- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód 1Gb/s chodzi mi wolno do 200Mb/s czemu tak ?
Uuu aż tak to ja się nie znam na tym 😅
Wiem że sąsiad obok też ma światłowód Orange ale on ma funbox3 przez kabel mam tylko pod pięta konsole PS5 i telewizor
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ZlotyMrk oba te urządzenia mogą mieć fast ethernet 100Mb/sek, więc musi być laptop z kartą Gb Ethernet
Inaczej wszystkie pomiary ......
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 On ma grubo powyżej setki na PS5. Swoją drogą coraz więcej notebooków nie ma w ogóle portu eth i co wtedy? Kup sobie do testów kartę na USB/TB?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ZlotyMrk skoro masz FB6 to wykonaj test prędkości z poziomu menu konfiguracyjnego modemu tu masz opisane co i jak https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-6-aktualizacja-firmware-pytanie/td-p/272523/page/5...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ZlotyMrknapisał(-a)Uuu aż tak to ja się nie znam na tym 😅
Wiem że sąsiad obok też ma światłowód Orange ale on ma funbox3 przez kabel mam tylko pod pięta konsole PS5 i telewizor
Sąsiadem na razie się nie zajmuj. Zrób ten speedtest z FB6 i pokaż wynik. Podejrzewam że będzie dobry, ale bez tego wszelkie dalsze rady nie mają podstaw. Ten wynik który pokazałeś nie potwierdza tego co napisałeś wcześniej: wysyłanie masz na nominalnym poziomie, takim jak w umowie, nic tu dziwnego nie widzę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie na 1Gb speedtest też pokazuje zwykle 300, może czasem 500Mb i jest to do warszawskiego serwera Orange.
A do warszawskiego serwera RETN pokazuje 700, a nawet 800Mb, mimo że trasa przez ... Marsylię.
Do którego serwera pytający wykonuje ten test?
$ speedtest -s 4166 Speedtest by Ookla Server: Orange Polska S.A. - Warsaw (id = 4166) ISP: Orange Swiatlowod Latency: 3.10 ms (1.57 ms jitter) Download: 498.43 Mbps (data used: 734.6 MB) Upload: 305.50 Mbps (data used: 355.2 MB) Packet Loss: 0.0% Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/d26b023c-600f-4beb-98a5-21a131a486a1 $ speedtest -s 32927 Speedtest by Ookla Server: RETN - Warsaw (id = 32927) ISP: Orange Swiatlowod Latency: 67.04 ms (1.58 ms jitter) Download: 743.36 Mbps (data used: 1.3 GB) Upload: 224.40 Mbps (data used: 397.3 MB) Packet Loss: 0.0% Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/66b57182-7927-4468-92c4-44c3cafb8348
PS.
Czy ktoś się może podzielić informacją na temat publicznie dostępnych serwerów iperf3?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenej Ja mam pomiar w automacie co godzinę i jak miałem 600 to przez całą dobę było około 630. Teraz mam 300 i też zawsze jest ponad 300. Serwer 4166, test z Warszawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenejnapisał(-a)PS.
Czy ktoś się może podzielić informacją na temat publicznie dostępnych serwerów iperf3?
Sprawdź tutaj iPerf - Public iPerf3 servers i tutaj R0GGER/public-iperf3-servers: A list of public iPerf3 servers... (github.com)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ZlotyMrk A od kiedy Ci się to zrobiło? Test zrób po kablu zakładając że masz kartę obsługującą prędkości rzędu 1Gb/s. Później zgłoś na infolinię. Może być problem sieciowy, sprzętowy lub zła aranżacja usługi na centrali
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72napisał(-a)@ZlotyMrk skoro masz FB6 to wykonaj test prędkości z poziomu menu konfiguracyjnego modemu tu masz opisane co i jak https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-6-aktualizacja-firmware-pytanie/td-p/272523/page/5...
@ZlotyMrk zrobiłeś ten test?, mam tą samą prędkość co Ty i u mnie jest tak