- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?
Posiadam nowo zainstalowany światłowód z Orange (do przetestowania) na nowo wybudowanej infrastrukturze Orange. Mam usługę dla firm oraz Funbox7, bo zależało mi na tym by mój router był na porcie 2.5G oraz w trybie mostu (bridge mode). Mam tą funkcję włączoną. Jestem na etapi konfiguracji routera i znalazłem jakieś info że Orange opcjonalnie dostarcza również IPv6 na tej infrastrukturze.
Moje pytanie: Czy można mieć jednocześnie w trybie mostu, publiczny stały adres IPv4 (płacę za pulę 4, więc mam jeden dla mojego urządzenia), oraz pulę IPv6 żeby nadać urządzeniom adresy IPv6 osiągalne z Internetu IPv6?
Taki Dual Stack, obydwie pule na jednym segmencie Ethernet?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód Orange dla Firmy z publicznymi IPv4 na FB7 w trybie mostu oraz IPv6 naraz, możliwe?
@Łukasz22 niestety nie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange oczywiście pozwala na korzystanie z adresacji IPv6, ale wszystko zależy od typu umowy. Normalnie klienci indywidualni dostają jeden zmienny adres IPv4 dzielony z innymi (CGNAT) oraz pulę adresów IPv6 globalnych. Albo dostają jeden zmienny IPv4 (i wtedy NAT na FunBoxie) ale nie dostają adresów IPv6. To zależnie od swojego widzimisię.
Podobno w umowach biznesowych DS jest możliwe, ale to raczej informacja anegdotyczna niż sprawdzony fakt - zapewne jednak nie na wszystkich umowach.
W przypadku klientów indywidualnych, jeśli uzyska się ONT i nie korzysta z FunBoxa tylko z własnego rutera, jest możliwe skonfigurowanie czegoś w rodzaju DS, z tym że IPv4 jest jednak za NAT, z jednym adresem IPV4 publicznym, zmienianym co 11 dni. Natomiast w ramach adresacji ipv6 dostaje się do zagospodarowania globalny prefix /56.
To też w zależności od indywidualnych upodobań.
Klienci indywidualni nie mają dostępnej opcji przestawienia FunBoxa w tryb mostu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przy usłudze biznes ze stałym adresem IP do loginu przypisany jest konkretny adres (1,4,8 w zależności od wykupionej opcji) i innych nie otrzymasz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Łukasz22napisał(-a)...
Moje pytanie: Czy można mieć jednocześnie w trybie mostu, publiczny stały adres IPv4 (płacę za pulę 4, więc mam jeden dla mojego urządzenia), oraz pulę IPv6 żeby nadać urządzeniom adresy IPv6 osiągalne z Internetu IPv6?
Taki Dual Stack, obydwie pule na jednym segmencie Ethernet?
W sumie to dość ciekawe zagadnienie. Może mógłbyś sam trochę na nie rzucić światła? W tej umowie, jak się konfiguruje sprzęt? Czy Twój ruter nawiązuje połączenie PPPoE czy też dostaje adresy jakoś bezpośrednio? Przez DHCP może? Czy też po prostu wpisujesz je ręcznie, ustawiasz ręcznie ruting i działa? Jeśli jest jakaś autoryzacja przez PPPoE, to można próbować uzyskać PD odpytując serwer dostępowy w tej samej sesji, albo w sesji z loginem wzbogaconym o /ipv6... Ale to chyba jednak nie w takich umowach. A może jednak?