Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 282
  • 1043
  • 4

@Pablo5  Takie techniczne pytanie. Jaki zastosowałeś kabel HDMI? Dekoder przystosowany jest do kabla HDMI 2.1. Jeśli twój TV ma  takie wejście to lepiej zastosować kabel wyższej przepustowości. Zawsze będzie kompatybilny z niższymi standardami. Zapytałem czysto formalnie bo może masz taki podłączony?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 150
  • 0

@Pablo5 Dla przypomnienia u mnie pojawia się taki napis jak na załączniku, ale dopiero po ok.15min od ostatniego wyłączenia, dokładnych pomiarów nie przeprowadzałem. Mały odstęp od wyłączenia i ponownego włączenia obraz jest prawidłowy. Przy tej dłuższej przerwie jak potwierdzę przyciskiem OK, żeby włączyć dekoder, wówczas powraca obraz prawidłowy. Wyjęcie kabla HDMI z dekodera powoduje pokazanie się informacji, czy zmienić urządzenie i na nowo je skonfigurować. Potem i tak to nic nie zmienia.

Najdziwniejsze jest to, że krótki odstęp między wyłączeniem i włączeniem nic nie zmienia, natomiast ten dłuższy już powoduje, że połączenie dekodera z TV zostaje przerwane i trzeba potwierdzić, że wszystko jest OK.
IMG_20260515_142620 (1).jpg

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3245
  • 13585
  • 133

@janio1 jeśli chodzi o kabel HDMI to kabel HDMI mam o standardzie 2.1.  Natomiast rozdzielczość wyświetlacza na jakim działa dekoder z telewizorem to 1920x1080p/50Hz W ustawieniach dekoderach w zakładce wyświetlacz i HDMI jest ustawiony jako automatycznie

Pozdrawiam 🙂 

• 282
  • 1043
  • 4

@Janwoj111 Próbowałeś bo nie pamiętam wyłączyć  w TV opcję HDMI-CEC, Simplink (LG), BRAVIA Sync (Sony) lub Anynet+ (Samsung) w zależności od telewizora. Próbowałeś ukryć ten komunikat co się wyświetla? Prawdopodobnie coś jest na rzeczy z HDMI-CEC, lub tak się porobiło po aktualizacji.

• 3245
  • 13585
  • 133

Zapomniałem jeszcze dodać że u mnie HDMI-CEC w ustawieniach jest również wyłaczone i tak samo w telewizorze 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 282
  • 1043
  • 4

@Pablo5 

@Pablo5napisał(-a) jeśli chodzi o kabel HDMI to kabel HDMI mam o standardzie 2.1.  Natomiast rozdzielczość wyświetlacza na jakim działa dekoder z telewizorem to 1920x1080p/50Hz W ustawieniach dekoderach w zakładce wyświetlacz i HDMI jest ustawiony jako automatycznie

Pozdrawiam 🙂 

U mnie mam ustawienia dekodera HDMI mam UHD/60Hz (3840x2160), natomiast wejścia w TV mam EDID 2.1. Wszystko na sztywno. Nie wybór Automat.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 150
  • 0

@j131 Wcześniej pisałeś, że dekodery ICU100 i IWU200 (te nie-androidowe na sygnale multicast) mają znacznie bardziej pokręcony ekran startowy. To teraz nie bardzo wiem, czy warto ten model spróbować, żeby nie zaczęły się inne problemy a ten dodatkowy ekran, który mi się pojawia można ostatecznie przeżyć. Jak bym wziął IWU200 i nie będzie mi pasował to mnie w końcu przegonią. Najlepiej jakby można było pobrać na próbę i gdyby mi nie pasował to go po prostu oddać, bo tak bez sprawdzenia trudno coś powiedzieć na odległość. Te wszystkie modele jak widać nie zawsze jednakowo zachowują się z różnymi modelami TV. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9562
  • 39413
  • 328

Cóż, twoja decyzja. Miałem IWU200, ICU100 i stream 4k, Multi nie miałem. Interfejs Stream i Multi jest bardzo podobny, no ale to jednak inne dekodery. Moja mama ogarnia w miarę ten interfejs Stream, a tego IWU200 to nawet moja żona nie do końca trawi. Z drugiej strony to są detale - do normalnego użytkowania oba  interfejsy nadają się w podobnym stopniu, są po prostu zupełnie inne.

• 3245
  • 13585
  • 133

@Janwoj111 ja posiadałem IWU 200 przez 4 lata i działał bez problemu. W kwietniu musiałem go oddać chociaz troszkę żałowałem że go oddałem tak samo jak WHD 80. Jeśli będziesz miał dalej problem z 4K Multi to może wymienić na IWU 200. Jesli chodzi o stronę startowa w IWU 200 to miał bardziej przejrzysta stronę Były inforamcje od Orange w prawym boku pojawiały się prograst TV co leci na danym kanale i w lewym boku w kwadracie był obraz na zywo co leci na danym kanale.  Menu dekdoer równiez było przejrzyste. Jeśli będzie miał IWU 200 to w tym watku masz info o zmiania w sofcie IWU 200( dodawałem info o zmianach w tym dekoderze) Zmiany w sofcie do IWU 200  https://nasz.orange.pl/t5/Dekodery-i-inne/Zmiany-w-sofcie-do-IWU-200/td-p/327039 a takzę w tym linku równiez ostatnia aktualizacja softu, która dostałem w kwietniu br przed oddaniem Nowy soft IWU 200 03.40.21 Z DATĄ 29.04.2025 https://nasz.orange.pl/t5/Dekodery-i-inne/Nowy-soft-IWU-200-03-40-21-Z-DAT%C4%84-29-04-2025/m-p/4392... 

Miłego wieczoru 🙂 

Pozdrawiam 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9562
  • 39413
  • 328

To co Pablo opisuje to nie strona startowa tylko strona EPG. Najpierw trzeba się do niej dostać.