Nie można wyświetlić tego widżeta.

Degradacja łącza w 4 dni

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 44
  • 0

Degradacja łącza w 4 dni

Dzień dobry.

01.11.2024 brak Neostrady. Zgłosiłem na infolinię. Okazało się że umowa wygasła, bo zrezygnowałem z telefonu komórkowego Orange. Dotychczasowe łącze od 2015r było 80Mb/s, faktyczna prędkość 29-32Mb/s bez zerwań. 05.11.2024 panowie technicy przepięli mnie w centrali na modem ADSL 20Mb/s i od tej pory nie mogę ubłagać Orange o podłączenie na starych zasadach. Jest jakiś sposób na powrót do VDSL?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 28
  • 84
  • 1

Degradacja łącza w 4 dni

@Agastnapisał(-a)

Została przełaczona na aDSL z powodu rozwiazania umowy. Nikt nie zrobił pomiarów linii. Przełączyli na aDSL i już.  Koniec tematu.

My czytamy. Zauważ, że 2015 rok to szmat czasu, a wtedy jeszcze system pozwalał na podpięcie VDSL pod twoim adresem. Pisaliśmy ci też, że Orange zaostrzył widełki związane z możliwościami technicznymi, więc często tam, gdzie teoretycznie VDSL powinien działać jest tylko ADSL.

Pisz reklamację do Skierniewic, co już ci chyba proponowano. Znam już odpowiedź, ale lepsze to niż pisanie tu 100 postów na forum o tym samym.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

43 ODPOW. 43

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14441
  • 59307
  • 723

Degradacja łącza w 4 dni

@Agast  będzie trudno, dlatego, że próg dopuszczenia do użytku łącza VDSL się zmienił. Kiedyś pozwalano na synchro nawet przy 25Mb/sek. Obecnie wskazane jest uruchamianie na poziomie 30 że względu na możliwość zamówienia IPTV i zapas na net, oraz bezpieczeństwo przy właśnie właściwej degradacji linii miedzianej.

Orange wycofuje się z miedzi i dlatego bezpieczniej jest dać ADSL, bo z tym będzie mniej problemów w konserwacji 

Drugim aspektem jest system, który kwalifikuje Twój adres pod konkretną usługę. U Ciebie że względu na niskie synchro czy długość linii zakwalifikowało go pod zasięg ADSL 

Tak naprawdę to o przyznaniu wyższej opcji prędkości decyduje tłumienie łącza 

Jeśli masz je na poziomie 13dB i zero błędów CRC, to VDSL powinien zadziałać i porozmawiaj o tym na infolinii właśnie tak argumentując możliwości techniczne zmiany technologii na wyższą 

O tłumienie zapytaj w czasie rozmowy z konsultantem. Ma możliwość sprawdzenia od ręki 

• 19949
  • 57661
  • 784

Degradacja łącza w 4 dni

@Agast może już nie być możliwości, bo Orange rezygnuje z linii miedzianych.

Kolejna sprawa, jak masz OL, to nie można wypowiadać jednej usługi. Jeżeli jedną wypowiedź, to następuje rozerwanie pakietu i z automatu jest rozwiązanie umowy na cały pakiet OL.

• 28
  • 84
  • 1

Degradacja łącza w 4 dni

@ketrasaArturCiekaw jestem czy rezygnacja z linii miedzianej będzie mieć wpływ na usunięcie niektórych lokalizacji w Polsce z listy będących w zasiegu Orange.

Realnie to nadal u nas w kraju jest cała masa miejsc, gdzie jedynie dostępna jest ADSL/VDSL.

• 19949
  • 57661
  • 784

Degradacja łącza w 4 dni

@alexypp na blogu Orange nie tak dawno była informacja o likwidacji central. Tu masz rację, gro miejsc jest jeszcze z vDSL/aDSL. U mnie Orange ma tylko aDSL do 10 Mbit/s

• 28
  • 84
  • 1

Degradacja łącza w 4 dni

Obstawiam, że nie będzie to całkowite wyłączenie wszystkich centralek.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2596
  • 13915
  • 68

Degradacja łącza w 4 dni

@alexypp masz rację, nie mogą od tak odciąć ludzi od internetu, nie wszędzie jest szansa na światłowód, szybki internet po LTE/ 5G też często tam nie dostępny.

• 12
  • 44
  • 0

Degradacja łącza w 4 dni

Ale oni cały czas proponują mi TV na tej linii... Zapytałem na infolinii czy "wiedzą co czynią" 🙂

• 12
  • 44
  • 0

Degradacja łącza w 4 dni

No to masakra. Teraz jest dow.17Mb/s i wysyłanie 1Mb/s. Płakać sie chce.

• 14441
  • 59307
  • 723

Degradacja łącza w 4 dni

@Agast  czyli normalnie dla ADSL. Skoro modem nie zapina się  na max prędkość ( około 24Mb/sek) to może być znak, że linia słabiutka...warto poczekać do końca stabilizacji, ale szansę niewielkie, że ktoś zaakceptuje podniesienie prędkości do VDSL