Odblokowanie pełnej prędkości łącza dla jednego urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3016
  • 11280
  • 65

@j131napisał(-a)

@Wojtazz83napisał(-a)

...

z innych serwisow iax 1GB/s leci, a speedtesty 2GB/s

...

Czyli na speedteście jest OK, tak? 

A Twój problem, ten który zgłaszasz, dotyczy nie speedtestu tylko jakiegoś innego sposobu testowania połączenia? Podzielisz się tym sposobem?

Wygląda na to że ściąga gierkę na Steam i nie idzie mu pełne 2GB/s tylko 1 i stąd wysnuł teorię że Orange mu blokuje. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3002
  • 12961
  • 76

Swoja drogą, żeby oczekiwać download na poziomie ~ 250 MB/s  trzeba być ogromnym optymistą 🙂

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3053
  • 16137
  • 81

@Wojtazz83napisał(-a)

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisalem, "reszte" ruchu sieciowego ograniczaja, a nie fizyczne porty, i pisalem wyraznie ze na speedtestach mam transfery na moim kompie 2GB/s w dół i 600MB/s w góre, cala siec mam 2.5GB/s w domu, juz wyrazniej tego chyba napisac sie nieda, ograniczane predkosci sa na kazdym innym ruchu sieciowym(stronach, aplikacjach korzystajacych z internetu itd.) niz speedtesty, tego orange nie ogranicza, aby mozna sobie bylo patwo sprawdzic czy osiagamy maks predkosci dla naszego lacza, ale niestety cala reszta ruchu sieciowego ma lejek dla jednego urzadzenia 

Krótka piłka, jakbyś miał na danych serwisach abonament, czy własny serwer, to max prędkość, inaczej to kaganiec wszędzie masz i to nie od Orange, a tych serwisów z których korzystasz, test prędkości to tylko test, w sieci ruch jest kontrolowany i prędkość ograniczana, by wszyscy mieli po równo.

Tak na marginesie:

Ci którzy ci doradzają, mają spore doświadczenie, jakbyś miał staż w sieci 20 lat, to byś inaczej pisał, lub tego tematu nie zakładał, bo i po co, Orange ci lejka nie zakłada na usługę.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 72
  • 0

>Zalozyles ze to o czym napisales jest mi obce, a to ze o tym nie pisalem nie znaczy ze jest 😉 co do lejkow to chcesz mi powiedziec ze wszystkie serwisy z ktorych ostatnio pobieralem maja ustawione lejki idealnie na 1GB/s? Co pokazuje info o max. predkosci danej seji pobierania? W pracy mam łącza 10GB/s i transfery z roznych serwisow spokojnie dobijaja czasami do 5GB/s takze jak widzisz wychodzi na to ze jedyny lejek musi byc od operatora, co do doswiadczenia osob ktore tu pisza, to cos slabo z nim skoro jeden stwierdzil ze nieda sie ograniczac poszczegolnych serwisow ehh brak slow...idac dalej orange ma w umowie taki zapis ze max. transfer dla jednego urzadzenia to 1GB/s przy moim laczu 2GB/s, co potwierdzaja moje testy pobraniami z roznych serwisow, tylko strony ze speedtestami osiagaja 2GB/s doslownie natychmiast, co nie iest dziwne, te strony maja najwyzsze prio u operatorow i brak lejkow, z wiadomych przyczyn 😉

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2975
  • 14115
  • 131

@Wojtazz83 Koledzy Cię trochę disowali a ja faktycznie jestem ciekawy jakiego switcha używasz, szczególnie w kontekście tych 5 Gb/s. Sprzęt do prędkości 10 Gb/s nadal jest drogi.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3002
  • 12961
  • 76

Odnośnie speed test to tam tak naprawdę nie pobierasz jakiegoś tam pliku przez chwilę tylko leci wiele strumieni udp i potem sama apka wylicza prędkość.  Taka metodologia przyspiesza sam test i odciąża Twoje HW.  Dodatkowo nie jest tajemnicą, że QoS jest ustawiane pod speed testy.  I jeszcze jedna sprawa, to speed test robisz na serwerze Orange czy gdzieś dalej... ? Dopóki nie pokażesz realnych testów ciężko będzie Ci pomóc....

• 30
  • 72
  • 0

@Samotnick napisał(-a)

@Wojtazz83 Koledzy Cię trochę disowali a ja faktycznie jestem ciekawy jakiego switcha używasz, szczególnie w kontekście tych 5 Gb/s. Sprzęt do prędkości 10 Gb/s nadal jest drogi.

Ten 10GB switch to firmie jak pisalem, a jaki dokladnie to nie wiem 😕 ale kija tam z firma 😉

• 30
  • 72
  • 0

• @atlas_cudow napisał(-a)

Odnośnie speed test to tam tak naprawdę nie pobierasz jakiegoś tam pliku przez chwilę tylko leci wiele strumieni udp i potem sama apka wylicza prędkość.  Taka metodologia przyspiesza sam test i odciąża Twoje HW.  Dodatkowo nie jest tajemnicą, że QoS jest ustawiane pod speed testy.  I jeszcze jedna sprawa, to speed test robisz na serwerze Orange czy gdzieś dalej... ? Dopóki nie pokażesz realnych testów ciężko będzie Ci pomóc....

Dzieki wkoncu jeden co chociaz wie czym jest QoS 😉 żart, 2GB leci i z serwerow orange, i z obych z poza sieci orange...w tej chwili jestem 500km od domu, tak ze niemam co wrzucac 😕

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2975
  • 14115
  • 131

@Wojtazz83napisał(-a)

mam Funboxa 7 z Lanem 2.5 GB/s o siec w domu "multigigabit" czyli max do 5GB/s

Ja pytałem o sieć u Ciebie a dokładnie o model przełącznika, który masz podłączony do portu LAN 2.5 Gb/s w FB7.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 122
  • 339
  • 3

Ja bym spróbował ściągnąć np jDownloaderem czy innym programem do pobierania kilka dużych plików i zobaczył czy leci pełną prędkością 🙂