Odblokowanie pełnej prędkości łącza dla jednego urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 80
  • 0

Moj switch to tani Spacetronik z portami RJ45 2.5GB/s(we wczesniejszym gdzies tam komentarzu obcielo mi 2. przed 5) i jednym porcie sfp 10GB/s, modelu teraz nie pamietam 😕 polaczenia zestawione poprawnie na 2.5 miedzy kompem a switchem, i miedzy switchem a FB7...jak pisalem od samego poczatku juz kilka razy 😔

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2976
  • 14120
  • 131

@Wojtazz83 Dzięki za info, nie znałem tego producenta.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3012
  • 13007
  • 76

To jest ten switch?

atlas_cudow_1-1765980501619.png

atlas_cudow_0-1765980472802.png

• 32
  • 80
  • 0

Moze byc ten, przynajmniej tak wyglada

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3012
  • 13007
  • 76

Ok ale skoro obracamy się w tej "klasie" urządzeń to ja osobiście odpadam z tej dyskusji 🙂

• 32
  • 80
  • 0

A myslales ze w jakiej klasie bedzoemy sie obracac w prywatnym domu, z jednym komputerem z Lanem 2.5GB/s, dwoma AP z portami 1GB/s i kilkoma TV, plus paroma telefonami? 😉 myslales o Netgearach za 2k czy moze jeszcze czyms drozszym, ja cie prosze kolego 😉

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 478
  • 1802
  • 4

Tutaj chodzi nam o switch znanego producenta - np. TP-Link. https://www.x-kom.pl/p/631516-switche-tp-link-5p-tl-sg105-m2-metal-5x100-1000-2500mbit.html Tutaj za 239 zł.

• 32
  • 80
  • 0

Tp link to taki sam chinczyk jak inne switche czy routery tej klasy, szczerze to zastanawialem sie nad czyms lepszym, ale pomyslalem ze skoro ida święta i sa inne wydatki, to sprawdze cos tanszego, i jakby sie nie sprawdzil to za pare miesiecy zmienie na cos lepszego, popatrzylem na opinie(testow niestety bark), opinie bardzo dobre, to czemu nie sprobowac 😉 zobaczymy jak sie bedzie spisywal, od przyszlego tygodnia mam 2 tyg. wolnego, tak ze postaram sie pokatowac tego switcha bardziej, a nie ot tak jak ostatnio przez brak czasu(tak wykonalem tylko kilka speedtestow, plus moze z 15 pobieran z roznych serwisow). Dobrze wiem ze Spacetronik to chinczyk, ale opinie ma bardzo poprawne/dobre, a ja tak naprawde w domu niemam niewiadomo to jakiego ruchu sieciowego przez ogromna ilosc urzadzen, tak ze sie okaze czy daje rade i jest stabilny, poki jest bardzo ok

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3076
  • 16213
  • 81

Ja tam mam switch od TP-LINK z 1Gb portami i daje radę, ale u mojego dostawcy internetu, to max prędkości, jakbym miał światełko od Orange, to bym kupił coś lepszego i z 2,5 Gb portami, jeśli nie masz dużo sprzętu, co generuje spore obciążenie, to nie ma co szastać kasą na pro switch 😎

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8788
  • 35665
  • 298

@Wojtazz83 

Moim zdaniem masz po prostu "halucynacje", zupełnie jak AI. Nie uwierzę ci na słowo, bo z uporem godnym lepszej sprawy unikasz pokazania czy choćby spójnego opisania na czym polega twój problem.

IMHO nie ma żadnych "lejków" "na urządzenie" i to w dodatku "z wyjątkiem speedtest". Po prostu masz umowę jaką masz, nie ma w niej gwarancji przepływności 2.5Gb do każdego miejsca w internecie. Więc oczywiście że poszczególne połączenia mogą łącza nie wysycić. Orange nic z tym nie "robi"; z pewnością też nie jest w stanie żadnej "blokady" ci zdjąć, bo po prostu jej nie ma.