- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak skontaktować się z Dyrekcją Orange poprzez e-maila?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mieszasz ePuap z emailem. To różne rzeczy są.
Możesz się domagać czego dusza zapragnie, także kontaktu emailowego z dyrektorem Orange. Powodzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
Możesz się domagać czego dusza zapragnie, także kontaktu emailowego z dyrektorem Orange. Powodzenia.
To nie jest tylko kwestia czego ja mogę się domagać , tylko kwestia zastapienia adresu listowego do korespondencji na adres mailowy ! Ja nic nie mieszam , zostaw
e-Puap , czy bez tej skrzynki
e-Puap nie można wysyłać maile ? Nie gniewaj się , ale porozmawiaj na temat z Informatykiem . Ja nie mam problemu w komunikacji mailowej do różnych podmiotów i odpowiedzi zwrotne również otrzymuje tą samą drogą . Czy Ty nigdy nie wysyłałeś korespondencji mailowej ? bez e-Puap . Powtarzam to co już wiadomo , że do Dyrekcji Orange jest podany tylko adres do korespondencji LISTOWEJ .
Pozdrawiam .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakby ktoś wiedział dużo - to znalazł numer komórki do dyrektora - nawet w segmencie obsługi klienta. Tylko taka osoba zarządza, a nie rozpatruje zgłoszenie.
Jak w każdej dużej firmie struktura email to nazwisko lub imię lub w odwrotnej kolejności jakieś znaki i domena. Wielka filozofia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jan1napisał(-a)
@j131napisał(-a)
To nie jest tylko kwestia czego ja mogę się domagać , tylko kwestia zastapienia adresu listowego do korespondencji na adres mailowy ! Ja nic nie mieszam , zostaw
e-Puap , czy bez tej skrzynki
e-Puap nie można wysyłać maile ? Nie gniewaj się , ale porozmawiaj na temat z Informatykiem . Ja nie mam problemu w komunikacji mailowej do różnych podmiotów i odpowiedzi zwrotne również otrzymuje tą samą drogą . Czy Ty nigdy nie wysyłałeś korespondencji mailowej ? bez e-Puap . Powtarzam to co już wiadomo , że do Dyrekcji Orange jest podany tylko adres do korespondencji LISTOWEJ .
Pozdrawiam .
Wydaje mi się, że @j131 podniósł istotne kwestie co do wiarygodności - potwierdzenia pochodzenia korespondencji itd. Korespondencja e-mail w aktualnym stanie tak na prawdę nie gwarantuje, że pochodzi od osoby/podmiotu, który widnieje jako nadawca. Trudno więc traktować ją jako autentyczną.
Raz jeszcze odeślę Cię do przyszłych regulacji w zakresie komunikacji z różnymi podmiotami, w szczególności ze sfery administracji publicznej, jak i podmiotami biznesowymi, gdzie korespondencja na skrzynkę e-doręczeń ma być traktowana jak dotychczasowe tradycyjne przesyłki klasyfikowane jako list polecony... Przy czym, w tym przyszłym rozwiązaniu, kwestia pewności co do nadawcy/odbiorcy ma być uznawana jako nie budząca wątpliwości - bo powiązana ze skrzynką e-doręczeń jednoznacznie potwierdzającą kto jest jej użytkownikiem. Jeśli, jak rozumiem, zależy Ci na elektronicznym komunikowaniu się z Orange, to wykaż się odrobiną cierpliwości, oraz skorzystaj z możliwości założenia na portalu gov.pl osobistej skrzynki do e-doręczeń. Niedługo będziesz mógł wysłać elektroniczną korespondencję do tego operatora w formie uznawanej jak by to był list polecony, oraz odbierać korespondencję od użytkowników tego rozwiązania. Zauważ że-puap, który przywołałeś, informując że go skutecznie używasz, jest obowiązkowy dla podmiotów administracji publicznej... a nie firm.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Masz rację , zgadzam się z tobą , ale dawniej jak jeszcze nie miałem tej skrzynki e-puap , to też komunikowałem się mailami , wystarczył do tego adres mailowy odbiorcy . I cały czas o to mi chodzi , że takiego obecnie nie ma do korespondencji w Orange.!
Dziękuję i pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pozwól że zostanę przy swoim zdaniu: mieszasz.
Korespondencja emailowa jest zawodna i NIE MOŻE ZASTĄPIĆ oficjalnej korespondencji. Wiem co piszę, na co dzień zawodowo używam emaila już od prawie czterdziestu lat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam.
@j131 rozumiem , niech każdy zostanie przy swoim zdaniu. Ale dlaczego tak twierdzisz , że korespondencja emailowa jest zawodna i nie może zastąpić oficjalnej korespondencji papierowej ??
Bo ja słyszę wprost przeciwne opinie w tym temacie i to nie tylko przeczytane w internecie.
A jeśli się nie mylę , to internet w Polsce jest od 1991r. To jeszcze brakuje trochę do 40 lat
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z przyjemnością odpowiem. Co do dat, to NASK powstał faktycznie w 1991 roku, ale email to jednak starszy protokół. Naukowcy mieli do tej formy komunikacji dostęp wcześniej, niekoniecznie w Polsce.
Co do tego dlaczego. Przede wszystkim protokół, a raczej protokoły emailowe powstały w zupełnie innych warunkach i niestety nie zostały zaprojektowane w sposób uwzględniający wymogi bezpieczeństwa i niezawodności. Jeśli chcesz pogłębić wiedzę w tym zakresie, to polecam dokumenty techniczne RFC, to nudna lektura, ale pouczająca. Sednem tego problemu jest brak wbudowanej weryfikacji tożsamości wysyłającego. Oczywiście, powstało z czasem wiele prób poprawienia czy uzupełnienia tego braku, ale wobec wymogu wstecznej kompatybilności słabo to się udaje. Owszem, trudniej dziś się pod kogoś podszyć niż kiedyś, ale nadal jest to nie tylko możliwe, ale wręcz szeroko wykorzystywane. Większość cyberzagrożeń ma wektor emailowy wbudowany.
To, oraz SPAM powoduje, że skrzynki pocztowe, jeśli mają spełniać swoje zadanie, muszą być dodatkowo chronione, czyli po prostu automat musi najpierw przeglądać ich zawartość, pod kątem zagrożeń i niechcianej korespondencji. Te automaty są zawodne, nie tylko zdarza się im przepuścić coś, co powinno być odfiltrowane ale, i to jest nawet gorsze, często nie przepuszczają całkowicie legalnych wiadomości. Nie ma uniwersalnego mechanizmu czy nawet wymogu raportowania działań takich filtrów, więc uczestnicy konwersacji nie muszą nawet wiedzieć że jest ona zakłócana. W skrajnym, ale coraz częściej spotykanym przypadku, w ogóle nie dochodzi do konwersacji, bo emaile lądują w czarnej dziurze.
Na koniec: nawet gdybym był osobą do której chcesz wysłać email, i gdybyś zdobył mój adres, co nie jest aż takie trudne, to żadna siła nie mogłaby zmusić mnie do reakcji. Spokojnie mógłbym twojego emaila skasować, nawet go nie czytając.
Dlatego ta forma komunikacji jest bardzo kiepską alternatywą dla form oficjalnych, choć oczywiście czasami też bardzo wygodną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za odpowiedź , ale sprawdziłem internet w Polsce jest dokładnie od 1991r .
Każdy email wysłany i podpisany podpisem elektronicznym w/g kodeksu cywilnego , ma swoją moc prawną , jak podpisane pismo papierowe . Dlatego nie ma dla mnie żadnej różnicy , jest tylko szybciej i wygodniej , bez wychodzenia z domu. Jeżeli chodzi o różne zabezpieczenia , to nie ma złotego środka , dlatego dowiadujemy się często w ogólnodostępnych przekazach medialnych o fałszerstwach , kradzieżach , oszustach. Dlatego trzeba mieć ograniczone zaufanie do wszystkiego i nie ulegać emocją , żeby zminalizować ewentualne poniesione straty.
Pozdrawiam.