Nie można wyświetlić tego widżeta.

Szybka sonda 📢 Roaming a połączenia międzynarodowe

Pracuję w Orange
  • 1155
  • 8715
  • 23

Mam do Was szybkie pytanie i będę wdzięczna z odpowiedzi 🙂

Czy jasna jest dla Was różnica między roamingiem, a połączeniami międzynarodowymi?

Zależy mi na zrozumieniu, czy jest to na tyle jasne, że bez problemu, np. wiecie który cennik wybierać, aby sprawdzać stawki w określonej sytuacji, czy może przydaje się jednak nadal definicja? Myślę tu oczywiście o przeglądarce internetowej.

Odpowiedzcie, proszę, na swoim przykładzie i ewentualnie na bazie obserwacji osób ze swojego otoczenia.

Z góry bardzo dziękuję 💚

8 ODPOW. 8

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20093
  • 58076
  • 787

@Aśka_M dla mnie jest ogromna różnica. Połączenia międzynarodowe są dużo droższe w UE niż połączenia w roamingu UE, które często rozliczane są z pakietu, połączenia międzynarodowe są liczone z konta głównego i nie rozliczają się pakietów (najczęściej z takich korzystam). Spotkałem się z sytuacją, że ludzie nie rozróżniają połączeń międzynarodowych od roamingu.

edit:

Jest jeden wyjątek, gdzie połączenia roamingowe w UE i międzynarodowe w UE są tak samo ratyfikowane. Jeżeli jestem poza granicami kraju, ale na terenie UE, to mimo wykonania połączenia do innego kraju UE, połączenie jest ratyfikowane jak w roamingu UE, czyli z wykupionego pakietu.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 395
  • 2398
  • 0

Roaming jest pojęciem w miarę zrozumiałym. 

Natomiast połączenia międzynarodowe na tyle ogólnym i szerokim, że ludzie często mylą jedno z drugim. Może pojęcie "połączenia za granicę" byłoby szczęśliwsze? 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29508
  • 271

Tak jak wyżej pisze kolega @bluesmanniaki ludzie dość często mylą te pojęcia i w efekcie dochodzi do nieporozumień gdy na przykład przychodzi do płacenia za usługi, warto zagłębić się w definicje pojęć aby w przyszłości uniknąć przykrych niespodzianek.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3358
  • 8126
  • 151

Rozróżniam pojęcia i Cenniki.

Z mojego otoczenia - nikt. Każdy sprowadza to do jednego worka. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6791
  • 27822
  • 222

Dla mnie jest to jasne. Ale nie wiem czy dla wszystkich. Oczywiście było by pewnie mniej jasne gdybym częściej musiał dzwonić np. zza granicy za granicę. Uproszczenie taryf i zasad taryfikacji byłyby na pewno wskazane.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 456
  • 3918
  • 20

Dla mnie ten temat jest jasny i zrozumiały. Jednak wiem, że wiele osób ma z tym problem. I potem zdziwienie - dzwonił na Niemiecki numer i taki wysoki rachunek. A miało być za darmo. 

Pracuję w Orange
  • 1155
  • 8715
  • 23

Dzięki za odpowiedzi 🙂

Gdyby ktoś jeszcze chciał wyrazić swoje zdanie, to zachęcam 🙂

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32831
  • 39165
  • 1392

Gdzie znaleźć cenniki to ja nigdy nie wiem. Czesto roaming jest w innym niż połączenia międzynarodowe. Ceny regulowane na międzynarodowe do UE w starych cennikach nie są zaktualizowane. A prepaid to groch z kapustą 🙈