Orange Neofon- brak możliwości wykonywania połączeń

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Witam

Mam usługę Orange światłowód 600+ numer stacjonarny zmigrowany na neofon. FritzBox 7590 + ONT. Na infrastrukturze Orange.

Dzisiaj pojawił się problem z wykonywaniem połączeń przez neofon. Na numer można się dodzwonić normalnie lecz nie można wykonywać połączeń. W logu fritza po nieudanym połączeniu mam zarejestrowane zdarzenie: 

"Połączenie przez telefonię internetową z 69xxxxxxx przez neofon.tp.pl nie powiodło się. Przyczyna: (408)"

W konfiguracji nic nie ruszane praktycznie od początku czyli będzie kilka lat, rachunki oczywiście zapłacone 😉

Czy ktoś jeszcze spotkał się dziś z problemem funkcjonowania neofonu?

7 ODPOW. 7

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

Zgłosić problem do Orange, może być jakaś awaria 😎

• 3
  • 6
  • 0

Na chacie życzą sobie 129zł za pomoc więc na razie sie waham z zamówieniem pomocy 😉

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64163
  • 825

@arecki007 skonfiguruje SIP na smartfonie i sprawdź czy działa na innym sprzęcie. Zawsze możesz podłączyć FB na chwilę i sprawdzić to samo. Chodzi o weryfikację możliwości połączeń wychodzących w innej konfiguracji sprzętowej na testy

• 3
  • 6
  • 0

FB nie mam jak podłączyć do ONT bo przy transferze na 600 podmienili mi go na 3.0 a w nim nie ma wanu do podpięcia ONT xD

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13880
  • 129

@arecki007 Port ETH1 i sprawdzenie w panelu czy jest wybrana odpowiednia opcja.IMG_0682.jpeg

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 23
  • 1

Witam.

Ja mam ONT i FunBox 3.0 i czy podłączę do FunBoxa światłowód bezpośrednio, czy poprzez ONT i złącze ETH 1, to zawsze wykrywa automatycznie jak jest podłączony i nic nie muszę zmieniać w ustawieniach.

Pozdrawiam.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35087
  • 293

@arecki007napisał(-a)

FB nie mam jak podłączyć do ONT bo przy transferze na 600 podmienili mi go na 3.0 a w nim nie ma wanu do podpięcia ONT xD

Kto ci powiedział że nie ma? Oczywiście że ma. Pierwszy port Eth robi za WAN w takiej konfiguracji - należy tylko zmienić konfigurację, tak jak kolega napisał powyżej. Mnie nie chciał "automatycznie" się przełączać, trzeba było ręcznie zmienić.

Co do niestabilności VoIP to u siebie nic takiego nie zaobserwowałem (mam go na bramce Ciso ATA 19x). Ale może to kwestia adresacji IPv6? Jak masz sesję PPPoE zestawioną na Fritzbox?