeniach i wytycznych dla partnerów technicznych Orange) 

Oczywiście technik ma wpływ na ostateczne rozwiązania, ale tylko za zgodą klienta i akceptacją z jego strony. 

Myślę tu raczej o technicznych detalach wykonania, niż o rewolucji, czy wygórowanych zadaniach klientów ukrycia kablu od marmurową podłogą 😁

Przyjmując robotę od technika ( podpisując protokół wykonania robót) potwierdzasz brak sprzeciwu co do jakości wykonania prac. 

To tyle złych wieści 

Spotkałem się już z tego typu sprawami. Jeśli reklamacje nie zaskutkują poprawkami pozostaje oficjalne pismo do operatora z dokładnym, rzeczowym opisem sytuacji, fotkami tego co zrobił technik i grzeczna prośbą o poprawienie bałaganu, bo świadczy to o profesjonalizmie służb technicznych.

Spokojnie i rzeczowo, a ktoś do tego na pewno się odniesie i według mnie zareaguje odpowiednio 

Adres do korespondencji 

Orange Polska SA 

Jagiellońska 34 

96-100 Skierniewice 

List polecony