Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 43
  • 219
  • 1

@janio1 I właśnie o ten bug łączności HDMI dekodera i TV z ostatniej aktualizacji wszystko się rozbija. Mam na TV A14 i mimo, że powinno być to kompatybilne z A14 na dekoderze też mam mały problem. Na szczęście pokazuje się on tylko przy uruchamianiu zestawu TV+dek+soundbar. Jest to okienko z komunikatem z TV do jakiego portu mam podpięty soundbar ( HDMI eARC ) 😂 Poza tym dek hula.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 125
  • 0

@Matt11 Na 4 stronie pisałem, że mam taką przypadłość z soundbarem, że od czasu do czasu wyłącza się dźwięk nadawany z niego i przełącza się na głośniki wewnętrzne. Taka sytuacja występowała również wtedy kiedy jeszcze nie byłem w Orange. Teraz tylko zauważyłem, że jak w dekoderze włączyłem funkcję HDMI-CEC w zakładce Wyświetlacz + dźwięk a następnie HDMI to przy wyłączeniu się dźwięku z soundbara przejście na dźwięk wewnętrzny odbywa się z opóźnieniem klikusekundowym wypełnionym czarnym ekranem. Natomiast jak funkcja HDMI-CEC jest wyłączona to przejście jest płynne z głośników zewnętrznych na wewnętrzne. Przyczyna wyłączania głośników zewnętrznych jak na razie nie jest mi znana tym bardziej, że już wcześniej występowała. Przyzwyczaiłem się do tego a szczególnie żona, której to najbardziej przeszkadza a poprzednio była przeciwniczką tych głośników, ale tak to z kobietami bywa a w szczególności z różnymi nowościami. Przy okazji dodam, że mój TV nie ma Androida tylko LGOS.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9515
  • 39198
  • 328

@Janwoj111napisał(-a)

Na 4 stronie pisałem

...

Niestety(?) paginacja zależy od indywidualnych ustawień tego kto czyta, więc taka referencja niewiele mówi. Lepiej zacytować fragment postu (nawet swojego). Wystarczy ten istotny fragment, nie ma oczywiście sensu cytować całego. Tak niestety silnik forum działa.

• 24
  • 125
  • 0

@j131 Wszystko jasne. Następnym razem poprawię się. Dzięki.

• 24
  • 125
  • 0

@janio1 U mnie mimo podłączenia soundbara nie ma żadnego czarnego przestoju w momencie włączania TV. Tylko do co wcześniej pisałem, czasami wyłącza się soundbar, ale z miękkim przejściem na głośniki wewnętrzne i w zależności od treści sygnału można tego nawet nie zauważyć.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 10
  • 0

Coś popsuli ten dekoder w ostatniej aktualizacji bo laguje po uruchomieniu i ekran startowy potrafi pokazać się trzy razem nawet jak za pierwszym razem wybiorę kanał. Czy ktoś tak ma?

• 4
  • 10
  • 0

@Matt11napisał(-a)

@Janwoj111 Efekt długiego startu wynika z braku możliwości zmiany trybu energetycznego w sekcji Zasilanie i energia w dostępnych ustawieniach dekodera. Standardowo 4K Multi ustawiony jest na tryb niskiego zużycia energii LOW. Aby zmienić ten tryb na HIGH, czyli szybkie uruchomienie przy teoretycznie zwiększonym zużyciu energii, potrzebna jest ingerencja w opcje programisty.

Którą opcję trzeba przestawić w opcjach programisty? 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 43
  • 219
  • 1

@locarnos1 Power Management , po podświetleniu i naciśnięciu OK na pilocie, pokaże się opcja , którą trzeba włączyć. Po wyjściu z opcji programisty w sekcji Ustawienia urządzenia - Zasilanie i energia - Tryby energetyczne, będziesz miał możliwość zmiany z LOW na HIGH. Zrób po tym profilaktycznie Reset prądowy.

• 4
  • 10
  • 0

Zmieniłem to + opcje energii w zaKŁAdce aplikacje. Na razie jest lepiej. Zobaczę po kilku dniach.

• 24
  • 125
  • 0

@Matt11 Nie wiem, czy to normalne, że po pokazaniu się okienka, że brak sygnału i potwiedzeniu OK pojawia się takie okno jak w załączniku, czyli trochę reklamy programowej i małe okienka z dotychczas oglądanymi programami a dopiero po potwierdzeniu tego właściwego pojawia się już pełny ekran z tym wybranym. Czy tak musi być, czy tę drogę wyboru można skrócić, aby ten ostatnio oglądany od razu pojawił na całym ekranie. Tak zresztą jest w dekoderze Stream. Może multicast-y tak mają, jak opisywałeś wcześniej w stosunku do unicast-ów.

IMG_20260515_142620.jpgIMG_20260610_134948.jpg