Sieć innego dostawcy =/= zewnętrzny ONT

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 38
  • 0

Wielokrotnie widziałem na forum wypowiedzi, że jeśli Orange świadczy usługi na obcej infrastrukturze to z automatu operator infrastruktury daje ONT. Otóż nie zawsze 😉

Piszę ten temat z dwóch powodów: aby zwrócić uwagę potencjalnych klientów potrzebujących ONT, żeby ZAWSZE zaznaczać to w zamówieniu oraz zwrócić uwagę forumowiczów, żeby nie powielać tego mitu 🙂 

Na moim adresie jest wyłącznie Fiberhost. Przechodziłem z Vectry, gdzie miałem ONT Fiberhostu (Nokia). W dniu pierwszej umówionej wizyty okazało się, że mój adres to niezły Pokemon. Infrastruktura Fiberhost, ale Orange trzeba przepiąć na osobną moc w piwnicy. Dlaczego? Nie wiem 😉 Fiberhost na tym adresie nie zostawia swojego ONT tylko każe się wpiąć prosto do FunBoxa. Instalatora odesłałem jeszcze przez telefon, a na infolinii Orange dodałem do zlecenia żądanie ONT. 

Ostatecznie mam ONT od Orange (ZTE), które widnieje w mojej sekcji urządzeń (Mój Orange) obok FunBoxa. Ale niestety o instalację musiałem trochę powalczyć. Gdyby nie dodanie do zlecenia między wizytami to mógłbym obejść się smakiem i wypowiedzeniem umowy. Dlatego uważam, że bezpieczniej jest mieć żądanie ONT od samego początku na zleceniu, nawet jeśli infrastruktura jest obca 🙂

4 ODPOW. 4

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 426
  • 1540
  • 4

Akurat gdzieś był wątek, jak ktoś mial fiberhosta i dostał ONT, może Orange i Fiberhost sprawdziło ONT Funboxa. Wiem tylko, że na sieci T-Mobile nie ma ONT domyślnie, jak ktoś chce dostanę huaweia 

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 38
  • 0

Też widziałem wielokrotnie przewijający się wątek ONT od FH dla Orange. Po rozmowach z instalatorami FH wychodzi, że zazwyczaj tak jest, ale jak widać zdarzają się bolesne wyjątki 😉

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

Wszystko zależy od konfiguracji sieci.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@shimmywtf  potwierdzam, że nie wszyscy operatorzy innych sieci muszą dawać ONT. Są jednak to przypadku marginalne i generalnie lepiej zakładać, że operator sieci da ONT, niż, że nasz adres podpada pod wyjątek. 

Zasadą jest odpowiednia konfiguracja punktu styku i umowy miedzyoperatorskie.

Nie ma oficjalnej mapy czy listy  tych wyjątkowych adresów. Każdy trzeba rozpatrywać osobno. W ( tak myślę) 95-97 % inny operator musi dać ONT i tyle