Problem z bufferbloat i utrata pakietów.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 472
  • 1302
  • 7

Na przykład u mnie latancja na obrazku jest 8, a z routerem T-Mobile który dostałem byłaby dwucyfrowa z tego co pamiętam. Ale potrafił pokazać odrobinę większą prędkość, jak się bawiłem w porównywanie.

speed.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8943
  • 36377
  • 301

@K4piinapisał(-a)

Jeżeli chodzi o gry to jest podobnie, może troszkę lepiej. 

ASUS TUF-AX4200 czy ktoś wie może czy ten ruter dałby rade? 

Pytanie jest nie czy ruter dałby radę, tylko czy potrafisz go skonfigurować tak, żeby działał internet i telewizja. Z opisu nie wynika czy to jest w ogóle możliwe. Co więcej, w instrukcji brak kluczowych informacji. Żeby ruter nadawał się do usług Orange, musi obsługiwać na WAN dekodowanie ramek 802.1q czyli tzw. VLAN. Musi obsługiwać jednoczesne dekodowanie dwóch VLAN na porcie WAN (35 dla ruchu internetowego i 839 dla telewizji). Bez tego nie uda się nawiązać sesji PPPoE, a tak jest autoryzowany dostęp (login i hasło musisz uzyskać od operatora). Ponadto na interfejsie LAN musi obsługiwać IPTV dostarczaną protokołem multicast, z podsieci prywatnej 10/10, i protokół sterujący IGMPv2 (koniecznie v2). Jeśli to da się skonfigurować, to będzie działało, jeśli któregoś elementu nie da się skonfigurować, to nie będzie działało.

PS. Jednorazowy test to mało, żeby ocenić. Przykładowo teraz, w środku nocy ten test u mnie wyglądał tak:

https://www.waveform.com/tools/bufferbloat?test-id=bd7f0b42-0dd4-4c68-8026-fa98cad53c33

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3215
  • 14159
  • 80

Odnośnie routera to chyba głównym założeniem było zastosowanie QoS, czego hmm "zabawki" Asusa mogą nie ogarnąć tak jak tego sobie życzysz.  Skup się na routerach półprofesjonalnych, one zwykle są dość brzydkie i nie mają w opisie, że są "gejmingowe". Kupując zwykły, domowy router,  wrócisz do punktu wyjścia, lub pogorszysz sytuację.