Problem z Wi-Fi i utratą połaczenia internetowego.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Witam od 2 miesięcy borykam się z codzienną utratą połaczenia internetowego, posiadam Funbox 3.0. Infolinia raz twierdzi ,że wszystko u mnie jest okej, raz widzi jakieś blędy. Jednak bez znaczenia czy błąd jest widoczny czy nie, twierdzą że problem leży gdzieś "u mnie". A więc tak, codzienne utraty internetu, na routerze wszystko na zielono. Trace i wifi i połączenie przez LAN, na jakieś 3 min i potem wraca do normy. I tak kilka/kilkanaście razy dziennie, może jakieś pomysły ? Może zła konfiguracja modemu ?

A druga sprawa nie mogę połączyć pasma 2.4ghz i 5ghz razem, nie mam takiej opcji po zalogowaniu. 

Pomocy ! Infolinia Orange bezradna 

6 ODPOW. 6

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2433
  • 7618
  • 240

Reset do fabryki połączy pasma a także może to być lek na utratę internetu. Jeśli nie wymień modem. Jeśli nie chcą dać zlecenia na wymianę wyłącz modem z prądu i zgłoś brak zasilania.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Modem wymieniany miesiąc temu na nowy. Problem z Internetem taki sam na nowym i starym ? Podesłanie konfiguracji mojej sieci/modemu coś pomoże/podpowie ?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3302
  • 17782
  • 86

@marcinp skoro pomimo wymiany FunBox problem powraca, to zamówić technika od Orange, niech sprawdzi na miejscu, może problem z internetem jest, oczywiście jeśli jesteś pewny, że własny sprzęt jest ok, bez diagnostyki i szczegółowych informacji, nie oczekuj na celną diagnozę, tylko zgadywanie w ciemno 😎

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3111
  • 14997
  • 141

@marcinp Dostałeś na wymianę komplet z zasilaczem? Możesz sprawdzić czy problem pojawia się gdy korzystasz tylko z WiFi a wszystkie przewody ethernetowe są odłączone od FB3?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9693
  • 40260
  • 333

@marcinpnapisał(-a)

Modem wymieniany miesiąc temu na nowy. Problem z Internetem taki sam na nowym i starym ? Podesłanie konfiguracji mojej sieci/modemu coś pomoże/podpowie ?

Może coś ktoś podpowie. Jeśli oczywiście nadal będziesz zatrzymywał istotny kontekst dla siebie to pewnie podpowiedzi będą bezużyteczne. Ale to Twój problem i Twój wybór. Powinieneś był od razu napisać że modem był niedawno wymieniany. Oraz pokazać jakieś konkrety w postaci wyników testów.

Próbowałeś w ogóle jakoś to diagnozować, czy oczekujesz od nas zdolności jasnowidzenia? Rzeczy mogą być zepsute na wiele różnych sposobów.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16187
  • 67422
  • 875

@marcinp  przy takich zerwaniach synchronizacji to byłoby widoczne w systemach pomiarowych operatora. 

Sprawa prosta, wizyta technika i po bólu.

Skoro nie chcą tego zrobić, znaczy to, że sesje są pełne, a brak netu wynika z czego innego. 

Możemy jednak wróżyć z fusów, bo tak naprawdę mamy za mało danych, aby cokolwiek doradzić.

Po resecie do ustawień fabrycznych sieci wifi powinny być połączone, a więc ........