Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze "skaczącym pingiem"

danield23
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy

Wiadomość zawiera obraz

Witam,
Już od dłuższego czasu mam problemy z efektem skaczącego pingu. 
Na polskich serwerach ping jest mniej więcej w okolicach 40 - Skacze nawet do "300"
Na serwerach zagranicznych ping jest w okolicach 60 - skacze nawet do "300"
Gram w cs:go i bardzo uciążliwe jest gdy co chwile mam skoki pingu. Moje pytanie jest takie, czy da radę jakoś zaradzić tym skokom pingu?

Korzystam z oferty internetu LTE 
Mój router: HUAWEI B315 
Zasięg na stronie router'a: 4/5 (liczba "kresek")

danield23_0-1607032916922.png

Ping google.com

danield23_1-1607032940075.png

Ping wp.pl

Wynik speedtest'u

danield23_2-1607033025581.png

10 ODPOW. 10
-brtk-
Poziom 28, Znawca Przestworzy

Zobacz czy w nocy tak samo skacze, jak nie, to po prostu nadajnik jest obciążony podczas dnia, co jest dosyć normalne, jak ludzie siedzą w domach podczas pandemii.

Łączysz kablowo czy po wifi z routerem? Bo zalecane do gier jest połączenie kablowe, bo wifi też swoje wnosi do niestabilności połączenia.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@danield23 może nie będzie to miarodajne na 100% ale możesz udostępnić hotspot na telefonie i sprawdzić na laptopie ( jeśli oczywiście masz możliwość) w najlepszym miejscu w domu, gdzie masz największy speedtest...czy te pingi będą takie same 

Zawsze to jakiś test

danield23

W nocy pingi są stabilne. Da się jakoś zapobiec obciążonemu nadajnikowi?

Nie posiadam w domu laptopa, jedynie komputer bez wifi. Więc to rozwiązanie odpada ;/

* Scalenie postów - moderator Bartłomiej

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

Wiadomość zawiera hiperłącze

@danield23 oprócz zgłoszenia na https://www.orange.pl/view/kontakt niewiele możesz. Zerknij na stronie https://www.beta.btsearch jakie masz najbliższe nadajniki i jak są umieszczone względem Twojego domu. Jeśli któryś ma więcej pasm od Twojego, to warto wymienić modem i pobawić się antenami kierunkowymi ustawiając je na dalszy, ale może luźniejszy BTS. Jednak taka zabawa kosztuje, a skutek może być żaden. Jak znajdziesz takie nadajniki zawsze możesz podjechać bliżej i sprawdzić warunki nadawania innego po zalogowaniu się z komórki. Pomoże Ci apka MetMonster. Pamiętaj jednak, że odległość od BTS ma znaczenie

danield23

Da się jakoś sprawdzić, z jakiego bts'a korzystam aktualnie?

-brtk-
Poziom 28, Znawca Przestworzy

Programem HW Manager sprawdzisz na kompie, chyba.

Jak w nocy jest ok, to raczej nic z tym nie zrobisz bez dodatkowych kosztów lub zgłoszenia do Orange, by coś zrobili.

Jak nie masz możliwości internetu stacjonarnego, to byś musiał zaopatrzyć się w jakąś antenę i podłączyć do niej router, by polepszyć stabilność połączenia. Ale tu już ci w tym nie pomogę, może jest tu jakaś mądra głowa w tym temacie, a jak nie, to kierunek elektroda.pl

Może też być tak, że jakiś inny dostawca ma u ciebie mniej obciążone pasmo, więc kup sobie jakieś startery za 5zl i po testuj, może Orange akurat u Ciebie nie jest dobrym wyborem.

* Wpis poddany edycji - moderator Bartłomiej

Katani1
Poziom 37, Nawigator Galaktyczny

Sprawdź w menu routera, czy są tam informacje o nr stacji bazowej.

pawel__b
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

Na Huawei B315 jedyne co możesz zrobić to zewnetrznym softem wybrac konkretne pasmo LTE, to router który nie ma agregacji 

jaryn
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

Wiadomość zawiera obraz

jak w nocy jest dobrze to w dzień impulsowo może spadać jakość sygnału. Antena zewnętrzna, wybrać częstotliwość odbioru, może się poprawi. U mnie też skacze, jakość sygnału jest marna w nocy się poprawia. Teraz zrobiłem 

1.png

Też potrafi być 60-70ms.