Odblokowanie pełnej prędkości łącza dla jednego urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 70
  • 0

Jak w temacie, nie rozumiem ograniczenia prędkości neostrady 2GB/s, maksymalnym transferem 1GB/s rozdzielonym na dwa urządzenia?(nie wiem czy w opcji 8GB/s też jest takie przycinanie) jaki w ogóle to ma sens w dzisiejszych czasach, mam komputer z kartą LAN 2,5 GB/s, sieć LAN w domu multigigabitową, i nie jestem w stanie korzystać z pełnej prędkości łącza na jednym urządzeniu, przez wymysł z "blokadą" transferu na maksymalnym poziomie 1GB/s dla jednego urządzenia, to totalnie niema żadnego sensu, jeśli dwa urządzenia korzystają w tym samym czasie, to sumarycznie obciążenie łącza i tak jest pełne 2GB/s, także to blokowanie transferu nie poprawia sytuacji z odciążeniem infrastruktury orange jeśli taki był tego zamysł...nie widziałem podobnych praktyk u innych operatorów, znajomi mają łącza i 5GB/s i takich blokad u niech niema, jedno urządzenie może korzystać z pełnej prędkości łącza, dobrze by było aby Orange poszedł w ślady konkurencji i usunął ten idiotyczny "lejek" dla jednego urządzenia

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3048
  • 16124
  • 81

@Wojtazz83napisał(-a)

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisalem, "reszte" ruchu sieciowego ograniczaja, a nie fizyczne porty, i pisalem wyraznie ze na speedtestach mam transfery na moim kompie 2GB/s w dół i 600MB/s w góre, cala siec mam 2.5GB/s w domu, juz wyrazniej tego chyba napisac sie nieda, ograniczane predkosci sa na kazdym innym ruchu sieciowym(stronach, aplikacjach korzystajacych z internetu itd.) niz speedtesty, tego orange nie ogranicza, aby mozna sobie bylo patwo sprawdzic czy osiagamy maks predkosci dla naszego lacza, ale niestety cala reszta ruchu sieciowego ma lejek dla jednego urzadzenia 

Krótka piłka, jakbyś miał na danych serwisach abonament, czy własny serwer, to max prędkość, inaczej to kaganiec wszędzie masz i to nie od Orange, a tych serwisów z których korzystasz, test prędkości to tylko test, w sieci ruch jest kontrolowany i prędkość ograniczana, by wszyscy mieli po równo.

Tak na marginesie:

Ci którzy ci doradzają, mają spore doświadczenie, jakbyś miał staż w sieci 20 lat, to byś inaczej pisał, lub tego tematu nie zakładał, bo i po co, Orange ci lejka nie zakłada na usługę.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

71 ODPOW. 71

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2975
  • 14115
  • 131

@Wojtazz83 Zmień FB6 na FB7 lub FB10.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15663
  • 64519
  • 827

@Wojtazz83  to nie jest żadną blokada, tylko urządzenie jest niedostosowane do prędkości, a właściwie oferta przerosła możliwości sprzętu.

Obecnie jest inny, lepszy pod tym względem już dostępny, a więc kwestia wymiany i po problemie. Polecam FB10- stabilniejszy i z tego 10Gb/sek

• 30
  • 70
  • 0

Nic nie przeroslo, mam Funboxa 7 z Lanem 2.5 GB/s o siec w domu "multigigabit" czyli max do 5GB/s i na komputerze wszystkie speedtesty(tego orange nie ogranicza) ida 2GB/s w dół i 600MB/s w góre na moim komputerze, cala reszta jest obcinana do 1GB/s co jest napisane w umowie, ze max. na jednym urzadzeniu 1GB/s, i tak jest, nie rozumiem tego ograniczenia w dzisiejszych czasach, co to zmienia operatorowi? Bezsens totalny

• 30
  • 70
  • 0

@Samotnick napisał(-a)

@Wojtazz83 Zmień FB6 na FB7 lub FB10.

Mam FB 7 i wszystkie speedtesty ida na 2GB/s, ale ich akurat orange nie ogranicza, ogranicza za to cala reszte ruchu sieciowego do max. 1GB/s tak jak maja zapisane w umowie dla jednego urzadzenia, jak puscisz speed testy na dwóch urzadzeniach to rownoczesnie kazde ma po 1 GB/s czyli sumarycznie 2GB/s, ale na jednym nie osoagniesz, bo ...ot taki wymysl operatora

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 467
  • 1748
  • 4

Ogółem Funbox ma jeden port 2.5 Gigabit, więc jak masz 2 komputery podłączone przez kabel to bez switcha nie osiągniesz tej prędkości zawartej w umowie. Pokaz ustawienia karty sieciowej i jaką masz wynegocjowaną prędkość - może być winny kabel 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15663
  • 64519
  • 827

@Wojtazz83  błąd. FB ma potr 2,5Gb/sek.jak masz kabel eth kat 6 i kartę sieciową 2,5Gb/ sek musi być ta prędkość 2Gb/sek na kompie. Chyba, że coś obcina na sieci 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8785
  • 35654
  • 298

@Wojtazz83napisał(-a)

Mam FB 7 i wszystkie speedtesty ida na 2GB/s, ale ich akurat orange nie ogranicza, ogranicza za to cala reszte ruchu sieciowego do max. 1GB/s tak jak maja zapisane w umowie dla jednego urzadzenia, jak puscisz speed testy na dwóch urzadzeniach to rownoczesnie kazde ma po 1 GB/s czyli sumarycznie 2GB/s, ale na jednym nie osoagniesz, bo ...ot taki wymysl operatora

Jaką resztę? Jak tą "resztę" podłaczyłeś? Do portu FB7 czy do przełącznika 2,5Gb? FB7 ma tylko jeden port szybszy niż 2.5Gb, co już koledzy napisali, więc jeśli do tego portu podłaczysz jedno urządzenie, to to urządzenie może wysycić łącze, ale "reszta", podłaczona do portów 1Gb już indywidualnie nie może wysycić łącza. Jak ci się połączenia fizycznie spinają? Na pewno w LAN masz faktycznie wszystkie łącza "multigibabitowe" - sprawdziłeś to czy tylko masz taką nadzieję?

Orange nie wprowadza żadnych blokad o jakich piszesz, nawet jeśli są sugerujące to zapisy w umowie. Te zapisy pochodzą z czasów FB6 i tylko do tego sprzętowego dziwoląga (łącze szybsze niż ruter) miały praktyczne zastosowanie. Do FB7 te zapisy nie mają zastosowania. Nigdy nie było żadnych blokad "na jedno urządzenie", operator nawet nie próbuje "wiedzieć" czy pakiety idą z jednego czy z wielu urządzeń.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2975
  • 14115
  • 131

@Wojtazz83 Pochwalisz się na jakim przełączniku oparłeś szkielet sieci?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2996
  • 12935
  • 75

@Wojtazz83Aby mieć sieć w całym domu szybszą niz 1Gb musisz pod port 2.5Gb podłączyć switch również 2.5 GB lub szybszy. Ten switch też na każdym porcie musi mieć minimum 2.5Gb. Pamiętaj też, że mysisz użyć kabli LAN wyższego standardu niż 5e.