Sieć innego dostawcy =/= zewnętrzny ONT

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 17
  • 66
  • 1

Wielokrotnie widziałem na forum wypowiedzi, że jeśli Orange świadczy usługi na obcej infrastrukturze to z automatu operator infrastruktury daje ONT. Otóż nie zawsze 😉

Piszę ten temat z dwóch powodów: aby zwrócić uwagę potencjalnych klientów potrzebujących ONT, żeby ZAWSZE zaznaczać to w zamówieniu oraz zwrócić uwagę forumowiczów, żeby nie powielać tego mitu 🙂 

Na moim adresie jest wyłącznie Fiberhost. Przechodziłem z Vectry, gdzie miałem ONT Fiberhostu (Nokia). W dniu pierwszej umówionej wizyty okazało się, że mój adres to niezły Pokemon. Infrastruktura Fiberhost, ale Orange trzeba przepiąć na osobną moc w piwnicy. Dlaczego? Nie wiem 😉 Fiberhost na tym adresie nie zostawia swojego ONT tylko każe się wpiąć prosto do FunBoxa. Instalatora odesłałem jeszcze przez telefon, a na infolinii Orange dodałem do zlecenia żądanie ONT. 

Ostatecznie mam ONT od Orange (ZTE), które widnieje w mojej sekcji urządzeń (Mój Orange) obok FunBoxa. Ale niestety o instalację musiałem trochę powalczyć. Gdyby nie dodanie do zlecenia między wizytami to mógłbym obejść się smakiem i wypowiedzeniem umowy. Dlatego uważam, że bezpieczniej jest mieć żądanie ONT od samego początku na zleceniu, nawet jeśli infrastruktura jest obca 🙂

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 17
  • 66
  • 1

Nie wiem dlaczego ktoś (moderator?) poczuł potrzebę oznaczenia powyższej odpowiedzi jak rozwiązanie, ale to NIE JEST rozwiązanie. 

Gdybym zastosował się do porady i uznał, że "w 95-97% przypadków inny operator musi dać ONT" to bym teraz nie miał ONT bo bym go po fakcie nie wywalczył. 

Dla mnie zasada jest jasna - czy sieć Orange, czy ŚI czy całkowicie obcy operator - pisać żądanie o ONT jeśli go potrzebujecie. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 490
  • 1927
  • 5

Akurat gdzieś był wątek, jak ktoś mial fiberhosta i dostał ONT, może Orange i Fiberhost sprawdziło ONT Funboxa. Wiem tylko, że na sieci T-Mobile nie ma ONT domyślnie, jak ktoś chce dostanę huaweia 

• 17
  • 66
  • 1

Też widziałem wielokrotnie przewijający się wątek ONT od FH dla Orange. Po rozmowach z instalatorami FH wychodzi, że zazwyczaj tak jest, ale jak widać zdarzają się bolesne wyjątki 😉

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1546
  • 6289
  • 58

Wszystko zależy od konfiguracji sieci.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15701
  • 64726
  • 830

@shimmywtf  potwierdzam, że nie wszyscy operatorzy innych sieci muszą dawać ONT. Są jednak to przypadku marginalne i generalnie lepiej zakładać, że operator sieci da ONT, niż, że nasz adres podpada pod wyjątek. 

Zasadą jest odpowiednia konfiguracja punktu styku i umowy miedzyoperatorskie.

Nie ma oficjalnej mapy czy listy  tych wyjątkowych adresów. Każdy trzeba rozpatrywać osobno. W ( tak myślę) 95-97 % inny operator musi dać ONT i tyle 

• 17
  • 66
  • 1

Nie wiem dlaczego ktoś (moderator?) poczuł potrzebę oznaczenia powyższej odpowiedzi jak rozwiązanie, ale to NIE JEST rozwiązanie. 

Gdybym zastosował się do porady i uznał, że "w 95-97% przypadków inny operator musi dać ONT" to bym teraz nie miał ONT bo bym go po fakcie nie wywalczył. 

Dla mnie zasada jest jasna - czy sieć Orange, czy ŚI czy całkowicie obcy operator - pisać żądanie o ONT jeśli go potrzebujecie. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15701
  • 64726
  • 830

@shimmywtf  SI to nie obcy operator choć hurtowy. 😉 I tu trzeba uważać. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3057
  • 13313
  • 78

Co ciekawe infolinia teraz chętnie rozdaje ONT na życzenie. Pan konsultant, z którym zostałem połączony twierdził, że już są w ofercie ONT 2.5 GBe.   Nawet podał mi jeden możliwych modeli ZTE, jakie dają na łączach  SI. Czy to prawda? Nie wiem. Znajomy podał mi takie info ,  i sam z ciekawości zadzwoniłem na infolinię. Pan konsultant był niezwykle przekonany tego co mówi.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 94
  • 363
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Co ciekawe infolinia teraz chętnie rozdaje ONT na życzenie. Pan konsultant, z którym zostałem połączony twierdził, że już są w ofercie ONT 2.5 GBe.   Nawet podał mi jeden możliwych modeli ZTE, jakie dają na łączach  SI. Czy to prawda? Nie wiem. Znajomy podał mi takie info ,  i sam z ciekawości zadzwoniłem na infolinię. Pan konsultant był niezwykle przekonany tego co mówi.

Na jednej grupie na FB też widziałem że ktoś mówił że otrzymał ONT 2.5Gbe od ZTE na łączu SI.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3057
  • 13313
  • 78

@mily___  O widzisz.. To dobra  wiadomość.... Wygląda na to, że jednak to może być prawda.