- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szybka sonda 📢 Roaming a połączenia międzynarodowe
Mam do Was szybkie pytanie i będę wdzięczna z odpowiedzi 🙂
Czy jasna jest dla Was różnica między roamingiem, a połączeniami międzynarodowymi?
Zależy mi na zrozumieniu, czy jest to na tyle jasne, że bez problemu, np. wiecie który cennik wybierać, aby sprawdzać stawki w określonej sytuacji, czy może przydaje się jednak nadal definicja? Myślę tu oczywiście o przeglądarce internetowej.
Odpowiedzcie, proszę, na swoim przykładzie i ewentualnie na bazie obserwacji osób ze swojego otoczenia.
Z góry bardzo dziękuję 💚
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Aśka_M dla mnie jest ogromna różnica. Połączenia międzynarodowe są dużo droższe w UE niż połączenia w roamingu UE, które często rozliczane są z pakietu, połączenia międzynarodowe są liczone z konta głównego i nie rozliczają się pakietów (najczęściej z takich korzystam). Spotkałem się z sytuacją, że ludzie nie rozróżniają połączeń międzynarodowych od roamingu.
edit:
Jest jeden wyjątek, gdzie połączenia roamingowe w UE i międzynarodowe w UE są tak samo ratyfikowane. Jeżeli jestem poza granicami kraju, ale na terenie UE, to mimo wykonania połączenia do innego kraju UE, połączenie jest ratyfikowane jak w roamingu UE, czyli z wykupionego pakietu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Roaming jest pojęciem w miarę zrozumiałym.
Natomiast połączenia międzynarodowe na tyle ogólnym i szerokim, że ludzie często mylą jedno z drugim. Może pojęcie "połączenia za granicę" byłoby szczęśliwsze?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jak wyżej pisze kolega @bluesmanniaki ludzie dość często mylą te pojęcia i w efekcie dochodzi do nieporozumień gdy na przykład przychodzi do płacenia za usługi, warto zagłębić się w definicje pojęć aby w przyszłości uniknąć przykrych niespodzianek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozróżniam pojęcia i Cenniki.
Z mojego otoczenia - nikt. Każdy sprowadza to do jednego worka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dla mnie jest to jasne. Ale nie wiem czy dla wszystkich. Oczywiście było by pewnie mniej jasne gdybym częściej musiał dzwonić np. zza granicy za granicę. Uproszczenie taryf i zasad taryfikacji byłyby na pewno wskazane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dla mnie ten temat jest jasny i zrozumiały. Jednak wiem, że wiele osób ma z tym problem. I potem zdziwienie - dzwonił na Niemiecki numer i taki wysoki rachunek. A miało być za darmo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za odpowiedzi 🙂
Gdyby ktoś jeszcze chciał wyrazić swoje zdanie, to zachęcam 🙂
- Oznacz jako nowe