Dostał ktoś przy trwającej umowie i wizycie technika ONT 2.5GB/s do FB7 bądź FB10?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Dostał ktoś przy trwającej umowie i wizycie technika ONT 2.5GB/s do FB7 bądź FB10?

@MrPepkaDziękuję! Nareszcie się doczekałem publicznego IP w TMO.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 48
  • 151
  • 0

Od kilku miesięcy jest, odpalili tą ofertę jak Netia zaczęła ludzi za CG-NAT przełączać żądając 10 zł za stałe IP. Są też nieoficjalne doniesienia o tym iż Play w FTTH również robi przymiarki do odpalenia publicznego IP w IPv4, niektórzy klienci już ten publik zaczęli dostawać

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Akurat nie jestem klientem Play. Pod jednym z adresów mam net od TMO i właśnie brakowało mi publicznego IP .  Dzięki!

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1543
  • 4

Witam. Technika zapytałem o ONT 2.5 Gbps i dowiedziałem się tyle że ni ma

• 2157
  • 16474
  • 3

@deest , a co, zakładali Ci światłowód?

• 430
  • 1543
  • 4

Wiem gdzie są technicy z firmy podwykonawczej i są blisko mnie to jak zauważyłem samochód to podszedłem pod biuro i zapytałem 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 40
  • 0

Ale co zapytałeś - czy ma ONT 2.5G przy sobie? 😂 Jeśli o montaż ogólny to też nie każdy Ci pewnie powie o tym. Jedni mogą nie mieć styczności akurat z tym urządzeniem,a inni już tak.

Pamiętam takie sytuacje w orange jak chciałem światłowód ogarnąć u siebie to było w punkcie, że nie da się - na infolinii też, że się nie da, a przy podejściu do architekta wystarczyło, że dam mu swoje dane i się ktoś odzywał z Orange, że się pojawi i trzeba zebrać X podpisów, aby taki projekt budowy został zatwierdzony.

Kolejna sytuacja jakieś 4lata temu zmieniali światłowód przez 3-4dni. Po podejściu do montera i zapytaniu się co montują powiedział, że nie wie. Już nie skomentuje jak ten światłowód zawiesili i ile zwisał nad ziemią. Nie chcę mówić, że to dlatego, że nie byli to polacy, ale no... Później dzwoniłem do orange czy wiedzą o jakichś pracach/modernizacjach to dostałem informację, że na tamten dzień, ani w najbliższym czasie nie są planowane żadne prace. Do tej pory nie mam pojęcia co oni tam robili. Miałem nadzieję, że kładli ten 10G, ale skoro nie uruchomili od tamtej pory przez parę lat to raczej nie. Więc tak naprawdę nie wiadomo kogo się pytać 🤷‍♂️.

Nie chciałbym zapłacić za wizytę technika na darmo. Tym bardziej jeśli nie będzie mieć ONT 2.5G. Może lepiej samemu kupić ont, a potem przy techniku wyjść z propozycją użycia go 😑

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Światłowód do 10G jest identyczny jak do 1G.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@segawme  żeby było jasne: technik nie jest władny przypisać innego ONT niż to, co ma z magazynu. Możesz mu dawać swój, ale go nie wprowadzi do systemu 

• 430
  • 1543
  • 4

Nie pytałem się technika o posiadanie przy sobie ONT - pytałem czy jest w magazynie/asortymencie i gdybym miał możliwość podpisania umowy na Światłowód Pro 2.0 w dniu kiedy pytałem to czy mógłbym takie ONT otrzymać. To, że kontakty mają znaczenie to nie od dziś wiadomo 🙂 Architekt może znał jakiś ludzi technicznych z Orange i oni wiedzą, jakie czynniki mają znaczenie do podłączenia instalacji światłowodowej. Ludzie z infolinii lub punktu dużo ci nie pomogą - oni głównie powstają co im system lub centrala mówi. A ta sytuacja z zmienianiem światłowodem to na pewno nie chodziło o zmianę na XGS-PON. I na zakończenie - nie można mieć swojego ONT.