Odblokowanie pełnej prędkości łącza dla jednego urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 72
  • 0

Nie czytacie ze zrozumieniem, cala siec mam w domu na 2.5GB/s na skretkach 6e(ogolnie na sieciach sie znam bo taki kierunek studiow robilem 😉 takze tego...i na stronach speedtest, KTORYCH ORANGE NIE OGRANICZA, mam 2GB/s w dół, i 600MB/s na swoim komputerze, ale cala reszta ruchu internetowego jest ograniczana do 1GB/s dla jednego urzadzenia, tak jak jest to zapisane w umowie, takze nie mozecie sie sugerowac stronami ze speedtestami, bo tych orange nie ogranicza, ot poprostu maja taki glupi lejek dla jednego urzadzenia, ktory niema zadnego sensu

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15663
  • 64521
  • 827

@Wojtazz83  zaręczam, że nie mają 😁 żadnego lejka wybiórczego dla jednego urządzenia 

• 30
  • 72
  • 0

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisalem, "reszte" ruchu sieciowego ograniczaja, a nie fizyczne porty, i pisalem wyraznie ze na speedtestach mam transfery na moim kompie 2GB/s w dół i 600MB/s w góre, cala siec mam 2.5GB/s w domu, juz wyrazniej tego chyba napisac sie nieda, ograniczane predkosci sa na kazdym innym ruchu sieciowym(stronach, aplikacjach korzystajacych z internetu itd.) niz speedtesty, tego orange nie ogranicza, aby mozna sobie bylo patwo sprawdzic czy osiagamy maks predkosci dla naszego lacza, ale niestety cala reszta ruchu sieciowego ma lejek dla jednego urzadzenia 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3002
  • 12961
  • 76

Podaj przykład gdzie masz ten lejek bo obawiam się, że masz dostęp do internetu chyba od niedawna i dopiero zaczynasz przygodę nim.

Najlepiej wrzuć jakieś screeny lub coś takiego. Będzie łatwiej się komunikować...

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3016
  • 11280
  • 65

@Wojtazz83 Odnoszę wrażenie że albo powinieneś zmienić uczelnię bo słabo Cię nauczyła albo sam już dawno na zajęciach nie byłeś 😄 

Koledzy powyżej już Ci wszystko pięknie wytlumaczyli ale ty nadal nie ogarniasz.

• 30
  • 72
  • 0

xD no tak przeciez niepotrafie czytac predkosci transferow jak pobieram z neta xD pobieranie przez przegladarki, pobieranie steam, czt z innych serwisow iax 1GB/s leci, a speedtesty 2GB/s, czyli niema lejka? O którym nawetnjest zapis w umowie Neostrady PRO 2.0? Ciekawe i chlopie ja w sieciach siedze ponad 20lat 😉

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3002
  • 12961
  • 76

Pokaż prędkość pobierania pliku ISO z Windows'em z serwera MS. Pokaz zrzut ekranu + link jaki łapiesz miedzy Funbox a PC, z pominięciem switcha. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 468
  • 1750
  • 4

Pokaż jaką masz wynegocjowaną prędkość na karcie sieciowej.

P.S. Niezły z sieci jesteś jeżeli uważasz że korzystasz z kabla kat. 6e, bo nie ma takiej (jest 6a)

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8785
  • 35659
  • 298

@Wojtazz83napisał(-a)

...

z innych serwisow iax 1GB/s leci, a speedtesty 2GB/s

...

Czyli na speedteście jest OK, tak? 

A Twój problem, ten który zgłaszasz, dotyczy nie speedtestu tylko jakiegoś innego sposobu testowania połączenia? Podzielisz się tym sposobem? Bez udostępnienia swojej metodyki pomiaru nie jesteśmy w stanie ani potwierdzić, ani zaprzeczyć czy zjawisko występuje w przyrodzie gdzieś poza Twoim LAN.

Co więcej, bez jakichś namacalnych dowodów Twoje deklaracje są niewiarygodne, nikt jeszcze nie skarżył się na coś takiego więc nie dziw się że szukamy bardziej racjonalnej przyczyny.

O zapisach w umowie już ci napisałem - nie mają one dziś żadnego znaczenia. Zresztą gdyby miały to speedtest także byłby nimi objęty, przecież nie ma żadnej niezawodnej metody odróżnienia ruchu "zwykłego" i "niezwykłego" - operatora naprawdę to nie interesuje. Prędkość jest limitowana zgodnie z umową zbiorczo, dla całego łącza i wyłącznie w ten sposób - takie jest moje "oficjalne" stanowisko.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3016
  • 11280
  • 65

@Wojtazz83napisał(-a)

Ciekawe i chlopie ja w sieciach siedze ponad 20lat 😉

Wydaje mi się że jakieś 20 ale dni 😜