- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi
@j131 Tu się całkowicie z Tobą zgadzam, bo często problem tkwi nie w odbiorze TV, ale reakcjami żony na wszelkie zmiany, które często wiążą się z aktualizacjami. Niestety jak się przyzwyczai do jakiegoś układu obsługi to trudno to jest jej wytłumaczyć. Ja praktycznie TV nie oglądam a mój kontakt ogranicza się do usuwania różnych problemów i awarii sprzętu. Dlatego miałem duże obawy jak przesiadłem się z kablówki na światłowód Orange i co się wtedy będzie działo, ale jakoś się nauczyła obsługi. Podobnie było jak podłączyłem soundbara i ciągle jej ten dźwięk nie pasował w stosunku do dźwięku z TV. Teraz nie wyobraża sobie innego dźwięku i jak z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu wyłączy się soundbar to pierwsza zauważy, że coś jest nie tak. My jednak jesteśmy bardziej tolerancyjni niż kobiety. Samo życie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się, że w końcu rozwiązałem problem wyłączania się dekodera po wyłączeniu TV. Dla próby podłączyłem dekoder Multi do innego TV i problem nadal występował co mogło wskazywać jedynie na dekoder i albo na problem z niedawną aktualizacją lub problem z jego konfiguracją. Włączyłem HDMI-CEC i pozostałe elementy na włączone. Mam wrażenie, że już raz to robiłem, ale bez sukcesu. Ponownie wróciłem do tych ustawień rozszerzając o te dodatkowe. Problem tkwi w korzystaniu z dwóch pilotów oryginalnego od TV i dekodera. Pamiętam właśnie, że po aktualizacji dekodera wspólne użytkowanie obu pilotów rozsypało się. Jeszcze przed zmianami w HDMI-CEC zauważyłem, że jak wyłączałem TV jego własnym pilotem to w dekoderze LED świecił jasno a po 30 sek. przyciemniał się, czyli przechodził w stan uśpienia. Dlatego ponowne włączenie TV po tych 30 sek. powodowało pojawienie się tego napisu o braku sygnału co na załączonym foto. Teraz po tych zmianach w konfiguracji pilotem od TV odrazu wyłącza się TV a dekoder przechodzi w stan uśpienia. Włączenie TV powoduje również załączenie dekodera (wyprowadzenie z uśpienia) i informacji o braku sygnału już nie ma. Po chwili włącza się soundbar. Trochę innych ruchów potrzebuje pilot od dekodera a mianowicie wyłączam nim telewizor przyciskiem TV i wówczas po 30 sek wyłącza się (przechodzi w stan uśpienia) również dekoder. Teraz gdybym załączył telewizor przyciskiem TV to włączy się jedynie telewizor a nie dekoder i pojawi się ten napis o braku sygnału. Dlatego, żeby włączyć oba urządzenia TV i dekoder muszę na pilocie nacisnąć przycisk wyłączania, czyli kółko z kreseczką. Tak to u mnie wygląda rozwiązanie problemu. Gdzieś czytałem, że ten system HDMI-CEC wspólnego załączania różnych urządzeń ma te niedogodności, bo np. potrzebuję włączyć wzmacniacz a nie jednoczesnie TV i wówczas tę funkcję HDMI-CEC trzeba poprostu wyłączyć. Myślę, że w sposób w miarę przystępny to wyjaśniłem. W załączeniu przypomnienie problemu i zakładki konfiguracyjne w menu dekodera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeszcze jedno zdjęcie nie zmieściło się.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Janwoj111 Rzeczywiście bardzo obszernie to opisałeś. Tylko mam pytanie. Wcześniej nie miałeś włączonego HDMI-CEC? Jam mam od początku tak skonfigurowane że HDMI-CEC mam włączone i obydwoma pilotami niezależnie mogę włączyć i wyłączyć TV i dekoder w jednej chwili. Jedyna różnica w tym że pilot od telewizora nie ma identycznych funkcji jak pilot dekodera. Funkcje zbieżne to WŁ/WYŁ, zmiana kanałów, głośność, poruszanie się po ekranie startowym w dekoderze, ale nie zupełne i chyba to wszystko. Jednym i drugim pilotem, przyciskiem włączenia uruchamiam dekoder, TV i Soundbar. Tak samo jednym przyciskiem pilota TV czy dekodera wyłączam wszystkie urządzenia na raz. Soundbar podłączony do HDMI/ARC. Wszystko działa sprawnie, nawet po aktualizacji dek do Android 14.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1 Jedno co pamiętam to przed aktualizacją wszystko było OK, potem piloty rozparowały się, ale je ponownie połączyłem i dopiero ten obrazek z brakiem sygnału zaczął mnie denerwować, bo w miarę szybko trzeba było potwierdzić OK a tak nie było. Napewno HDMI-CEC był włączony, później być może wyłączyłem, bo miałem problem z wyłączającym się soundbarem i przełączaniem się na głośniki TV. To jeszcze występowało przed aktualizacją. Tu trzeba było trochę poprztykać w ustawieniach konfiguracji TV i być może wyłączyłem HDMI-CEC, bo miałem wrażenie, że coś się poprawiło. Najbardziej to mnie to mnie zdziwiło, że po 30 sek. wyłącza się dekoder chociaż ma ustawione, żeby nigdy nie wyłączać się w czasie bezczynności TV. Później jak się wyłączyło TV pilotem od niego (najczęściej używany) to po ponownym załączeniu nawet po 1 min. włączał się TV, ale bez dekodera i załączenie jego trzeba było potwierdzić jak wcześniej pisałem. Stąd taka moja zabawa. Przy takich próbach łatwo się zapętlić i w końcu niewiadomo co się zrobiło a czego jeszcze nie. Dlatego na jakiś czas trzeba odpuścić, żeby z wypoczętym umysłem wrócić do tematu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W uzupełnieniu wcześniejszej mojej wypowiedzi chciałbym nadmienić, że naciskając przycisk wyłącznika w pilocie dekodera pojawia mi się napis, czy chcę zrestartować dekoder a nie następuje wyłączenie TV razem z dekoderem. Wyłączyć mogę telewizor przyciskiem TV, bez wyłączenia dekodera, który i tak wyłączy się po tych wspomnianych 30 sek. Teraz włączenie obu urządzeń mogę już wykonać przyciskiem załączania w dekoderze. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale to akurat mi to nie przeszkadza, bo głównie używany jest pilot TV, bo nim mogę konfigurować telewizor, czego nie zrobię pilotem dekodera. Pytam jedynie tylko z wrodzonej ciekawości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja odpowiem tak. Osobiście używam do odbioru aplikacji Orange TV na monitorze Eizo 24". Z dekodera i TV korzysta moja lepsza połowa. Mimo wszystko jestem zorientowany ponieważ to ja odpowiadam za konfiguracje tego zestawu i to żeby wszystko działało dobrze. Idąc dalej. Jeśli chcę coś sprawdzić zmienić w dekoderze to korzystam z pilota dekodera. Jeśli chcę coś zmienić w ustawieniach TV, lub przejść do jakiejś aplikacji korzystam z pilota od TV. One nawzajem siebie nie zakłócają. Gdy natomiast chodzi o wspólne funkcje to tak jak napisałem we wcześniejszym poście, obojętnie czy pilotem od TV czy pilotem od dekodera mogę włączyć zestaw, wyłączyć, pogłośnić, zmienić kanał, a że głównie żona ogląda to najczęściej używany jest pilot od dekodera.Telewizor służy jako wyświetlacz sygnału, monitor. Awaryjnie mam podpiętą cały czas antenę naziemną na wszelki wypadek gdyby wysiadł dekoder lub światłowód.
- « Poprzedni
- Następny »