- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Fifa uciążliwe opóźnienia
@Piotrekk85 I nie będzie zależało na dobrym styku z niszową usługą na tle całej populacji graczy online. To dostawca - na tle całej gry będący niczym mrówka musi zapewnić dobre połączenie. I tak to działa u innych. Albo zestawiają peering w IX-ach, albo prywatny peering z inicjatywy DOSTAWCY.
Naucz się tego, proszę.
Prosta zasada - kupuję FIFE 21, mam internet od Orange. Gra mi zacina - zmieniam grę na PESa czy zmieniam dostawce? Po zmianie dostawcy mi działa.
I jak to wyjaśnisz?
Sam kiedyś pisałeś - to mniejszy musi płacić większemu. A Orange to nawet nie promil na tle wszystkich światowych dostawców. I teraz wydawca gry ma płacić za peering z jednym dostawcą, jak może usługi wstawić do openpeeringu bądź przy większym wolumenie ruchu ISP dogada się z wydawcą?
Masz chore rozumowanie. Nie straci producent ani wydawca gry, bo kopia i tak zostanie sprzedana.
To dostawca straci klienta. Bo na internecie od tego dostawcy nie będzie się dało płynnie pograć. A obecnie praktycznie każdy w Polsce ma alternatywe w postaci BSA.
Takich gigantów jak Blizzard, Rockstar, EA, Valve nie obchodzi, że w Polsce ktoś kto ma Orange ma kiepskie połączenie. To malutki dostawca musi się peerować prywatnie i za to płacić, by jego klienci nie odchodzili do konkurencji i mogli komfortowo korzystać z internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja swoje argumenty przedstawiałem nie raz. Polecam wejść na stronę politechnik w Polsce gdzie jest kierunek związany z telekomunikacją - w zależności od prowadzącego wykład są też materiały.
Problem pingów u wszystkich jest stary jak świat. Pisanie na forum niczego nie zmieniło. Zmiana dostawcy nie zawsze pomaga co widać we wpisach niektórych osób. Usługi masowe nie są skrojone na 100% działania. I trzeba się z tym pogodzić.
Z niektórymi na forum wirtualnie dyskutuję już niecałe 10 lat i naprawdę nie widzę żadnych całościowych zmian. I brutalnie mogę napisać, że zmian w naszym kraju nie będzie póki dostawcy internetu będą szli na ilość a nie na jakość w segmencie usług masowych. Co innego usługi specjalistyczne ale większości nie stać na ni nie lub nie jest w ich zasięgu.
I poza Polską wszyscy na forum hejtują operatorów, zamiast szukać rozwiązań np jako vpn lub innych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, ja wiem. W Orange są inne zasady i inna wiedza dot. telekomunikacji niż u innych dostawców.
U innych odpowiadają dostawcy i potrafią peerować się w bardzo dobry i krótki sposób, a w Orange nie odpowiada dostawca tylko to wydawca ma odpowiadać za odpowiednie łącza dla klientów. Ja to doskonale rozumiem, nawet nie chce mi się tego tłumaczyć 😄
Nie ma w Polsce drugiego takiego dostawcy jak Orange, ale to nie dostawca odpowiada za połączenia z serwerami gier i ogólnie z internetem. Przecież to jest oczywiste, prawda? 😛
Oczywistym jest, że każdy może sobie zrobić własnego AS'a i oczekiwać, że to wydawcy będą chcieli peerować się z jakimś małym dostawcą, jeszcze mniejszym niż Orange (a jak pisałem - Orange to mniej jak promil patrząc na to, ile osób gra w dane gry) - a nie na odwrót.
Przecież to Telia płaci Orange za to, że się peeruje z wami, przecież każdy dostawca wam płaci - a te wredne i niemiłe IX-y nie chcą was do siebie przyjąć :< Bo wy byście pewnie chcieli, ale no to nie jest wasza odpowiedzialność a IX-ów, że WASI klienci będą mieli gorsze połączenia ze światem.
To jest takie oczywiste, a my nieszczęśni użytkownicy wiecznie narzekamy na to biedne, perfekcyjne Orange - chociaż podajemy na tacy porównania że często nawet na LTE konkurencji, o światłowodzie nie wspominając pingi są o niebo lepsze.
Z jednym na poważnie się zgodzę - pisanie na forum nie da żadnych realnych zmian ze strony dostawcy, jakim jest Orange. Niemniej jednak, ludzie korzystają z internetu nie tylko do grania - a też do poszukiwania opinii o różnych dostawcach i im więcej będzie się pisało o tym, że w Orange jest tragicznie i nikt nic z tym nie robi - a jednocześnie będą mieli podane jak wcześniej powiedziałem - na tacy - porównania z innymi operatorami, że jednak można tylko trzeba chcieć i nie mieć klienta w poważaniu, to poważnie zreflektują swoje zainteresowanie usługami Orange i wezmą usługi konkurencyjnych dostawców - bo na szczęście nawet na infrastrukturze Orange można korzystać z coraz to większej liczby dostawców.
Ja nie wiem, na co my narzekamy:
Tracing route to 155.133.230.36 over a maximum of 30 hops
1 <1 ms <1 ms <1 ms lan.home [192.168.1.1]
2 12 ms 100 ms 6 ms war-bng103.neo.tpnet.pl [83.1.5.111]
3 4 ms 3 ms 5 ms war-r12.tpnet.pl [80.50.146.97]
4 10 ms 10 ms 11 ms poz-r1.tpnet.pl [194.204.175.205]
5 30 ms 30 ms 25 ms hbg-b1-link.telia.net [213.248.96.144]
6 40 ms 46 ms 39 ms hbg-bb4-link.telia.net [62.115.119.86]
7 38 ms 40 ms 37 ms war-b3-link.telia.net [62.115.118.41]
8 36 ms 40 ms 37 ms war-b1-link.telia.net [62.115.116.62]
9 38 ms 43 ms 64 ms valve-ic-333070-war-b1.c.telia.net [62.115.11.23]
10 * * * Request timed out.
11 37 ms 37 ms 40 ms 155.133.230.36
Trace complete.
Przecież to nie Orange za to odpowiada tylko Telia - a Orange od ponad dwóch miesięcy nie jest w stanie nic z tym zrobić. Biedne Orange poszkodowane przez Telię 😕
Szkoda, że Valve nie docenia polskiego rynku jak to kiedyś @HypsteRT pisał - a docenia innych dostawców, bo tamci peering mają albo w IX-ach, albo przez Telię - jednak zostaje to w kraju bo jest odpowiednia współpraca ISP <-> Dostawca Tranzytu. Orange powinno tupnąć nóżką 😄
To zupełnie normalny ping w ramach jednego miasta - z Warszawy do Warszawy jest 37ms, ale do Australii może być 7ms.
Tak samo do PLIX-a - Orange bardzo zależy na klientach i czeka, aż ten PLIX wyjdzie z inicjatywą i jeszcze zapłaci za to, że wielkie Orange się do niego zechce wpiąć z wielką łaską, inaczej znowu:
Warszawa > Poznań > Hamburg > Warszawa:
Tracing route to plix.pl [46.28.245.18]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms lan.home [192.168.1.1]
2 8 ms 10 ms 7 ms war-bng103.neo.tpnet.pl [83.1.5.111]
3 5 ms 4 ms 5 ms war-r11.tpnet.pl [80.50.147.97]
4 10 ms 6 ms 8 ms poz-r1.tpnet.pl [194.204.175.94]
5 27 ms 27 ms 30 ms hbg-b1-link.telia.net [213.248.96.144]
6 38 ms 39 ms 37 ms hbg-bb3-link.telia.net [62.115.120.70]
7 39 ms 37 ms 44 ms war-b2-link.telia.net [213.155.135.17]
8 39 ms 40 ms 41 ms equinix-svc067428-ic351144.c.telia.net [62.115.183.107]
9 * * * Request timed out.
10 * * * Request timed out.
11 39 ms 42 ms 42 ms v350.dis71.wa1.eu.equinix.net [46.28.246.111]
12 38 ms 40 ms 42 ms plix.pl [46.28.245.18]
Trace complete.
Przecież to nie Orange odpowiada za to, że Telia chodzi na około i nie jest w stanie zwrócić się do nich, by albo coś zrobili oni albo współpracować z nimi by ten problem wyeliminować. No straszne 🤣 Orange bardzo chce, ale nic nie może bo nie chcą im płacić za to, że będą się peerować z nic nie znaczącym w świecie dostawcą :<
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem po co piszesz w drugiej osoby liczby mnogiej. Dialog prowadzisz sam ze sobą, bo Ty korzystasz z usług Orange a nie ja.
Kłamstwo powtarzane 1000 razy nie stanie się prawdą. Rozumiem, że oczekujesz od Orange zmiany tras. Nie na to umawiałeś się z Orange podpisując umowę. Realia rynkowe w Polsce są takie a nie inne. Strategia biznesowa na dziś kończy się sukcesem, bo ciągle Orange ma najwięcej usług stacjonarnych, jeśli chodzi o usługi szerokopasmowe. Dane są m.in. tutaj https://www.orange.pl/lp/siecnr1
Dyskusja jest jałowa, więc na koniec życzę byś znalazł takiego dostawcę co da Ci na całą umowę takie pingi jakie sobie życzysz do wszystkich serwisów świata. I mam nadzieję, że nie wrócisz za pół roku jak niektórzy, kiedy w okresie jesienno-zimowych rośnie ruch, z narzekaniem na konkurencję 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak dokładnie, to był monolog odpowiadający na Twoje wymysły zupełnie oderwane od rzeczywistości.
To dlaczego ciągle powielasz jedno kłamstwo, że Orange nie odpowiada za trasy i u innych jest równie słabo, skoro i ja i wielu innych użytkowników dajemy dowody na to, że nie masz racji?
Strategia nie kończyłaby się sukcesem, gdyby nie zasięg jaki Orange posiada. A i tak patrząc na liczbę klientów podzieloną pod względem możliwych do podłączenia jeśli mówimy o usługach światłowodowych jest niska. Zdecydowana większość osób siedzi w Orange na przestarzałym xDSL, bo po prostu nie ma nic innego. A jeśli wystarczy im LTE, to po prostu przesiadają się na LTE. W większości przypadków - konkurencyjne.
Nie chcę wszystkich serwisów świata - mi jako obywatelowi Polski, mieszkającemu w Polsce wystarczy trasa w obrębie mojego rodzinnego miasta niewychodząca przez inne polskie miasto i zagraniczny węzeł, bo Orange nie potrafi sobie z tym poradzić. I niejednokrotnie pisałem, że mi Orange wystarcza do przeglądania internetu - ale mieszkając w Warszawie, oczekuję po łączu światłowodowym pingów w granicy 3-4ms, jak do innych serwisów.
I to osiąga się na łączach konkurencji. Bo operator nie odpowiada za to co za granicą i tu się z Tobą zgodzę w 100%, niemniej jednak w kraju trasy powinny być optymalne - jeśli nie ma IX-ów, bo czegoś się ISP boi, no to przynajmniej rozwiązać te trasy w rozsądny sposób.
Dlaczego można do Cloudflare, do Netflixa, do IPLI, do YouTube i innych VoD a nie można do gier?
Skoro Valve ma w Warszawie serwery i peeruje się z Telią, z którą peeruje się Orange - to nie można tego rozwiązać w taki sposób, aby ruch był kierowany przez węzły krajowe?
Czemu Orange nie wyjdzie do Valve z inicjatywą współpracy i nie zepną linku w Warszawskim opentransit? Przecież to Orange ma klientów, a nie Valve - 99% ludzi zmieni dostawcę jak im coś nie działa, więc to w gestii Orange powinno wyłącznie być.
Można, tylko trzeba chcieć.
Przykład - Discord od wczoraj:
Tracing route to cdn.discordapp.com [162.159.129.233]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms 1 ms <1 ms lan.home [192.168.1.1]
2 4 ms 5 ms 6 ms war-bng103.neo.tpnet.pl [83.1.5.111]
3 3 ms 4 ms 5 ms war-r11.tpnet.pl [80.50.147.97]
4 * * * Request timed out.
5 5 ms 7 ms 7 ms akamai.gw.opentransit.net [193.251.154.18]
6 4 ms 5 ms 5 ms 162.159.129.233
Trace complete.
Gdyby Orange spięło się tak z Valve, to nie miałbym już żadnego powodu by odejść z Orange do konkurencji. Tylko niech ktoś coś z tym wreszcie zrobi, bo w Polsce rośnie liczba graczy, którzy są coraz bardziej świadomi o możliwościach światłowodów i oczekują, że pingi chociaż w kraju będą porządnie rozwiązane. Coś w stylu ukraińskim - może wyjście na świat działa różnie (chociaż jest akceptowalnie) - a w kraju idzie idealnie - przez IXy. Tu w Orange IX-ów nie ma, ale jest opentransit w Warszawie i wypadałoby go wykorzystać.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do innych - do tańca trzeba twoja. Orange jako grupa jest europejskim partnerem Netflixa dla przykładu.
Kierowanie tras przez kraj nic nie zmieni, bo płaci się za ruch a nie za odległość. Jeśli uważałeś w szkole na fizyce, to prędkość światła w światłowodzie jest wystarczająco duża by kilka razy okrążyć ziemię w 1ms - to nie kwestia odległości.
Czemu tego nie można rozwiązać? Zadaj te pytanie prezesom Valve i Orange Polska lub rzecznikom firm. Ja znam odpowiedź. Nawet z poprzednim prezesem OPL miałem okazję rozmawiać m.in. na ten temat. Kasa rządzi światem. Wątpię by nagle wszyscy klienci neostrady zaakceptowaliby podwyżkę o 30 zł tylko by mieć lepszy ping do niektórych serwisów z grami. Sam nie raz pisałeś, że dla Ciebie Orange jest drogie.
Problemy z pingami są u różnych ISP na całym globie. Normalnym standardem jest wtedy korzystanie z VPN czy innych usług opartych na tunelowaniu. Inna droższa opcja to usługi specjalistyczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim przez jakie miesiące nie potrafi zmienić? Jak to się ciągnie bodajże od 2015 roku.
@Piotrekk85 Płacę 60zł miesięcznie za 900/300 Mb/s i jakoś mam taniej niż w Orange i mam normalny routing 🙂 Więc skąd te 30zł więcej za normalny routing do gier? I o ironio, net na infrastrukturze Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@-brtk- Problem ciągnie się od 2015, ale ja zacząłem go odczuwać dopiero kilka miesięcy temu, dlatego taką bazę sobie przyjąłem 😛
No ale widzisz... Można taniej i lepiej. Ale do niektórych to nie dociera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z pingami jest starszy. Zaczął się po zdjęciu z limitów z neo. To był chyba 2007 rok jeśli dobrze pamiętam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 Ale czemu uparłeś się tego całego świata?
My mówimy tutaj o połączeniach krajowych - zarówno P2P w FIFIE i innych grach, żeby sobie z przyjacielem zagrać albo o CS:GO, które ma serwery w Warszawie.
Nikt nie oczekuje pingu na poziomie 80ms do USA czy Australii, chociaż jest on osiągalny technicznie, ale w ramach jednego kraju powinno się to rozwiązać lokalnie - po to są IX-y czy peeringi prywatne, żeby z tego korzystać. A Orange ma w nosie jedno i drugie. Mnie nie obchodzi ping do Hamburga czy Frankfurtu - tylko do Warszawy. Mieszkam w tym mieście, Valve specjalnie dla polskich graczy zainstalowało serwery w Polsce i korzystają z nich WSZYSCY, poza użytkownikami internetu od Orange.