- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Doprowadzenie łącza do domu - techniczne możliwości
W latach 90 jak robiono na wiosce łącze telefoniczne to dziadkowie nie chcieli mieć telefonu stacjonarnego u siebie więc się nie zdecydowali aby podprowadzić kabel. Kabel jest w ziemi przy drodze, od ściany mojego domu mam do niego jakieś 55 metrów. Nie był na pewno nigdy wymieniany.
Czy istnieje techniczna możliwość podłączenia się no i czy musiałbym płacić za utrzymanie łącza?
Jak to teraz wygląda czy jestem skazany tylko na Orange czy mogę wybrać innego operatora jeżeli byłaby możliwość podpięcia?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mumiok to nie od kabla w drodze masz się podłączyć, a do skrzynki/ słupka z końcówka kabla miedzianego-rozdzielczego. Jeśli nie masz przyłącza, to będzie problem, bo Orange odchodzi od linii miedzianych i usług na nich. Zależy też sporo od odległości od centrali ( co ma wpływ na prędkość usługi) i jakości kabli... Co ma wpływ na wszystko. Zajrzyj do linka "sprawdź zasięg" ma dole tej strony i zerknij co mówi system
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok dzięki jak do słupka to jest sporo ok. 140 m więc chyba temat rozwiązany, szkoda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mumiokale właściwie czemu uważasz że Cię nie podłączą?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mumiok nie twierdzę, że to niemożliwe. Na każdego abonenta przyłączonego jest odpowiednią kwota w której musi się zmieścić szereg prac związanych z przyłączeniem do sieci. Jeśli czynności do wykonania u Ciebie mieszczą się w tej kwocie, to przyłącze zostanie wykonane. Co wyszło ze sprawdzenia zasięgu? Jeśli słupek jest oddalony około 140m , a do centrali telefonicznej jest mo kilometr, to warto powalczyć, bo po takim łączy do 1,3 km długości internet będzie chodził w predkości około 30Mb/ sek z uploadem około 5-6Mb/ sek, ale bez limitu jak przy mobilnym i stabilniej...
Zrób zamówienie na usługę i zobaczysz co Operator odpowie. To nic nie kosztuje, ani do niczego nie zobowiązuje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Polecam zrobić zamówienie. Zdecydowanie lepiej jest mieć stacjonarny internet niż mobilny który dzisiaj działa dobrze, a jutro ma przeciążony BTS i działa nieznośnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zamówienie udał się złożyć tylko i wyłącznie w przypadku jak na adresie będą wstępnie możliwości techniczne. Chodź oczywiście to połowa drogi bo jak sam piszesz od infrastruktury jest kawałek, a takim przypadku mogą odrzucić z powodu braku warunków. Orange w miedź nie inwestuje więc marne szanse ale spróbować zawsze można.
Tu chodzi o nowe zamówienie. Ciekawiej jest w innym przypadku. Np. klient miał telefon ale z niego zrezygnował. Po 2 latach wrócił na to miejsce chciał powinie podłączyć linię. A tu brak możliwości. Ciężko było mu uwierzyć jakim cudem skoro miał już tam numer i nadal ma kabel podpięty. Nie wiem, czy był taki sprytny, że chciał zaoszczędzić na zawieszeniu linii czy nie znał takie opcji ale wyszło jak wyszło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim wyasnię... Po prostu zasoby kablowe/ centra lowe zostały wykorzystane na kogoś innego w tzw międzyczasie. Sieć nie jest z gumy..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 wiem. Tylko dla tej osoby było to nie do pomyślenia. Jest kabel, numer kiedyś tu działał a czemu nie teraz.
W sumie to logicznie. Utrzymanie infrastruktury to koszta. A jeszcze takiej wiekowej gdzie co chwilę coś latać trzeba. Więc ja tam się nie dziwię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mumiok Jeśli słupek rozdzielczy jest 140m od Ciebie a sieć jest rozprowadzona ziemią to szanse na pozytywny wywiad są małe. Sprawdź jeszcze czy gdzieś koło Twojego płotu nie ma studni kablowej. Złożyć wniosek zawsze możesz. To nic nie kosztuje.
- « Poprzedni
- Następny »