- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Neofon- brak możliwości wykonywania połączeń
Witam
Mam usługę Orange światłowód 600+ numer stacjonarny zmigrowany na neofon. FritzBox 7590 + ONT. Na infrastrukturze Orange.
Dzisiaj pojawił się problem z wykonywaniem połączeń przez neofon. Na numer można się dodzwonić normalnie lecz nie można wykonywać połączeń. W logu fritza po nieudanym połączeniu mam zarejestrowane zdarzenie:
"Połączenie przez telefonię internetową z 69xxxxxxx przez neofon.tp.pl nie powiodło się. Przyczyna: (408)"
W konfiguracji nic nie ruszane praktycznie od początku czyli będzie kilka lat, rachunki oczywiście zapłacone 😉
Czy ktoś jeszcze spotkał się dziś z problemem funkcjonowania neofonu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgłosić problem do Orange, może być jakaś awaria 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na chacie życzą sobie 129zł za pomoc więc na razie sie waham z zamówieniem pomocy 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arecki007 skonfiguruje SIP na smartfonie i sprawdź czy działa na innym sprzęcie. Zawsze możesz podłączyć FB na chwilę i sprawdzić to samo. Chodzi o weryfikację możliwości połączeń wychodzących w innej konfiguracji sprzętowej na testy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FB nie mam jak podłączyć do ONT bo przy transferze na 600 podmienili mi go na 3.0 a w nim nie ma wanu do podpięcia ONT xD
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arecki007 Port ETH1 i sprawdzenie w panelu czy jest wybrana odpowiednia opcja.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam.
Ja mam ONT i FunBox 3.0 i czy podłączę do FunBoxa światłowód bezpośrednio, czy poprzez ONT i złącze ETH 1, to zawsze wykrywa automatycznie jak jest podłączony i nic nie muszę zmieniać w ustawieniach.
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arecki007napisał(-a)FB nie mam jak podłączyć do ONT bo przy transferze na 600 podmienili mi go na 3.0 a w nim nie ma wanu do podpięcia ONT xD
Kto ci powiedział że nie ma? Oczywiście że ma. Pierwszy port Eth robi za WAN w takiej konfiguracji - należy tylko zmienić konfigurację, tak jak kolega napisał powyżej. Mnie nie chciał "automatycznie" się przełączać, trzeba było ręcznie zmienić.
Co do niestabilności VoIP to u siebie nic takiego nie zaobserwowałem (mam go na bramce Ciso ATA 19x). Ale może to kwestia adresacji IPv6? Jak masz sesję PPPoE zestawioną na Fritzbox?