Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 33
  • 164
  • 0

@j131 Tu się całkowicie z Tobą zgadzam, bo często problem tkwi nie w odbiorze TV, ale reakcjami żony na wszelkie zmiany, które często wiążą się z aktualizacjami. Niestety jak się przyzwyczai do jakiegoś układu obsługi to trudno to jest jej wytłumaczyć. Ja praktycznie TV nie oglądam a mój kontakt ogranicza się do usuwania różnych problemów i awarii sprzętu. Dlatego miałem duże obawy jak przesiadłem się z kablówki na światłowód Orange i co się wtedy będzie działo, ale jakoś się nauczyła obsługi. Podobnie było jak podłączyłem soundbara i ciągle jej ten dźwięk nie pasował w stosunku do dźwięku z TV. Teraz nie wyobraża sobie innego dźwięku i jak z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu wyłączy się soundbar to pierwsza zauważy, że coś jest nie tak. My jednak jesteśmy bardziej tolerancyjni niż kobiety. Samo życie.

• 33
  • 164
  • 0

Wydaje mi się, że w końcu rozwiązałem problem wyłączania się dekodera po wyłączeniu TV. Dla próby podłączyłem dekoder Multi do innego TV i problem nadal występował co mogło wskazywać jedynie na dekoder i albo na problem z niedawną aktualizacją lub problem z jego konfiguracją. Włączyłem HDMI-CEC i pozostałe elementy na włączone. Mam wrażenie, że już raz to robiłem, ale bez sukcesu. Ponownie wróciłem do tych ustawień rozszerzając o te dodatkowe. Problem tkwi w korzystaniu z dwóch pilotów oryginalnego od TV i dekodera. Pamiętam właśnie, że po aktualizacji dekodera wspólne użytkowanie obu pilotów rozsypało się. Jeszcze przed zmianami w HDMI-CEC zauważyłem, że jak wyłączałem TV jego własnym pilotem to w dekoderze LED świecił jasno a po 30 sek. przyciemniał się, czyli przechodził w stan uśpienia. Dlatego ponowne włączenie TV po tych 30 sek. powodowało pojawienie się tego napisu o braku sygnału co na załączonym foto. Teraz po tych zmianach w konfiguracji pilotem od TV odrazu wyłącza się TV a dekoder przechodzi w stan uśpienia. Włączenie TV powoduje również załączenie dekodera (wyprowadzenie z uśpienia) i informacji o braku sygnału już nie ma. Po chwili włącza się soundbar. Trochę innych ruchów potrzebuje pilot od dekodera a mianowicie wyłączam nim telewizor przyciskiem TV i wówczas po 30 sek wyłącza się (przechodzi w stan uśpienia) również dekoder. Teraz gdybym załączył telewizor przyciskiem TV to włączy się jedynie telewizor a nie dekoder i pojawi się ten napis o braku sygnału. Dlatego, żeby włączyć oba urządzenia TV i dekoder muszę na pilocie nacisnąć przycisk wyłączania, czyli kółko z kreseczką. Tak to u mnie wygląda rozwiązanie problemu. Gdzieś czytałem, że ten system HDMI-CEC wspólnego załączania różnych urządzeń ma te niedogodności, bo np. potrzebuję włączyć wzmacniacz a nie jednoczesnie TV i wówczas tę funkcję HDMI-CEC trzeba poprostu wyłączyć. Myślę, że w sposób w miarę przystępny to wyjaśniłem. W załączeniu przypomnienie problemu i zakładki konfiguracyjne w menu dekodera.

IMG_20260515_142620 (1) (1).jpg1783966334951.jpg1783966334888.jpg

• 33
  • 164
  • 0

Jeszcze jedno zdjęcie nie zmieściło się.

1783966334825.jpg

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 309
  • 1143
  • 5

@Janwoj111 Rzeczywiście bardzo obszernie to opisałeś. Tylko mam pytanie. Wcześniej nie miałeś włączonego HDMI-CEC? Jam mam od początku tak skonfigurowane że HDMI-CEC mam włączone i obydwoma pilotami niezależnie mogę włączyć i wyłączyć  TV i dekoder w jednej chwili. Jedyna różnica w tym że pilot od telewizora nie ma identycznych funkcji jak pilot dekodera. Funkcje zbieżne to WŁ/WYŁ, zmiana kanałów, głośność,  poruszanie się po ekranie startowym w dekoderze, ale nie zupełne i chyba to wszystko. Jednym  i drugim pilotem, przyciskiem włączenia uruchamiam dekoder, TV i Soundbar. Tak samo jednym przyciskiem pilota TV czy dekodera wyłączam wszystkie urządzenia na raz. Soundbar podłączony do HDMI/ARC. Wszystko działa sprawnie, nawet po aktualizacji dek do Android 14.