- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
Podłączono mnie ostatnio do światłowodu (po wielu latach czekania 😂). Po lekkich perypetiach udało się uruchomić wszystkie usługi (Internt + TV + Telefon). Całość zrealizowano w oparciu o ONT + FunBox 6. W zestawieniu posiadam dwa dekodery (multiroom) IWU 200. Światłowód wymusił na mnie modyfikację infrastruktury, bo nie było łatwej możliwosci doprowadzenia światłowodu w miejsce, w którym poprzednio FunBox 2.0. Musiałem coś wykombinować, bo mam kilka urządzeń podpiętych kablem i chciałem żeby tak zostało (m.in dekodery). Po chwili namysłu stwierdziłem, że z nowego miejsca, w którym postawiłem FunBox 6 pociągnę sobie skrętkę w miejsce starego FunBox'a i tam wsadzę sobie switch'a. W taki oto sposób:
Wszystko się udało i wydawało mi się, że działa jak należy, bo telewizja śmigała, stacjonarka również, ale po włączeniu drugiego TV obydwa zaczeły lagować i pikselować. Wyłączneie jednego momentalnie wszystko naprawiało. Odłączyłem jeden dekoder od switch'a żeby osiagnąć taką infrastrukturę:
W ten sposób wszystko działa. Zacząłem się więc zastanawiać w czym leży problem.
- Czy może switch, którego wstawiłem jest na tyle słabej jakości, że nie daje rady uciągnąć 2 dekoderów? Byłem skazany na "cokolwiek macie" i wsadziłem TP-Link TL-SG1008D. Liczyłem po cichu na to, że niezarządzalny switch bez większych problemów powinien się dogadać. Dodatkowo był tani, więc moglęm zweryfikować czy wszystko działa jak powinno.
- Czy może nie da się osiągnąć czegoś takiego, że dwa dekodery podłączone do jednego switcha będą działały jak należy i jeden z nich musi być bezpośrednio podłączony do FunBox'a?
Byłem już blisko zamówienia jakiegoś lepszego switch'a, ale zacząłem się zastanawiać, czy to rzeczywiście w nim leży problem. Być może potrzebuję zarządzalnego switcha, na którym będę musiał opowiednio skonfigurować. Jeżeli tak, to co mi będzie potrzebne?
Z góry dzięki za wskazówki! 👊
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Trochę mi to zajęło ale daję znać, tak jak obiecałem!
Podmiana switcha w pełni wystarczyła. Teraz wszystko jest podpięte na kablu (tak jak miało to wyglądać od samego początku) i od kilku godzin obydwa dekodery pracują równocześnie i nie ma zakłóceń. Dodatkowo działał komputer stacjonarny również na kablu ze switcha oraz kilka urządzeń po WiFi - również bez zająknięcia.
Dla innych osób, które mogą również chcieć osiągnąć podobną infrastrukturę - zamieniłem switch TP-Link TL-SG1008D na TL-SG108PE (tak, wiem, odważnie poszedłem po raz kolejny w tp-linka 😂). Tym razem pokusiłem się o zarządzalne urządzenie, ale również chciałem żeby było w stanie działać jako PnP i ostatecznie okazało się, że switch nie potrzebował dodatkowych konfiguracji żeby uciągnąć wszystkie urządzenia.
@agat13, @j131 jeszcze raz wielkie dzięki za szybką ewaluację możliwości i podsunięcie świetnych pomysłów!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z dwoma IWU 200 podpiętymi pod jeden switch
@cojoj: nie mam multiroom więc będę spekulował. Stawiałbym na kabelek między switchem a FB6. Jeśli spiął się na mniej niż 1G to może być problem.
Na ile można być czegokolwiek pewnym na podstawie dostępnych informacji technicznych, to z tym switchem dwa IWU200 powinny działać normalnie.
U mnie przy nieco podobnej konfiguracji (FB-switch-LAN-dekoder), puszczenie np. speedtest w LAN zakłócało oglądanie TV właśnie wtedy kiedy odcinek FB-switch nie był zestawiany w pełnej szybkości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 kładłem nowy kabelek Cat6. Tester kabli stwierdził mi, że jest okej. Mam łącze 600Mb/s i komputer podłączony do switcha osiąga tą prędkość. Tato twierdzi, że jak on testował, to prędkość potrafiła mu skoczyć nawet do 1Gb/s (nie było mnie przy tym, ale wierzę mu na słowo 😂). Z tego co wiem, to IPTV rezerwuje sobie ok. 8 Mb/s łączą, więc sztywny wymóg 1Gb/s byłby trochę nad wyrost 🤔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cojojPotwierdzam spostrzeżenia: Dwa dekodery włączone do jednego (nawet GB switcha jak w Twoim przypadku) może generować problemy. To wiem z doświadczenia. Tylko drugi wariant to zniesie. Wygląda na to, że niektóre switche nie wyrabiają się z transmisją strumieniową jaką jest IPTV. Switch jest zwykły i niezarządzalny, więc wszystkie porty sa równorzędne. Warto sprawdzić przepustowość tego kabla do switcha robiąc speedtest na jego końcu, aby się upewnić, że i on pod obciążeniem nie traci parametrów, ale stawiam na słabą wydolność switcha. Wiem, że i na innych markach to sie zdarzało (D-link)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cojojskoro kabel sprawdzony i speedtest pokazuje pełną szybkość za switchem to OK. Co do tego że 1G jest "na wyrost" - tak, ale 100MB jest za mało dla dwóch dekoderów. Też słyszałem historie o nieadekwatnym obsługiwaniu multilkastów przez niektóre switche... ale konkretów nie podam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cojojDla 600-ki nie ma możliwości osiągnięcia 1Gb na speedteście (mogło się pojawić okienko, że komp łączy się do routera z prędkością 1GBeth, ale to tylko do switcha) IPTV potrzebuje rzeczywiście około 8Mb/sek, ale już 4K-24Mb/sek. Nie problem tu w przepustowości łącza (choć i takie rzeczy się zdarzają przy źle wykonanej instalacji eth), ale w wydolności switcha. To niestety udowodnione...i to nie chwaląc się przeze mnie osobiście 🙂 na kliku modelach D-linka i TP linka
Najlepszym rozwiązaniem będzie schemat 2 z wykonanymi wcześniej pomiarami wifi z poziomu dekodera czy aplikacji wifianalyzer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13, @j131 dzięki za potwierdzenie przypuszczeń. Spróbuję jeszcze całkowicie wyeliminować switch i spróbować obciążyć sam kabel bezpośrednio z komputera podłączonego do FB, ale wydaje mi się, że to tylko formalność skoro za switchem byłem w stanie osiągnąć maksymalny przepust.
@agat13 już z kilku moich doświadczeń wiem, że zaraz po aktywacji usług od Orange linia jest bardzo elastyczna i speedtesty pokazują różne olbrzymie liczby i z czasem się to wszystko stabilizuje. Tak jak mówię, ja nie widziałem tego 1Gb/s osobiście, ale jestem w stanie w to uwierzyć. Natomiast 600Mb/s miałem be problemu.
Zastanawiało mnie również to, czy może switch potrzebuje jakoś specjalnie skonfigurowanych VLAN żeby obsłużyć 2 dekodery, albo jeszcze jakiś innych ustawień. To co teraz mam, to jedyne, co dostałem od ręki w sklepie, ale nie oczekiwałem od tego cudów. Nie sądziłem jednak, że mogę się aż tak bardzo zdziwić. Nie chciałbym puszczać dekoderów po WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cojoj: między FB a dekoderem żadne VLANy nie latają. Jeśli nie chcesz dekodera po WiFi (co w pełni rozumiem) to chyba najbezpieczniej będzie drugi kabelek pociągnąć...
Moje przemyślenia w temacie można znaleźć tu:
https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Pe%C5%82na-specyfikacja-konfiguracji-Funbox-3/idi-p/257406
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cojojelastyczność nie obejmuje speedtestu o 400Mb/sek większego niż prędkość z umowy. Przy FTTH nie ma stabilizacji łącza, więc to co masz na starcie, będzie i za tydzień i za miesiąc..
Nie bawiłem sie aż tak z tymi switchami, aby stwierdzić czy VLAN załatwi temat, czy wystarczy zwykła separacja portów. Wiem, że to może nie działać i tyle. A wifi się nie bój...i tak masz tego sporo w otoczeniu, więc jedna transmisja więcej...Zwróć jednak uwagą na poziom sygnału na dekoderze i wybierz do wifi ten, który ma lepsze RSSI
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hah, drugiego kable już nie zmieszczę nigdzie, @j131 🙈 Już z tym jednym miałem takie przeboje, że świat mały. Pewnie jakby się pojawił remont u rodziców, to pokusiłbym się o podciągnięcie normalnej instalacji do każdego miejsca, ale na chwilę bieżącą będę musiał się pocieszyć tym, co mam 😉
Spróbuję przetestować całość na lepszym switchu. Jeżeli problem się uda naprawić, to dobrze. Jeżeli nie, to... Przynajmniej będzie wiadomo, że nie jest tak kolorowo. @agat13 nie boję się WiFi, a jedynie stwierdziłem, że skoro kable już są położone i musze postawić switcha, to równie dobrze mogę dekodery pod niego podpiąć 😉
Ostatnia możliwość, to wyrzucić FB na koniec linii w miejsce, w którym obecnie stoi switch i podpiąć się z dekoderami bezpośrednio pod niego. Jeden minus jest taki, że to miejsce, to kompletny koniec świata WiFi z tego miejsca nie pokryje mi całości mieszkania w zadowalającym stopniu.
Panowie, dziękuję za pomoc i będę aktualizował temat jak już uda mi się potwierdzić przyczynę.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »