Nie można wyświetlić tego widżeta.

Degradacja łącza w 4 dni

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 28
  • 84
  • 1

Degradacja łącza w 4 dni

@j131napisał(-a)

Napisałeś o 14 dniach na rezygnację...

Podobno minęło już 14 dni.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 44
  • 0

Degradacja łącza w 4 dni

To było na początku listopada. Nie mogłem zrezygnować, bo nie mam alternatywy niestety.

Agast_0-1734641815574.png

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6625
  • 27168
  • 217

Degradacja łącza w 4 dni

@Agast 

No całkiem przyzwoicie to wygląda. Zero błędów. No trochę daleko do centrali, ale tragedii nie ma. IMHO warto się starać o przywrócenie vDSL.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14443
  • 59316
  • 723

Degradacja łącza w 4 dni

@Agast  widzisz, to bliższe ideału. Takie parametry to prawie max...

Później stabilizacja łącza przecięła prędkość do niższej i odpowiedniej dla jakości linii 

A teraz masz...mniej

Wniosek, niby VDSL to inne pasmo, ale linia nie jest idealna 

• 12
  • 44
  • 0

Degradacja łącza w 4 dni

"Później stabilizacja łącza przecięła prędkość do niższej"  Co takiego? Co przecięło? Nic by sie nie zmieniło gdyby nie wygaśnięcie umowy, która raczej nie ma wpływu na parametry linii? Od2015r chodziło na 32Mb/s bez błedów, 01.11.2024 chodziło 32Mb bez błędów i 05.11.2024 przychodzą technicy przepiąć mnie na inny, wolniejszy modem aDSL. Nagle dla wszystkich ta linia jest zła. Za rok przyjdą przełaczyć mnie na 10Mb, a za dwa lata na 5Mb? Jednocześnie oferując 8Gb światłowód w innych lokalizacjach? I upierdliwie wysyłajac mi takie oferty?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 28
  • 84
  • 1

Degradacja łącza w 4 dni

@Agastnapisał(-a)

"Później stabilizacja łącza przecięła prędkość do niższej"  Co takiego? Co przecięło? Nic by sie nie zmieniło gdyby nie wygaśnięcie umowy, która raczej nie ma wpływu na parametry linii? Od2015r chodziło na 32Mb/s bez błedów, 01.11.2024 chodziło 32Mb bez błędów i 05.11.2024 przychodzą technicy przepiąć mnie na inny, wolniejszy modem aDSL. Nagle dla wszystkich ta linia jest zła. Za rok przyjdą przełaczyć mnie na 10Mb, a za dwa lata na 5Mb? Jednocześnie oferując 8Gb światłowód w innych lokalizacjach? I upierdliwie wysyłajac mi takie oferty?

@AgastNic z tym nie zrobisz. Z biegiem lat linia miedziana ulega degradacji. Moje parametry VDSL, gdzie miałem suche studzienki, to linia też stopniowo się degradowała. Marzeniem było trzymać pełne synchro dla 40Mb/s, czy nawet potem 80Mb/s. Dochodził też ruch innych neostrad w okolicy podpiętych do tej samej centralki, co również w sposób nieunikniony generowało dodatkowe błędy CRC. Głebokość przeplotu w kodowaniu sygnału "Interleaved" potrafiła wzrastać, jednak śledząc kiedyś forum neostrady, to nie miałem tak źle 🙂

Nie stabilizcja przecieła, tylko DLM, który stale monitoruje linię pod kątem stabilności usługi i w razie potrzeby zwiększa głebokość przeplotu oraz obniża synchronizacje linii. Kiedyś na technicznej neostrady konsultanci resetowali port na DSLAM, a tym samym ograniczenia nałożone przez DLM. Oczywiście często wartość DLM wracała do bazowych, bo linia po prostu była u niektórych turbo kiepska.

• 14443
  • 59316
  • 723

Degradacja łącza w 4 dni

@alexypp  już bardziej technicznie się chyba nie są wytłumaczyć.

A po naszemu: bazy danych mają takie kryteria dla niektórych adresów i koniec...można się z koniem kopać, ale pod warunkiem, że się mu kopyta zablokuje 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6625
  • 27168
  • 217

Degradacja łącza w 4 dni

@Agast 

Na miedzi są w tej chwili stosowane dwie i tylko dwie technologie świadczenia dostępu do internetu: aDSL i vDSL. Na pierwszą umowy zawiera się do 20 a na drugą do 80 Mbps. Nie ma innych progów. Faktyczna prędkość jest oczywiście mniejsza, ale dla vDSL ta minimalna też jest określona i jest w zasadzie powyżej maksymalnej dla aDSL.

Nikt ci nie będzie dalej obniżał na umowie prędkości, ale z realnym jej spadkiem niestety trzeba się liczyć, to już nie biurokracja, to fizyka.

W tej chwili jednak prawdopodobnie vDSL jeszcze by zadziałał, co jednak nie znaczy że Orange zechce ci łącze przekonfigurować.

• 12
  • 44
  • 0

Degradacja łącza w 4 dni

"Z biegiem lat linia miedziana ulega degradacji" I dlatego miałem od 2015r do 01.11.2024 32Mb/5Mb i 8.8dB?

Czytaliście Panowie moje wcześniejsze wpisy? To nie była linia z problemami technicznymi, nieustannymi zgłoszeniami braku internetu. To była działająca linia do PIERWSZEGO LISTOPADA TEGO ROKU o niezmiennych parametrach przez ostatnie DZIEWIĘĆ lat. Została przełaczona na aDSL z powodu rozwiazania umowy. Nikt nie zrobił pomiarów linii. Przełączyli na aDSL i już.  Koniec tematu.

• 14443
  • 59316
  • 723

Degradacja łącza w 4 dni

@Agast  nikt nie neguje, że ruszy VDSL. 

Po prostu nikt nie przyjmie zamówienia i tyle 

Dlatego warto zastanowić się jak ugryźć sprawę wywiadu technicznego czy opcji zmiany technologii/prędkości, a nie dywagować czy ruszy i dlaczego nie chcą założyć