Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9509
  • 39132
  • 328

@Janwoj111napisał(-a)

...

Nawet udało mi się wymienić dekoder Stream 4K na drugi, mimo tego, że ten pierwszy był dobry, ale o tym dowiedziałem się później. Wynikało to z tego, że Multi trochę inaczej programuje się niż Stream a myślałem początkowo, że powinno być tak samo a było inaczej. 

No nie, Stream to unicast. Tak jak apka Orange TV. Tylko Multi jest androidowym dekoderem do multicast. Ten nowy Duo też jest tylko unicast. 

Technicznie to zupełnie inne konfiguracje.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 19
  • 105
  • 0

@j131 Przydałaby się jakaś unifikacja sprzętu od jednego operatora tym bardziej, że ci niby konsultanci nie potrafią nic wytłumaczyć a do tego te aktualizacje nad którymi nikt nie panuje. Tak jest jak korzysta się ze sprzętu różnych niesprawdzonych producentów. Czy jest jakiś problem, żeby zamienić Multi na Stream. Chyba nie przeszkadza, żeby dwa Stream-y pracowały w Multiroom. Mówiono mi, że jako główny musi być Multi a ten drugi Stream. W końcu nie musimy wszyscy znać się na tym, od tego są konsultanci opłacani przez nas. Dodatkowo projektanci sprzętu wprowadzają zamęt nie do końca przetestowanymi aktualizacjami. 

• 9509
  • 39132
  • 328

@Janwoj111napisał(-a)

@j131 Przydałaby się jakaś unifikacja sprzętu od jednego operatora tym bardziej, że ci niby konsultanci nie potrafią nic wytłumaczyć a do tego te aktualizacje nad którymi nikt nie panuje. Tak jest jak korzysta się ze sprzętu różnych niesprawdzonych producentów. Czy jest jakiś problem, żeby zamienić Multi na Stream. Chyba nie przeszkadza, żeby dwa Stream-y pracowały w Multiroom. Mówiono mi, że jako główny musi być Multi a ten drugi Stream. W końcu nie musimy wszyscy znać się na tym, od tego są konsultanci opłacani przez nas. Dodatkowo projektanci sprzętu wprowadzają zamęt nie do końca przetestowanymi aktualizacjami. 

Rozróżnijmy dwa porządki. Techniczny i marketingowy. 

Od strony technicznej są dwie różne metody dostarczania sygnału IP TV (w Orange).

Jedna polega na protokole multicast i wymaga dostępu do intranetu operatora. Jest to technicznie spadkobierca i niemal 1:1 skopiowany protokół stosowany we wcześniejszych technologiach (w tym satelitarnej). Zaletą jest to, że dany kanał nadawany jest tylko raz i dociera do wszystkich którzy w danej chwili chcą go oglądać. Czyli maksymalna przepustowość zarezerwowana dla IP TV w tym protokole to suma przepustowości wszystkich kanałów. W tym momencie jakieś 300 razy 8Mbps; poniżej 2,5Gbps. To tyle co nic. Stąd techniczna atrakcyjność tego rozwiązania.

Drugi sposób polega na skopiowaniu rozwiązań znanych z serwisów streamingowych: dekoder (lub apka) łączy się z serwerem multimediów w internecie, i ten dostarcza sygnał na indywidualne życzenie. Każdy dostaje swój sygnał, każdy oglądany przez każdego kanał to osobny, szyfrowany indywidualnie strumień danych. Oczywiście w tym modelu klient nie musi mieć dostępu do intranetu Operatora, ale za to sumaryczna przepustowość przeznaczona na TV jest proporcjonalna do liczby oglądających a nie do liczby kanałów - więc jest to potencjalnie zupełnie inny rząd wielkości. Prostota konfiguracji po stronie klienta i większa kontrola dostępu od strony Operatora przesądzają o atrakcyjności.

Z tego co wiem Operator w najbliższym czasie nie zdecyduje się na jeden z protokołów, oba będą utrzymywane.

W porządku marketingowym natomiast żadnej logiki upatrzyć się nie da: tylko w tym porządku występują jakieś "główne" i "dodatkowe" dekodery i matryca ich wymian. To się ustawicznie zmienia i bardzo trudno jest uzyskać konfigurację która byłaby sprzeczna z aktualnie obowiązującym schematem. To jednak z technikaliami nie ma nic wspólnego, to decyzje czysto marketingowe.

Sprawę dalej komplikuje generalna zmiana oferty TV: nawet te same lub podobne nazwy oznaczają inne zasady dostępu.

Też wolałbym, żeby oferta była bardziej elastyczna a pracownicy obsługi kompetentni. No i żebyśmy wszyscy byli piękni, młodzi i bogaci. No ale cóż...😉

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3206
  • 13339
  • 132

@Janwoj111 zobaczyłem na drugiej stronie Twojego tematu post dotyczący nr kompilacji i wersji jądra w Twoim 4K Multi i widzę że masz taką samą kompilacje systemu Android TV oraz wersję jądra co ja w swoim dekoderze czyli przytoczę Twój fragment ,,ma oznaczenie UTT.260127.001.5.24.04 a jądra - 5.4.294." @Janwoj111 oprócz tego że w piątek zgłosiłem ten problem na Orange czacie to wieczorem spróbowałem w 4K Multi samemu to naprawić. Wskaże Ci sprawdzoną metodę, którą u mnie na ten moment przez 2 dni testowania pomogło dekoder włącza się od strzału. Napisze Ci co zrobiłem według kolejności:

1) odłączyłem dekoder przyciskiem z tyłu obudowy i odłączyłem go z prądu,

2) następnie wyłączyłem Funboxa 6 przyciskiem z z tyłu obudowy ( a także odłączyłem zasilacz z prądu) wyłączyłem również urządzenie ONT ( jeśli u Siebie posiadasz ONT to odłącz go od prądu). Poczekałem z 5 minut. Po 5 minutach włączyłem urządzenie ONT, poczekałem aż wszystkie diody ONT zaświecą się na zielono, następnie włączyłem Funboxa 6 i poczekałem, żeby się uruchomił i zaświeciły się wszystkie diody (Internet oraz Wi-Fi jeśli będzie go podłączał poprzez Wi-Fi).

3) Po uruchomieniu się Funboxa 6, postanowiłem włączyć dekoder 4K Multi. Dekoder uruchomił się. Postanowiłem zresetować dekoder do ustawień fabrycznych nie mylić z restartem.

Aby zresetować dekoder do ustawień fabrycznych należy:

1) Nacisnąć na pilocie przycisk Logo Orange (pomarańczowy kwadracik).

2) Uruchamia Ci się strona startowa aplikacji Orange TV. Następnie przechodzisz do Ustawień czyli koło zębate znajduje się w prawym górnym rogu ekranu obok czasu. Klikasz w koło zębate i wchodzisz w Ustawienia.

3) W Ustawieniach szukasz zakładki Ustawienia systemowe. Klikasz w ta zakładkę. Następnie przechodzi do zakładki Ustawienia urządzenia. Klikasz w tą zakładkę. 

4) W Ustawieniach urządzenia wchodzisz w zakładkę Informacje i masz tam zakładkę resetuj do ustawień fabrycznych  Klikasz ta zakładkę. Następnie wybierasz opcję resetuj do ustawień fabrycznych i później Wymaz wszystko. 

Dekoder resetuj się do ustawień fabrycznych.

Pierwszym krokiem po resecie do ustawień fabrycznych jest sparowanie pilota z dekoderem (poprzez przycisk mikrofon na pilocie od dekodera.

Drugim krokiem jest wybór sposobu połączenia poprzez Wi-Fi lub poprzez kabel Ethernet. Ja mam połączony dekoder poprzez Wi-Fi. Jeśli wybierz metodę połączenia poprzez Wi-Fi to musisz chwilkę poczekać aż dekoder znajdzie dostępne sieci i musisz wybrać swoją sieć. Po wyborze swojej sieci Wi-Fi musisz wpisać hasło które znajduje się na naklejce pod obudową Funboxa. Natomiast jeśli chce podłączyć 4K Multi za pomocą kabla Ethernet to początek kabla Ethernet podłączasz do portu w Funboxie a drugi koniec kabla podłączasz go z tyłu dekodera i czekasz na informacje na telewizorze o poprawnym połączeniu.

Trzecim krokiem jest sprawdzenie przez dekoder czy są dostępne jakieś aktualizacje. Zazwyczaj takie sprawdzenie trwa kilka minut.

Czwartym krokiem jest konfiguracja telewizora przy ożyciu telefonu z Androidem. Ja te proponowane konfiguracje pomijam. Jeśli chodzi o właczenie lokalizacji i ulepszenie Androida to równiez odhaczam to i klikam zaakceptuj. 

Spróbuj tych wskazówek co Ci napisałem powyżej i daj znać czy udało się rozwiązać problem 🙂

W moim przypadku to pomogło 🙂

Miłego popołudnia 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 9509
  • 39132
  • 328

Krótko mówiąc @Pablo5 proponujesz reset dekodera do ustawień fabrycznych. Tylko to już zdaje się było proponowane.
IMHO restartowanie ONT i FB nie ma żadnego sensu. Te urządzenia w żaden sposób nie interferują z IPTV - jedynie przerzucają pakiety, ani ich nie modyfikują ani w żaden niestandardowy sposób nie ingerują w sposób ich przekazywania. Zarówno ONT jak i FB mogłyby pozostawać włączone przez całe miesiące bez żadnych negatywnych konsekwencji, ale FB i tak jest restartowany co 10-11 dni. Nie ma sensu dokładać kolejnego restartu, bo każde takie wydarzenie jest odnotowywane w bazie Operatora, i może zostać odczytane jako problem z łączem. Nie ma sensu niepotrzebnie stwarzać wrażenia że ruter jest niestabilny.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 265
  • 976
  • 4

@j131 Z mojego doświadczenia wynika raczej że te wszystkie czynności które proponuje @Pablo5 nie są bezsensowne. Może pomogą, a może nie. Spróbować warto. Sprzęt elektroniczny ma to do siebie że różnie reaguje na wszelkiego rodzaju aktualizacje. Czasem coś gdzieś się zawiesi i taki restart czy reset spowoduje powrót do ustawień prawidłowych, lub odblokowanie elektroniki. Nigdy nie zaszkodzi takie działanie, a pomóc może. U mnie po aktualizacji nie było żadnych problemów, ani z dekoderem, ani z pilotami. Zauważyłem rano po włączeniu że nie chce wyświetlić mi całego ekranu startowego tylko kręci kółko szukając kanałów. Zrestartowałem dekoder przez "Uruchom ponownie i wszystko działa poprawnie. Przypomniało mi się jest jeden mały problem jednak. Jak wchodzę żółtym przyciskiem Orange do ekranu startowego od razu ginie głos. Przyciskiem Vol+ pilota w dekoderze nie reaguje, dopiero przycisk Vol+ pilotem telewizora włącza głos. Zauważyłem taką sytuację tylko gdy podpięty jest soundbar. Odcina głos z sounbara natychmiast. Gdy korzystam z głośników TV taka sytuacja nie ma miejsca. Taka anomalia której przed aktualizacją nie było.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3942
  • 18464
  • 95

Komunikacja między dekoderem a TV musi działać nawet bez internetu. 

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 19
  • 105
  • 0

@Pablo5 Zrobiłem tak jak napisałeś i po pierwszej próbie 30 min przerwie jest OK. Zobaczymy co będzie jutro po dłuższej przerwie. Szacun za tak wyczerpujący opis a nieźle przy tym namęczyłeś się. Mnie wystarczyłoby napisać w skrócie i też bym wiedział o co chodzi, ale naturalnie nie widziałeś kto po drugiej stronie sieci. Nie chwaląc się, ale z wykształcenia jestem elektronikiem z 40-o letnim stażem w tym również serwisie i co nie co wiem na temat napraw. Nie jestem programistą, ale wiem, że są spore różnice między teorią a praktyką ze wskazaniem na tę ostatnią. W dużej firmie miałem często spory z programistami, którzy twierdzili, że po ich aktualizacji sprzętu nic nie może się stać a jednak w praktyce było zupełnie inaczej i często podglądali sprzęt, który rozbierałem i naprawiałem, bo go od środka nie znali. Także popieram wnioski Kolegi @janio1 , bo w zupełności się z nim zgadzam. Nie ujmując nikomu wiedzy, bo każdy z nas ma inne doświadczenia, ale na przykładzie tych aktualizacji widać, że nie wszystko może przewidzieć programista, bo dopiero w tzw. "praniu" wychodzą wszystkie błędy a najwięcej problemów z tym ma klient. Zobaczymy co będzie dalej, oby tylko nie zapeszyć. Na razie dzięki za konstruktywną pomoc.