Problem z bufferbloat i utrata pakietów.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3275
  • 14406
  • 81

To pobierz luci-app-wps. Potem wejdź w gdzieś  w ustawiania wifi pokaż co tam masz. To co wcześniej ktoś zapodał o WPS raczej już dawno jest niekatulane. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 81
  • 234
  • 0

A mogę normalnie odłączać tę sondę co mi przysłali do pomiaru jakości usługi czy nie?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8993
  • 36566
  • 302

Sondę możesz podłaczyć do któregokolwiek rutera. Ona nie zakłóca działania twoich urządzeń. Powiem więcej. Masz absolutnie unikalną możliwość porównania. Podłacz najpierw jeden ruter (z sondą), potem jak już się sonda "namierzy", wyłącz wszystko, podłącz swój ruter i do niego sondę - niech mierzy dalej. Na raporcie dostaniesz w gratisie obiektywny werdykt czy zmiana rutera zmieniła parametry łącza i jak.

Ale nie musisz się z tym spieszyć. Sondę masz na 2 tygodnie, lepiej najpierw dokończ konfigurację nowego rutera.
IMHO powinieneś teraz po prostu ustawić na nim WiFi identycznie jak miałeś na FB (SSID, hasło, szyfrowanie) - jak nie pamiętasz to po prostu przełącz na chwilę i podejrzyj. Po takiej konfiguracji dekoder powinien sam się zalogować do nowego rutera, bez konieczności ponownego konfigurowania przez WPS i bez instalowania nowych pakietów na ruterze. NIE UŻYWAJ WIFI BEZ HASŁA!

PS. @atlas_cudow te dekodery nie mają możliwości wpisania konfiguracji z palca. Takie dziwadło. Albo kabel, albo WPS.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 81
  • 234
  • 0

Tylko ta sonda to jest taki router, który jest podłączony do FUNBOXa na ten moment kablem ethernet i potem z tego routera co mi przyszedł ja mam podłączony komputer do internetu bo tak w instrukcji tego było napisane żeby tak zrobić. Czyli nawet jeżeli tak to działa to zamiast funboxa mogę podpiąć swój router i potem ten router od UKE podpiąć tak samo jak w przypadku funboxa? 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8993
  • 36566
  • 302

Tak, wiem jak to wygląda, już to robiłem miesiąc temu. Dokładnie tak jak piszesz - swój LAN podpinasz za tą sondą a ruter (swój czy FB - wszytko jedno byle jeden na raz) przed sondą. Sondzie nie zrobi to różnicy, ona rutera nie "dotyka". Byle dostała adres IP przez DHCP to będzie szczęśliwa. Nią sobie głowy nie zaprzątaj.